Beauty Haar Home Life

5 lessen die ik geleerd heb van mijn eigen natural hair journey, deel I

7 mei 2014

Al meer dan twaalf jaar ben ik een trotse naturalista. Mijn hair journey heeft meer dan een jaar geduurd en nog steeds ontdek ik nieuwe dingen en kom ik tot nieuwe conclusies. Voor de dames (en heren) die net hebben besloten om natural te gaan, oftewel hun haar niet meer chemisch bewerken, heb ik deze post geschreven. Dit is deel I van de lessen die ik heb geleerd, wie weet helpt het jou ook op jouw natural hair journey. lessen natural hair journey

1: Vergelijk je haar niet met anderen

Het is heel verleidelijk om honderden YouTube videos te bekijken van natural hair vloggers met enorm lang haar. Ook lijkt dit haar altijd klittenvrij. Doordat mijn eigen haar vaak helemaal in de war en vol klitten zat, vroeg ik me na het kijken van zulke video’s altijd af wat ik fout deed. Sommige mensen hebben nou eenmaal haar dat ontzettend snel groeit en ik heb geaccepteerd dat mijn haar minder snel groeit. Laat de obsessie met lang haar of shrinkage gaan. Ieders haar is uniek! Jouw haar is jouw haar, wees daar trots op en hoop niet op definieerde krullen als je gezegend bent met een afro.

2: Vind uit welk haartype je hebt

Na mijn zoveelste mislukte twist out, las ik een artikel over dun en poreus haar waarbij een twist out niet zou werken. EUREKA!! Ook las ik hier hoe je jouw haartype kunt herkennen en welke producten daar het beste voor werken. Wederom EUREKA! Ik gebruikte veel te lang butters en oliën, terwijl dit mijn type haar alleen maar verzwaard. Mijn haar heeft baat bij vocht en proteïne behandelingen. Neem zeker een kijkje in deze haarguide om uit te vinden welk haartype je hebt en bespaar daarmee tijd en geld.

3: Word geen product junkie

product junkieMede doordat ik niet precies wist welk type haar ik had, tuinde ik in producten die gebakken lucht verkochten. “The perfect curl” of “great definition!” Ik heb zelfs ooit een middel gekocht dat haargroei zou stimuleren.  Op een gegeven moment keek ik in mijn kast met meer dan tien verschillende haarproducten voor de perfecte krul. En ik keek in de spiegel naar een heleboel pluizige krullen…Vanaf dat moment ben ik specifieke producten gaan gebruiken die voor mijn type krul goed werken. En ik heb een middel  gevonden waarmee ik de krul krijg die ik wil, zie hier mijn 3 favoriete producten voor de LOC methode.

4: Niet iedereen kijkt naar je

Toen ik net natural werd, vond ik de overgang van gerelaxed haar naar een bos kroeshaar te groot. Ik heb een tijdlang een knot of staartje gedragen. De eerste dag dat ik mijn haar los durfde te dragen voelde het alsof iedereen naar mij keek. Ik voelde me heel ongemakkelijk en probeerde het een beetje te verbloemen door opvallende sieraden te dragen, waardoor ik eigenlijk alleen maar meer op viel. De realiteit is dat vaak niemand naar je kijkt en als men naar je kijkt dan is dat over het algemeen omdat ze je haar mooi vinden.

5: Word geen ‘natural hair nazi’

Toen ik net natural werd, dacht ik ineens een natural hair preacher te zijn. Iedereen moest horen hoe geweldig het is om je haar niet meer te relaxen, welke vrijheid je krijgt als je je haar niet meer bewerkt en hoe goed het voor hen zou zijn om ook natural te gaan. Tot een vriend me ineens terug floot: “Weet je Tewa, jij bent Happy and Nappy, maar respecteer ook diegenen die ook Happy and geweaved zijn.”  Reality check! Ik zag dat ik mensen die een weave droegen of hun haar relaxten veroordeelde, terwijl ik niets van ze wist (shame shame). Niet iedereen met een weave wil liever blank zijn of een Europees uiterlijk hebben. Ik wilde vroeger lang en blond haar hebben en werd verlost van dit denkbeeld toen ik naturalista werd, maar voor een aantal mensen is het denkbeeld er nooit geweest. Jij hebt in ieder geval niets te zeggen of te bepalen over andermans haar. Wees blij met jouw journey en jouw haar!

WELKE LES HEB JIJ GELEERD VAN JOUW NATURAL HAIR JOURNEY?
LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

11 Comments

 • Reply kelly 8 mei 2014 at 9:18 AM

  Wahahhaha..wat een geweldig stukje. Ik heb ook al een hele ‘ journey’ erop zitten betreft mijn haar. Het heeft alle lengtes, kapsels en kleuren al doorstaan. Dat er nog haar op mijn hoofd zit is opzich al knap. Mijn grootste wens was altijd een kapsel alla Katja Schuurman. En dan toen nog uit de tijd dat ze net in gtst kwam. De kapsalon wees me er al snel op, dat ze het best donkerder konden verven en een permanent erin konden gooien, maar zo als Katja zou het nooit worden. Mijn droom spatte uiteen. Nu ben ik uiteindelijk heel blij met mijn kapsel. Ik heb het al jaren lekker kort en experimenteer soms met een kleurtje of a-symetrische vesies. Ik heb geen haar of hoofd voor lang haar. En ook geaccepteerd! 🙂 Gelukkig!

  • Reply TGSBB 8 mei 2014 at 9:25 AM

   Dankjewel Kelly! Leuk site heb je trouwens.
   Kort haar staat je echt prachtig!

   • Reply kelly 8 mei 2014 at 11:05 AM

    Nou vind jou site super!! Hele leuke stukjes en foto’s! En dankje wel. 🙂

 • Reply Kimry 8 mei 2014 at 11:04 AM

  Heel herkenbaar! Vooral dat gevoel dat iedereen naar je kijkt. Nooit bij stil gestaan maar dat is inderdaad zeker een van de lessen die ik heb geleerd dat dat idd best meevalt hihi!

  • Reply TGSBB 12 september 2014 at 3:52 PM

   Hahah dat is maf he, dat we denken dat iedereen naar ons kijkt?!

 • Reply Dayna 9 mei 2014 at 8:25 AM

  Leuk geschreven Tewa, heel erg herkenbaar! Vooral dat stuk over vergelijken met anderen.

  • Reply TGSBB 12 september 2014 at 3:51 PM

   Thanks Dayna!!

 • Reply Carla Muller Tafleur 26 mei 2014 at 8:44 PM

  Wat een goede ervaringdeskundige ben jij, Tewatha! Hopelijk zal men ook jouw voorbeeld volgen.

  • Reply TGSBB 12 september 2014 at 3:52 PM

   hahah hopelijk idd!

 • Reply Nathalie 24 juni 2014 at 9:51 PM

  Haha, zo leuk geschreven! Handig die hair type guide.

  • Reply TGSBB 25 juni 2014 at 6:47 AM

   Dankjewel Nathalie!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.