Food Home Lifestyle

3 x Tropische ijsjes maken: Schaafijs, Kokosijs en Ice Cream Soda!

30 juni 2015

Wat een heerlijk weer is het deze week! Ik vind dit het ideale weer om zelf ijsjes te maken en daarom laat ik je vandaag deze DIY zien. Het is supermakkelijk en lekker: schaafijs, kokosijs en Ice Cream Soda maken. Benieuwd hoe ik dat doe? Check de post:

Schaafijs

schaafijs surinaamse stroop

Wie kent het niet: het verkoelende Surinaamse schaafijs! Het ijs in is principe niets speciaals, de siroop (ook wel stroop genoemd) wel. Mijn moeder maakte de colastroop altijd op zondag, zodat we de week erna allemaal een beker (overigens altijd lekkende) stroop mee naar school konden nemen. Als ik de geur ruik van colastroop loopt het water me in de mond.

Voor een liter Surinaamse stroop heb je het volgende nodig:

schaafijs maken

-1 flesje cola essence
-1 kilo witte suiker
-2,5 liter water
-2 eetlepels citroenzuur
-1 grote soeppan en een glazen fles.

Je brengt het water en suiker aan de kook, blijf goed roeren tot de suiker is opgelost. Daarna zet je het geheel op een laag pitje, ongeveer 30 minuten. Na 30 minuten laat je het geheel afkoelen en schenk je de helft van het flesje cola essence en twee eetlepels citroenzuur erdoorheen. Afgieten in de fles en opdrinken maar!

Het lekkerst vind ik deze stroop op schaafijs en het schaafijs is heel simpel te maken. Je doet water in een ijsblokjestray of zakje en doet dit in de blender op de ijsstand, meestal is dat de stand naar links. Het ijs wordt dan heel fijn gemalen. surinaamse stroop schaafijsHierna schenk je de stroop erover. Je kunt het geheel opleuken met een takje munt, citroen en nog wat bruisend water.

Kokosijs

surinaams kokosijs maken rozijnen

Ik ben zooo gek op kokos en alles waar kokos inzit! Ik heb deze ijsjes voor het eerst gegeten in Suriname, toen we samen met mijn neef naar zijn buurvrouw gingen die deze ijsjes verkocht voor een dubbeltje.

Ik was meteen verkocht, zooo romig, verfrissend en heerlijk zoet. Als je dit ijsje eet en je ogen sluit, heb je het gevoel alsof je op een tropisch eiland zit.

Benodigdheden voor zes kokosijsjes:

surinaams kokosijs maken

-blikje gecondenseerde melk
-blikje kokosmelk
-verse kokos in stukjes gesneden (is kant en klaar te koop bij de AH)
-rozijnen
-blender of staafmixer
-ijsvormpjes

Snij de bruine kokosbast  of schil van de kokos en doe alle ingrediënten behalve de rozijnen in de blender. Ikzelf heb voor een half blikje gecondenseerde melk gekozen, omdat het voor mij niet zo heel zoet hoeft. Ben jij een echte zoetekauw, dan is een heel blikje zalig!kokosijs blender

Zet de blender aan en laat allesgoed mixen tot op het punt dat de kokos versnipperd is, maar nog wel herkenbaar is als kokos. Ik heb de blender ongeveer drie minuten aangehad. Daarna heb ik rozijntjes in het ijs gedaan, maar dit is naar wens. Het lekkerst vind ik dit ijsje met rumrozijnen, maar die had ik even niet op voorraad.

kokosijs rozijnen

Je doet de rozijntjes in de vormpjes en vult daarna de vormpjes met het kokosmengsel. Even goed roeren en in de diepvries! Coco heaven!

Ice Cream Soda

surinaams ice cream soda

Voor de wat oudere Surinamers onder ons, is dit een bekend ijsje dat men vroeger kocht bij de Fernandes Bakkerij, ook wel Soda Fountain genoemd. Mijn moeder vertelde dat ze dit altijd met haar zussen en broers haalde en ze er samen van smikkelden. Zo introduceerde ze dit ietwat aparte ijsje in ons gezin. Het is supersimpel en makkelijk te maken:

Benodigdheden voor twee glazen Ice Cream Soda:

benodigheden Surinaamse ice cream soda

-blikje rode Fernandes
-vanille ijs
-groot glas of longdrinkglas
-eventueel spa groen/rood

Haal het vanilleijs uit de vriezer.

ice cream soda makenVerdeel de inhoud van het blikje rode Fernandes over de twee glazen. Vul aan met een scheutje Spa groen.

ice cream soda maken Surinaams

Schep een bolletje vanilleijs en doe dat in elk glas.

icea cream soda fernandes

Het zal een beetje bruisen en er komt na een tijdje een soort schuim op. Even roeren met een rietje en slurpen maar!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Mayra 26 juli 2015 at 8:02 PM

  Je kunt tegenwoordig ook zakken crushed ice bij jumbo kopen, grote zak voor 1 euro!

  • Reply TGSBB 26 juli 2015 at 8:37 PM

   goede tip!!!

 • Reply Randy 6 augustus 2016 at 10:23 AM

  Hi, leuke recepten. Vraagje voor de cream soda. Is het de bedoeling dat het ijs helemaal opgelost is in de soda als je het serveert? Of moet er onderin nog wat bevroren, vaste massa in het glas zitten?

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.