Home Homepage Posts Life Lifestyle Must See

5 x Must See black movies, nú in de bios

19 maart 2017

De laatste tijd zijn er zo ontzettend veel nieuwe goede films met donkere acteurs in de bioscoop gekomen! In deze post laat ik je vijf films zien die ik je aanraad, heb gezien of heel graag wil zien, met omschrijving en een heerlijke trailer.

Ik overweeg serieus een filmpas te nemen om alleen deze films te zien!! Het is lang geleden dat er zoveel goede black movies tegelijkertijd draaiden. Ik zeg dan wel black movies, maar dit is geen Madea-genre waar veel mensen aan denken als het gaat om black movies. Dit zijn 5 echte must see movies die je raken, inspireren of motiveren.

Hidden Figures

Ik stond al vorig jaar te popelen om dit waargebeurde verhaal over drie fantastische donkere vrouwen te zien. De meeste films over donkere vrouwen en geschiedenis gaan over de slavernij, maar dit verhaal gaat over Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monáe) die het brein waren achter een van de grootste operaties in de Amerikaanse geschiedenis; de lancering in de ruimte van astronaut John Glenn.

Drie vrouwen die wiskundigen zijn lijkt al zeldzaam, laat staan drie donkere vrouwen. Ik hoop dat deze film andere jonge meisjes inspireert, kracht geeft en laat zien dat je als vrouw niet voor de standaard vrouwenberoepen hoeft te kiezen.

Ook zie je dat je als (donkere) moeder/vrouw in die tijd tegen een heleboel muren aanloopt: mensen die vinden dat een donkere vrouw beter kan schoonmaken, mensen die denken dat donkere mensen geen wiskundeknobbel kunnen hebben, een potentiële partner die het niet goed vindt dat je in een mannenwereld werkt, het eeuwige schuldgevoel van de werkende moeder en ga zo maar door.

Hoewel het verhaal zich in de jaren ’60 afspeelt, had het zo van deze tijd kunnen zijn want wij kampen nog steeds met vooroordelen en glazen plafonds. Hoe ze met al die vooroordelen omgaan is absoluut noemenswaardig en alleen al daarom moet je de film echt gaan kijken! Check, als je zin hebt in een lachertje ook even op twitter #hiddenfences. 😛

De trailer zie je hieronder:

Moonlight

Goh, zou ik de enig zijn die Moonlight nog niet heeft gezien?, vroeg ik me laatst af. Maar gelukkig ben ik niet de enige die deze Oscar winnende film niet heeft gezien. Wederom een prachtig verhaal, dit keer over een donkere homoseksuele jongen uit een arme wijk.

Wat mij erg veel moed gaf toen ik een interview zag met deze regisseur was dat hij een film heeft gemaakt over een onderwerp dat voor een aantal mensen juist niet herkenbaar is. Desondanks heeft hij heel veel mensen weten te raken met zijn film. Dus, binnenkort gaat het gebeuren…ik ga de film eindelijk zien!!

Get Out

Griezelfilms zoals Saw kan ik makkelijk hebben. Ik eet er zelfs nog een bloederige steak bij, #callmenuts. Maar films met creepy geesten en onverklaarbare gebeurtenissen (á la Blairwitch project), creep me out to the bone. Ik kan er gerust een hele week slecht van slapen en tóch Moet Ik Ze Zien. Ziek, I know, maar het is als een soort fastfood waarvan je van tevoren al weet dat het niet goed is en toch lijkt het elke keer weer een top idee om te eten.

Goed, Get Out gaat over een donkere jongen die voor het eerste met zijn vriendin naar haar ouders gaat. De reis lijkt allemaal goed te gaan, maar dan gebeuren er steeds vreemdere dingen… De trailer gaf me al de creeps….yikes!! Wie durft??

Op Netflix:

The African Doctor/ Bienvenue a Marly-Gomont

Een schrijnend en af en toe lachwekkend (waargebeurd) verhaal over Seyolo uit Kinshasa. Als hij in Frankrijk afgestudeerd is als dokter krijgt hij een baan aangeboden in een klein, onwijs suf dorpje, Marly Gomont. Het dorpje blijkt niet alleen enorm suf maar ook enorm racistisch voor hem en zijn gezinnetje. Een dorpje waar ze normaal alleen donkere mensen zien op tv. Het gezin heeft er een verschrikkelijke tijd waarin niemand ze aankijkt. En dan krijgt de vrouw van Seyolo ook nog eens dikke vette heimwee. Ze staan voor een dilemma: moet je blijven in een omgeving die je eigenlijk liever ziet gaan dan komen of ga je terug naar je corrupte land waar je eigenlijk liever niet meer komt?

In deze film zie je hoe een gezin omgaat met zulk schrijnend racisme en zich toch staande weet te houden. Sommige scenes zijn echt lachwekkend en andere enorm treurig. The African Doctor is in the end toch wel een echte feelgood movie!

Divines

Dit was echt een van de meest indrukwekkende films die ik de laatste tijd heb gezien. Hij gaat over het heftige leven van twee tienermeiden uit de Parijse banlieu. Op school kunnen ze hun draai niet echt vinden, aan de sollicitatielessen hebben ze geen moer. Wat ze willen is floes (geld) en snel ook. Op een dag zien ze hoe een vrouwelijke lokale drugdealer zaken doet met een buurtgenoot. Dit kunnen ze beter, bedenken ze en de meiden stellen de drugbazin voor om samen te werken. Hierdoor belanden de meiden in een heel ander leven, een nóg ruiger en gevaarlijker leven dan ze al hadden.

Divines is een film in de categorie City of God, La Haine en Un Prophete, rauw-ruig-prachtig en meeslepend. Je zit op het puntje van je stoel terwijl je de meiden ook zo graag uit dit leven zou willen helpen. Ben je nog niet overtuigd, check dan de trailer:

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.