Home Life Lifestyle

14 dingen die je beter niet kunt doen als je naar een Surinaamse bigi yari gaat!

8 februari 2015

Als kind kon ik mij er enorm op verheugen: de Surinaamse bigi yari! Oftewel, de grote feesten die gevierd worden als men een bepaald leeftijdsgetal (25-30-40-50-60 jaar etc) heeft bereikt. Heerlijk vond ik de sfeer en vanaf de zijlijn bekeek ik ieder familielid en dan ook de introducees die hun ogen uitkeken. Mede voor de introducees heb ik dit lijstje opgesteld. Als je wordt uitgenodigd op een gezellige bigi yari zijn er een aantal ongeschreven wetten die handig zijn om te weten. Dit zijn de 14 die ik aan je wil introduceren!

bigi jari surinaams

FAMILIE MATTERS

* Als introducé de oma de familia tutoyeren : “Halloooo Geertruit’, wat zie je er lekker uitgeslapen uit vandaag! Lekker een fris neusje op de rollator gepakt?” Gevolg: “Oma, wat vindt u van mijn nieuwe vriend?” *TJOERIE* pauze…”Hij is onbeschoft!”

* Sowieso oudere mensen tutoyeren, tenzij je uit bent op een uitbrander: “Wat wil je drinken?”  ” WAAT? Sang! JE??? Voor jou is het U en MEVROUW!!! Ik heb toch niet met je geknikkerd!! Wat voor nonsenserij is dit??!”

hosselen

* Je achternichtje dat mooi is opgedroogd verlekkerd aankijken en in haar oor fluisteren: “Als je mijn nichtje niet was………….”

* Een hele heisa maken over de onuitgesproken familiekwestie zoals de kas-moni die nog niet door iedereen is betaald of andere kwesties die de feeststemming behoorlijk zouden kunnen verzieken.

de gewaagde oom met hemd

* De nogal gewaagde en exotische hemden van een oom publiekelijk belachelijk maken: “In the jungle, the mighty jungle, the lion….”

* Je pubernichtje/neefje keihard in de wang knijpen en daarbij bulderen: “Yu kon fatoe.” Oftewel: Je bent DIK geworden. En bedankt.

* Als iemand vraagt of je hem/haar ‘een slinger naar huis’ wil geven, vragen om €5 benzinegeld. Anders moet diegene maar een snorder bellen!

* Aan de andere kant: verwachten dat diegene met een auto jou en een aantal anderen allemaal thuis tot aan de voordeur brengen, ook al wonen sommigen in Den Haag en anderen in Groningen.

ETEN EN DRINKEN

meer ponche cuba meerrrr

* Teveel Borgoe rum/Ponche Cuba/pils zuipen en dan doen alsof je niet dronken bent en steeds meer eisen: “Geef me nog een Borgoe. Nee, ik heb hier nog een cup. Zet veel ijs. Zet meer borgoe. Meer. Meer. Nog meer, zeg ik. Ja, nog een klein beetje.” *zwalkt weg*

* Sneren maken naar de kok(kin) en altijd doen alsof je het zelf beter had gekund: “De bami is zuur.” “De nasi heeft te weinig kleur.” “Die kip heeft geen smaak.” ” Die peper is niet peper.”

bij het buffet

 

* Zomaar je vriendins neef buurman en diens vijf kinderen meenemen. En bij het weggaan eten vragen voor de hele straat. Tuurlijk…Surinamers zijn zeer gastvrij en we geven graag eten mee, maar er is een grens.

* Absurd moeilijk en tegenstrijdig doen bij het buffet om het stuk kip dat je krijgt: “Neee, geen vlerk!!!!! Ik lust geen vlerk. Geef me een bout. Niet zo groot, ik eet weinig tegenwoordig. Suiker, toch. Ja, pak die. Neeheee, die ander. Ja die grote. Hmm, nee laat maar hoor, het heeft haren. Doe maar die vlerk daar.”

Cadeaus

envelop

* Stommetje spelen en een lege envelop geven, want: “Dat was toch wat er op de uitnodiging stond? Er stond niets over geld.”

* Een zeep-cadeausetje/braadslee/Tupperware bakje geven terwijl de jarige heel duidelijk als cadeautip een envelopje heeft neergezet en niets heeft aan het cadeau dat je hebt meegebracht.

De band en het feest

*Commentaar hebben op de band. Kijk: Surinaamse bands bestaan meestal uit 10-20 mensen plus entourage. Al deze mensen hebben standaard eten en drinken nodig (meestal rum en fris). Het soundchecken gaat inderdaad soms ietwat vreemd: “1-2-3, appelsapppp.” En men kijkt inderdaad er niet altijd even vrolijk bij. Maar that is part of the party. Stoor je dus niet aan valse noten/zang, ellenlange en vreemde soundchecks, chagrijnige hoofden of rommelige set ups. Alles komt goed.

*Vroeg weggaan omdat je denkt dat het feest niets wordt. Ieder Surinaams feest begint op de stoel. De dansvloer is zo leeg dat de aanwezige kinderen er tikkertje op spelen. Je denkt bij jezelf: ik knijp er tussen uit! Niet doen! Het duurt even voordat men op gang komt en meestal is dit na het eten en als de band begint. Wees niet verbaasd als ineens alle ingedutte mensen op springen van hun stoel om te zwaaien met een zakdoek.

Ondanks deze ‘regels’  vind ik de feesten echt te gek en zou ik ze voor geen goud willen missen! Als ik dan weer ‘ waai angisa’  hoor en mijn hele familie (inclusief oma) op de dansvloer zie met zakdoekjes om te dansen en waaien, voel ik me toch maar heel gelukkig met zo’n gezellige familie. Want je kan zeggen wat je wil van Surinaamse feesten, maar gezellig zijn ze altijd!!

Welke tip heb jij nog voor mensen die nog nooit op een Surinaams feest zijn geweest?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Anna-R 9 februari 2015 at 11:57 AM

  Grappig, enorm grappig en so relatable. Dat mensen echt een lege envelop geven, is echt belachelijk( en grappig)! Surinaamse families zijn echt de gezelligste. Leuke blog post. Love it en je nieuwe layout. 🙂

  • Reply TGSBB 9 februari 2015 at 12:12 PM

   Dag Anna! Dankjewel voor je lieve comment!
   Die lege envelop…ik heb hem zelfs meerdere keren gehad en dan baalde ik echt!! Dan denk ik echt: ik wou dat ik die envelop had open gemaakt toen diegene hem gaf.hahaha

 • Reply Claudette 4 augustus 2016 at 1:53 PM

  Ik ga stukkk.
  Mooi geschreven. Zo herkenbaaar

  • Reply TGSBB 5 augustus 2016 at 6:51 AM

   Dankjewel Claudette!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.