Beauty Body Home Lifestyle

5 x onmisbare voedingssupplementen voor de donkere huid

15 november 2013

Als iemand gelooft in orthomoleculaire voedingssupplementen ben ik het wel. Als ik mij niet goed voel, vul ik mijn fruithapje aan met een shot tarwegras en veel multivitaminen. Een jaar geleden ontdekte ik een winkel in de Amsterdamse Jordaan die tarwegras verkocht en die ik meteen tot mijn favoriete healthstore/drogisterij bombardeerde. Nu was ik erg benieuwd of er bepaalde voedingssupplementen extra geschikt zijn voor donkere mensen. Hiervoor vroeg ik eigenaresse Miranda van Soulsister en orthomoleculair adviseuse Ammaranthe Groeizaam om advies.  

voedingssupplementen donkere huidCLICK HERE TO READ THIS POST IN ENGLISH
Vitamine D voor de donkere huid

Een bekende en een absolute must onder de vitaminen voor donkere mensen. Miranda: “Als donkere mensen ergens een tekort aan hebben is het vitamine D. Ik adviseer twee keer per dag 1000 i.e. (dat is 50 mcg per dag). Dit is meer dan de normale dosis, maar dit is een must omdat donkere mensen sowieso een tekort hebben aan vitamine D (en zonlicht) in Nederland.” Ik merk zelf dat sinds ik vitamine D neem, ik veel beter slaap en mij uitgeruster voel. Ik kwam er wel onlangs achter dat er een juiste manier van inname is door orthomoleculair adviseuse Ammaranthe. Zij vertelde mij dat vitamine D3 het beste is om in te nemen: “Vitamine D3 is de beste keuze om te nemen, omdat deze vorm het beste door het lichaam wordt opgenomen. Neem één tablet bij het ontbijt en neem er één bij de lunch. Vergeet ook niet om er calcium tabletten bij te nemen. Zonder calcium neemt je lichaam namelijk geen vitamine D op. Het fijnst is om voor een natuurlijke vitamine D te kiezen, omdat dit beter door het lichaam wordt herkend en opgenomen. Een goed merk hiervoor is Solgar.”

Vitamine B voor haargroei

Mocht jouw haar er futloos en droog uitzien, dan zou het helpen om een goede vitamine B te slikken om je haar weer in een gezonde staat te krijgen. Of heb je last van een huidprobleem zoals hyperpigmentatie, dat maar steeds niet weggaat? Het kan zijn dat je een tekort aan vitamine B hebt.  Ammaranthe: “Je kunt ervoor kiezen om een afzonderlijke vitamine B te nemen. Zelf raad ik aan om het hele vitamine B compex te nemen vanwege de samengestelde werking.” Zo draagt vitamine B6 bij aan de samenstelling van cysteïne, een onmisbaar component van keratine, terwijl vitamine B8 (biotine) de kwaliteit van het haar onderhoudt. Omdat je niet vier verschillende vitamine B’s wil nemen, is het praktischer om een vitamine B complex te nemen.

foto (2)

Mutivitaminen voor de weerstand

Vooral nu het kouder wordt, is het raadzaam om een goede multivitamine te nemen om extra weerstand op te bouwen. Ammaranthe: “Het beste is om te kiezen voor een multivitamine met een minimum van 100% ADH.” Hoewel je vrijwel overal multivitaminen kunt kopen is het raadzaam om de juiste merken te kiezen die vrij zijn van onnodige toevoegingen en die een hogere dosering hebben dan de standaard aanbeveling van het voedingscentrum. Ammaranthe gebruikt zelf ook natuurlijke multivitaminen: “Mijn favoriete merken zijn Solgar en Orthica, te verkrijgen bij de Vitamin Store of online. Het zijn niet de goedkoopste merken maar wel de beste en daarmee de meest werkzame.”

Haarnorm tegen haaruitval 

Mocht je last hebben van haaruitval of breakage dan kun je hier het volgende voedingssupplement  ‘Haarnorm’ voor nemen. Miranda: “Haarnorm van AOV vind ik het beste tegen haaruitval of om haargroei te stimuleren. Phytophanère is ook een mooi voedingssupplement van het merk Phyto om de haar en nagelgroei te stimuleren.”

Probiotica (tegen darm- en huidziekten zoals eczeem)

Eet je veel pittig, vet of gekruid eten en heb je daarna last van rammelende darmen? Of heb je last van huidproblemen en kan je huid een oppepper gebruiken in de koude wintertijd? Dan kan het zijn dat je darmflora uit balans is geraakt. Om de goede bacterien weer terug te krijgen in jouw darmen, geeft Miranda hiervoor het volgende advies: “Bij huid- en darmklachten is het nuttig om zowel de weerstand te versterken, als de conditie van het darmslijmvlies te optimaliseren. Dit klinkt misschien vreemd, maar het immuunsysteem van de huid en slijmvliezen is nauw met elkaar verbonden. Daardoor kan een reactie op één plaats in het lichaam (bijvoorbeeld een voedselallergie) leiden tot een reactie op een andere plaats (eczeem of acne).” Probiotica wordt verkocht in diverse vormen en bij diverse merken. Het merk Orthica, te koop bij De Soulsister, verkoopt een goede soort probiotica waar ik zelf goede ervaringen mee heb.

Tot slot nog een aantal tips van Ammaranthe over de inname van vitaminen en voedingssupplementen:

-Verdeel de voedingssupplementen over de dag. Als je alles in één keer inneemt kan dit een tegenovergestelde werking hebben, of zelfs de werking van elkaar opheffen.
-Let op hoe je de vitamines inneemt. Mijn voorkeur is met een lepel (kokos)olie erna. Vitamine A en D zijn in vet oplosbaar, dus als je er geen vet/olie bij inneemt heeft het innemen van de vitaminen weinig zin.

Mocht je persoonlijk advies willen, bezoek dan zeker de winkel van Miranda (Soulsister, Elandsgracht 132, Amsterdam). Zij geeft eerlijk advies en heeft echt een goed inzicht in wat je nodig hebt. Mocht je grondig en persoonlijk advies willen hebben van orthomoleculair adviseuse Ammaranthe Groeizaam, dan kun je haar gerust mailen: ammie75 [at] hotmail.com

WELKE VOEDINGSSUPPLEMENTEN GEBRUIK JIJ?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

5 Comments

 • Reply Keshia 19 november 2013 at 3:17 AM

  Ik gebruik producten van WIN dat ook heel goed is en internationaal een goede naam heeft. Het heeft de meest hoogwaardige kwaliteit en dat bewijst de prijs ook. Maar waarom moet je calsium tabletten nemen erna en olie en de vitamines niet tegelijk innemen? ik zou daar graag wat meer uitleg over willen. Want dat betekent dat ik het al die tijd fout doe. En trouwens in mijn multivitamine zit volgens mij ook een beetje calsium, dat zou al voldoende moeten zijn toch?

  • Reply TGSBB 19 november 2013 at 1:03 PM

   Dag Keshia,
   Ik ga dat aan Ammaranthe vragen, zodat zij deze vraag hier voor jou kan beantwoorden. Ik schrok ook, want neem al jaren vitaminens zonder olie in.
   Je hoort het zsm!
   grs Tewa

  • Reply Ammeranthe Groeizaam 20 november 2013 at 10:39 AM

   Hoi Keshia en Tewatha,
   Ja ik begrijp de onduidelijkheid, helaas geldt dit voor zoveel informatie omtrent voeding, dat je bijna een wandelende encyclopedie moet zijn om alles te snappen.

   Ik heb deze informatie voor jullie gekopieerd van de site van het voedingscentrum. Wees gewaarschuwd, niet alle informatie van het Voedingscentrum klop, maar dit wel en is ook heel gedetailleerd beschreven, vandaar dat ik het ook gebruik.

   Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

   Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

   Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.
   Ik wil hieraan toevoegen dat IEDEREEN in de wintermaanden extra vit.D moet innemen vanwege het tekort aan zonlicht en men veel meer binnen is dan in de zomermaanden.

   Vitamine D3 en vitamine D2
   Vitamine D komt voor in 2 vormen: cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2).

   Vitamine D3 wordt in de huid gevormd en komt van nature in een aantal voedingsmiddelen voor. Ook wordt het vaak gebruikt in supplementen of toegevoegd aan voedingsmiddelen.

   Vitamine D2 wordt geïsoleerd uit bestraalde vetten en werd in het verleden veel toegepast bij verrijking van voedingsmiddelen. Nu is vitamine D2 grotendeels vervangen door (synthetisch) vitamine D3. Beide vormen zijn actief, maar vitamine D3 heeft een sterkere werking dan D2.
   Mijn toevoeging: synthetische vitamines hebben helaas niet dezelfde werking als de natuurlijke variant, daarnaast is er nog te weinig bekend over de eventuele bijwerking op lange termijn van synthetische middelen in ons lichaam. Mijn advies is, als je portemonnee het toelaat, ga dan voor de natuurlijke middelen.

   Opname van vitamine D
   Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook wat vet (olie) aanwezig is. In het lichaam wordt vitamine D omgezet in de actieve vorm: 25-hydroxyvitamine D en 1,25-dihydroxyvitamine D. Deze laatste vorm heeft een hormonale werking. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.

   Bronnen van vitamine D
   Vitamine D zit in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren wat vitamine D, maar een stuk minder.
   In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines. Ook aan kunstmatige zuigelingenvoeding wordt vitamine D toegevoegd.

   Vanaf 2007 mag in Nederland ook aan andere voedingsmiddelen vitamine D worden toegevoegd, waarbij een maximaal verrijkingsniveau geldt van 4,5 microgram/100 kcal om een te hoge inname te vermijden. Er zijn vooral verrijkte zuivelproducten voor jonge kinderen op de markt gekomen, zoals kwark- en yoghurtproducten, peutermelk enz.

   Gezondheidseffecten

   Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Daarna is vitamine D nodig om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. Vit.D speelt ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling, zoals in het immuun(afweer)systeem.

   Te weinig vitamine D
   Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Deze ziekte heeft te maken met afwijkingen aan het skelet. Bij volwassenen en ouderen kan een vitamine D-tekort op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte optreden.

   Te veel vitamine D
   Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig teveel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D; de huid regelt dan namelijk de aanmaak. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor.

   Voedingsadvies

   Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.
   Ik zeg, iedereen boven de 20 minimaal 25 microgram.

   Extra vitamine D
   Voor de meeste mensen levert zonlicht samen met de voeding voldoende vitamine D. Maar er is structureel meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen.

   Voedingssupplementen
   Vitamine D is te koop als druppels, pillen, capsules of in een multivitamine supplement. Het gaat dan meestal om cholecalciferol oftewel vitamine D3, maar er zijn ook supplementen met (het minder actieve) ergocalciferol, vitamine D2.

 • Reply Eden Health 20 november 2013 at 2:53 PM

  Leuk artikel en ik ga zeker eens langs op de Elandsgracht!

  • Reply TGSBB 20 november 2013 at 3:43 PM

   Dankjewel Sabine!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.