Book reviews Home Life Lifestyle Mommy

5 multiculturele kinderboeken

16 oktober 2016

Een tijdje geleden schreef ik deze post over multiculturele kinderboeken. Vandaag een update van nieuwe kinderboeken die ik je adviseer en een hele leuke update over wat ik het komende jaar ga doen. Raad je het al?? Lees snel verder:

Toen ik jong was, had ik één grote droom: ik wilde schrijfster worden. Ik schreef schriftjes vol fantasieverhalen en maakte de meest levendige opstellen. Van leraren kreeg ik vaak de tip om iets te doen met mijn schrijftalent. Alleen…hoe word je nou schrijver? Ik begon mijn droom steeds onbenulliger en onrealistischer te vinden. Het betaalde schrijversvak is ook maar voor een enkeling weggelegd, maar een journalistieke job lag binnen handbereik (dacht ik). Ik zette mijn blog op maar echt iets uitbrengen op papier liet ik voor wat het was, een wens, ergens diep ver weg gestopt.

Tot ik twee maanden geleden een oproepje zag voor interculturele schrijvers. Studio Sesam, een Vlaamse uitgeverij, zocht schrijvers om interculturele en diverse kinderboeken te schrijven. Mijn hart klopte als een gek…dit was ZOOOO iets voor mij! Stiekem schreef ik een kinderverhaal, een motivatiebrief en stofte ik mijn CV af. Wekenlang wachtte ik in spanning af tot ik vorige week fantastisch nieuws kreeg:

IK MAG EEN MULTICULTUREEL KINDERBOEK SCHRIJVEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

YAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAY!!!

De opwinding is groot en ik kan het nog maar nauwelijks geloven dat ik samen met 5 anderen uit zo ontzettend veel inzendingen ben gekozen om deze droom te vervullen!! In de zomer van 2017 komt mijn kinderboek uit. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van het traject en de voortgang van het boek. Ik hoop dat iedereen het een superleuk boek zal vinden!!

Het belang van interculturele boeken is enorm groot, simpelweg omdat we kinderen niet meer de cliché (en vaak onrealistische en foute) boeken zouden moeten willen voorlezen. Als kinderen willen lezen over Chinese of Afrikaanse kindjes, laat ze dan aub een van onderstaande boeken uitkiezen en niet die foute boekjes zoals ‘Ping in China’ of ‘Akwasi in zijn hutje in Afrika’ om maar een voorbeeld te noemen.

Multicultureel kinderboekboek 1:

Ik wil niet naar Marokko! Laïla Koubaa & illustrator Tinne Van den Bossche

Een interessant boek over Omar die jaarlijks naar met zijn familie in Marokko gaat. Hij wil liever hier blijven bij zijn vriendjes. Een mooi en herkenbaar boek over opgroeien in twee culturen.

Op zoek naar Yori- Winny Ang  & illustrator Fatinha Ramos

Een bijzonder verhaal over een meisje met superlange armen, wiens beste vriend Yori een kameleon is die op een dag verdwenen is.

Multicultureel kinderboekboek 2:

berelekker-gemixed-kindje-kinderboek

Berelekker – Lies Vervloet & illustrator Laura Janssens

Een boek over een mixed kindje Aisha dat haar vader helpt met boodschappen doen en koken. Erg leuk om dit multiculturele gezin te zien!

multiculturele-familie-kinderboek

Ik heb dit boek voor Ella gekocht en soms begrijpt ze niet helemaal waarom het meisje gromt als een beer, hihi. Als ouder ietwat fantasie toevoegen bij het voorlezen dus.

Een goal voor Imane -Khadija Timouzar & illustrator Inge Lavrijsen

goal-voor-imane-marokkaans-kinderboek

Een boek dat op diverse niveaus heel sterk is: het gaat over een Marokkaans meisje Imani dat gek is op voetbal. Weg met de clichés! Imane en Helena houden van rokjes en sieraden. Maar voetballen vinden de meisjes het allerleukst. De jongens van de buurt denken hier anders over. Kunnen meisjes eigenlijk wel voetballen? En wat vindt papa daarvan? Een verhaaltje over rolpatronen tussen meisjes en jongens.

Multicultureel kinderboekboek 3:

Waar is Parlo- Hanaa Bouhouh & illustrator Nilu Kuhpour

Ella’s all time favorite verhaal: Waar is Parlo? Ik geloof dat ik dit boek kan dromen zo vaak dat ik het heb voorgelezen, hahaha. Nour mag op de papegaai Parlo, van buurman Theo letten, maar in een onbewaakt moment ontsnapt Parlo uit zijn kooi. (Elke keer als ik dit stuk voorlees, reageert Ella geschokt.)

multicultureel-kinderboek-1

Het verhaal leest lekker voor en loopt gelukkig goed af. Een must have voor peuters!

De fanfare- Schrijver Alice van de Geest & illustrator Sanne Thijs

intercultureel-kinderboek-fanfare

Nog zo een topper die gelukkig in hetzelfde boek zit als ‘Waar is Parlo’. Vooral als je kind houdt van muziek en/of geluid maken is dit een echte voorlees aanrader. Asha trommelt in dit boek al haar vrienden op om voor het straatfeest een fanfare te maken, ieder heeft zijn/haar eigen instrument.

samba-ballen-maken-multicultureel-kinderboekInmiddels hebben we de knutseltip in het boek (Sambaballen maken) al gedaan en sambaat Ella vrolijk mee.

Multicultureel kinderboekboek 4:

De Broccolireus- Schrijver Atila Erdem & illustrator Mylo Freeman

Akram gaat met zijn klas op kamp in een bos waar het krioelt van de wilde dieren. Als het donker wordt gaan ze slapen in hun tent, maar als ze wakker worden zijn alles juffen verdwenen. Iedereen raakt in paniek maar met z’n allen gaan ze heldhaftig op zoek naar de juffen. Een verhaal dat de stereotypen over sprookjesfiguren doorbreekt. Dit boek heb ik gekocht voor mijn 6-jarige nichtje. Het boek is voor een wat oudere doelgroep.

Safia en de droombellen- Asma Ould Aissa & illustrator Annemarie Vermaak

Safia kan dromen doen uitkomen. Elke keer als Safia een briwat eet, komt er een droombel uit haar mond. De boze buurvrouw, Mevrouw Hark heeft een wens. Ze droomt van de mooiste bloementuin van de stad. Mevrouw Hark vraagt Safia om hulp. Zal Safia de droom van mevrouw Hark waarmaken? Een grappig en fantasierijk boek over vriendschap, lekkernijen en buurbewoners die elkaar leren kennen.

Multicultureel kinderboekboek 5:

De huissnuiver- Atilla Erdem & illustrator Peggie De Sager

Salim wordt ’s nachts wakker en hoort vreemde geluiden in huis. Hij wordt bang en maakt zijn zus Sabah wakker. Wie zou er nog in huis zijn? Een dief? Of is het iemand anders? Met een zaklamp in de hand dalen ze de trap af. Een heel spannend verhaal, iets geschikter vanaf 5 jaar.

De loopwedstrijd-Benedicte Moussa – De Greef & illustrator Frits van Zeventer

Sourou en Simon zijn dikke vrienden.  Ze doen mee met de loopwedstrijd van de school. Simon is bang dat hij zal verliezen en gooit de schoenen van Sourou in de vuilnisbak. En dan begint een race met de vuilniswagen…Wie zal uiteindelijk de wedstrijd winnen??

meisje-voetbal-boek-multicultureel

Wat ik zo leuk vind aan bovenstaande boeken en een van de redenen dat ik er meteen drie heb gekocht, was omdat de boeken multicultureel zijn zonder in clichés te vervallen of de focus op etniciteit te leggen. Zo gaat het bijvoorbeeld in een boek over een Marokkaans meisje dat gek op voetbal is. Nergens wordt vermeld dat ze Marokkaans is (alleen aan haar naam zou je het kunnen zien) en haar wens om voetbalster te worden is er een van vele kinderen. Herkenbare dromen en situaties waarin multiculturaliteit een subtiele rol speelt, ik houd ervan!!

Al deze boeken zijn te koop per duoboek, dit zijn dan eigenlijk twee boeken in één. Per boek betaal je in de winkel €12,95 en online €9,95 (ex. verzendkosten). Je kunt ook alle boeken hier in één box kopen voor €48,95 (ex verzendkosten). Check voor meer info en verkoop de webshop van Studio Sesam.

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Ellen 25 oktober 2016 at 6:43 AM

  ik wil meer kinderboeken in de winkel hebben en in de zomer van 2017 komt jou boek natuurlijk ook bij ons 😉

  • Reply TGSBB 25 oktober 2016 at 7:52 AM

   Ah wat lief Ellen!! Dat gaat helemaal goed komen!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.