Home Homepage Posts Life Lifestyle Must See

5 redenen waarom iedereen naar de film ‘Sing Song’ moet

15 augustus 2017

Na een beetje scepsis van mijn kant over wederom een film over Suriname besloot ik tóch de film Sing Song te kijken. Tegen mijn verwachtingen in werd ik geheel aangenaam verrast. In deze post lees je 5 redenen waarom ik vind dat jij (met kind, partner of alleen) Sing Song zeker moet zien!

Sing Song gaat over de 16-jarige Jasmine, die in Suriname is geboren maar in Nederland woont met haar vader (‘bloemist’ Negativ in een heel andere rol die we van hem gewend zijn). Haar moeder heeft ze nooit gekend en zodra ze het over Suriname of haar moeder heeft, wordt papa boos. Suriname is voor hem een afgesloten hoofdstuk.

Ondertussen struggelt puber Jasmine met haar identiteit en talenten, zoals elke andere puber. Ze kan geweldig zingen en houdt zich hiermee bezig, maar vraagt zich ook constant af wie haar moeder is en waarom ze haar moeder niet kent.

Dan dient zich ineens een unieke kans aan; ze mag mee doen met een singer-songwriter contest in Suriname, samen met haar vriend Stijn. Ze besluit stiekem te gaan en is op een missie; enerzijds wil ze natuurlijk de contest winnen, maar aan de andere kant is dit dé kans om haar moeder te zoeken.

Of ze de wedstrijd wint en of ze haar moeder vindt, moet je echt zelf gaan zien in de bios. De film is veel te leuk om te verklappen wat er allemaal gebeurt, maar hierbij alvast 5 redenen om Sing Song te zien:

1: Instant heimwee

Welke Surinamer kent het niet? Dat je al jaren niet naar Su bent geweest, want je wil meer van de wereld zien. Elk jaar de waterkant bewandelen is ook maar eentonig. Denk je. Tot je ineens beelden ziet van het mooie Suriname, de binnenstad, de natuur…en ineens heb je instant heimwee. Deze film is gefilmd op zoveel mooie en herkenbare plekken in de stad dat ik soms even moest slikken. Soms vergeet ik uit wat voor een prachtig land mijn ouders komen. Ik kreeg van Sing Song echt instant heimwee!

2: Herkenbaarheid

Sommige scenes waren heel erg herkenbaar, zoals de scene dat ze naar de burgerlijke stand gaat en een vrouwelijke medewerker treft die duidelijk geen zin heeft om haar werk te doen. We have all been there…hahaha. Ik heb het een keer meegemaakt toen ik mijn koffers kwijt was en de dame achter het loket totaal de ernst van mijn probleem niet in wilde zien.  Eerst ben je in shock, vanwege het onbegrip, maar na wat heen en weer praten kom je er eigenlijk achter dat het niet eens kwade wil is en kom je er uiteindelijk toch uit. De scene moet je natuurlijk zelf maar zien, maar ik vond hem erg herkenbaar nagespeeld.

3: Oprechte scenes

Sing Song bevat een aantal hele mooie oprechte en ontroerende scenes, zoals wanneer Jasmine naar het binnenland gaat om daar haar moeder te zoeken. Ik vond echt dat de makers de film een heel oprecht karakter hebben gegeven.

4: Humor

In het begin dacht ik even: oh nee, wat is dit voor een musical achtige film? In het vliegtuig danst en zingt iedereen mee en men gaat al koprollend en zingend Zanderij op. Maar al gauw bleek de film juist hilarisch en zaten en humoristische scenes in waar ik oprecht hardop door heb gelachen.

5: Weinig foute clichés/stereotypering

De scene die ik noemde bij de herkenbaarheid van de film had makkelijk kunnen vervallen in een fout cliché of een black stereotype beeld waarbij het personage een soort tyuri makend, rol-ogende figuur had kunnen zijn. Dat ze daarvan zijn weggebleven vind ik de makers van deze film enorm sieren en daar wil ik ze credits voor geven. Ook vind ik de insteek van het verhaal erg vernieuwend; een single dad met een eigen, niet ‘black man cliché business, zoals koken, kapper, maar een bloemenzaak. Hier is duidelijk door iemand over nagedacht die woke is, op meerdere gebieden.

Hier zie je de trailer:

Sing Song is een perfecte wegkijk film en ook erg leuk om met je kinderen/neefje/nichtjes te bekijken. Helaas heb ik geen idee tot wanneer hij draait, maar check de biosagenda voor de film bij jou in de buurt.

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.