Home Homepage Posts Life

6 bespaartips voor een budget bruiloft!

23 juli 2017

Een van de mooiste gebeurtenissen in je leven is ook meteen een van de duurste gebeurtenissen in je leven. Maar een dure bruiloft staat niet garant voor een mooie bruiloft (en vice versa). Ik ben heel klein en budgetwise getrouwd en kreeg meteen de vraag of ik wat goede bespaartips voor een bruiloft had. Dus bij deze: op deze punten kun je wel en niet besparen:

1: Pak voor mannen

Waarom zou je speciaal een trouwpak kopen dat je maar één keer draagt, terwijl ik een prachtig pak heb? Dacht manlief. Hij had een prachtig pak dat hij heeft opgespiced met een aantal nieuwe atrributen zoals een strikje,een pochet, een hemd en nieuwe schoenen. Je kunt er dus voor kiezen om jezelf niet geheel in het nieuw te steken alleen voor de bruiloft en zo bespaar je honderden euro’s.

2: Geen bruidsauto, lopend entree of snapcar

Veel mensen huren een limousine als grande entree. Je kunt er ook voor kiezen om de gasten alvast binnen neer te zetten in de zaal en al wandelend je entree te maken. Zo ziet niemand dat je in je alledaagse auto aan komt karren. Wil je toch liever een grande entree maken, dan kun je een luxe auto huren via Snapcar.

3: Houd het aantal gasten laag

Tough one…ik heb er heel bewust voor gekozen om in verband met het overlijden van mijn vader snel en dus klein te trouwen. Hierdoor konden we niet eindeloos sparen voor een grootste bruiloft met veel gasten. Wil je het budget, klein of intiem houden? Kies dan voor een maximum van 30 gasten. Je kunt een criterium aanhouden zoals: wie zijn de mensen bij wie ik 100% mijzelf ben? Of wie zijn de mensen die er voor mij zijn geweest toen ik ze nodig had? Dat zijn vaak de mensen die het dichts bij je staan en dat zijn de mensen die je dan waarschijnlijk het liefst erbij wil hebben. En ja, je zal mensen teleurstellen of zelfs boos maken. Maar onthoud: het is JOUW dag.

4: Bruidsboeket

Zodra je ergens bruid- voor zet, kost het vaak drie keer zoveel. Zo ook met het bruidsboeket. Zoek ongeveer vier weken voor je gaat trouwen via Pinterest een soortgelijk boeket dat je mooi vindt en vraag bij de bloemist om zo’n soort boeket met maximaal 30 takken. Dit wordt je proefboeket, wat meestal niet meer dan €20 kost. Vraag de bloemist om de takken kort te snoeien en wikkel daarna een wit satijnen lint (kopen bij een fourniturenwinkel) naar keuze om de stelen. Dit boeket plaats je in een klein laagje water. Kijk hoeveel dagen het boeket mooi blijft en op welke dag het boeket het mooist is. Op basis hiervan kun je beslissen om je boeket een aantal dagen vantevoren (of zelfs op de dag zelf) te halen. Het boeket wat ik had kostte slechts €15 en is gemaakt door een hele vriendelijke bloemist die fijn meedacht met het plaatje.

5: Trouwringen

Net als bij een trouwboeket, kosten ringen ineens honderden euro’s meer als ze ‘trouwringen’ heten. Wij hebben bij een kleine sieradenmaakster twee gouden ringen gekocht die we hebben laten gegraveerd. Ze zien eruit als trouwringen en als je niet beter weet, zijn het ook trouwringen. Ga vooral op zoek naar iets dat je mooi vindt en zoek ook eens bij kleine sieradenmakers bij markten zoals de Sunday market.

6: Trouwkaart

Je kunt ervoor kiezen om een kaart te laten maken, maar bij verschillende websites kun je zelf heel makkelijk je trouwkaart ontwerpen. Dit is goedkoper dan door een ontwerper laten maken, maar natuurlijk wel iets minder origineel.

Ik heb nu een aantal punten opgeschreven waar je makkelijk op kan besparen, maar op de volgende punten zou ik zeker niet besparen:

1: Fotograaf/Film

Het was nog best lastig om een bruidsfotograaf te vinden waar we tevreden over waren en die niet de hoofdprijs vroeg. Via een vriendin kwamen we in contact met Lotte de Graaf die qua stijl helemaal matchte met wat wij wilden. Qua prijs zit ze wel in een hoger segment (meest basic pakket kost €1200),maar dit is het zó ontzettend waard geweest. Zij is een type fotograaf die echt de meest unieke en prachtige foto’s maakt, ver weg van de trouwcliché’s. Ik vond het fijn dat ze echt naar ons als paar keek en niet een standaard riedeltje afspeelde. Zelfs de trouwringen heeft ze op een bijzondere manier gefotografeerd.

En het allerbijzonderste was dat mijn man en ik aan het einde ons afvroegen of ze wel haar werk had gedaan…we hadden haar eigenlijk na de ceremonie niet meer gezien. Ik begon me al zorgen te maken, maar na het zien van de foto’s bleek dat ze alles tot in detail had gefotografeerd, alleen dan onzichtbaar. Als ik iets of iemand mag aanraden als geweldige en unieke trouwfotograaf, check dan zeker Lotte.

2: Eten/drinken

Ik geloof dat heerlijk eten en drinken je bruiloft absoluut een stuk leuker maakt dan een simpele pasta of brood met soep. Als je weinig budget hebt en je geeft zelf niet zoveel om eten kan ik het me voorstellen dat je dit deel eenvoudiger doet. Bij ons vond ik het met z’n allen tafelen zo belangrijk dat we hier een flink deel van het budget aan hebben besteed. Achteraf waren we er erg blij om, iedereen vond het eten fantastisch en alle buiken zaten goed gevuld met de heerlijkste ambachtelijke producten. De taarten op de foto zijn van Majesteittaart en kreeg ik cadeau van mijn werk (thank you Tony’s Chocolonely’s <3 )

3: Visagie

In het begin dacht ik: ik doe wel mijn eigen make-up. Ja echt…redelijk naïef. Uiteindelijk heb ik op advies van iemand anders gekozen voor een make up artist die veel ervaring had met bruidsmake up voor de donkere huid (check Teshura Styling). Doe altijd een proefmake-up zodat je ziet of jouw smaak overeenkomt met de MUA. Wees daarnaast wel duidelijk wat voor bruiloft je hebt; heb je een groot feest of alleen een soort boerenbruiloft? Dan moet je je make up hier zeker op laten aanpassen. Mijn MUA Teshura zorgde er trouwens ook voor dat mijn make-up muur en muurvast op mijn gezicht bleef zitten en niet afgaf aan het witte hemd of mond van mijn man. Worth the investment!

4: Huwelijksreis/overnachting

Als ik één tip mag geven waarvan ik hoop dat je die echt opvolgt is het wel om direct na de bruiloft met z’n tweetjes weg te gaan. Natuurlijk hoef je niet naar Bora Bora in een privé suite op een watereiland te vliegen, maar een paar dagen even weg met z’n tweetjes (al is het in Nederland) is zo ontzettend fijn! Je zit enorm op een roze wolk en als je niet weg gaat maar thuisblijft val je behoorlijk gauw weer in de sleur en van die roze wolk af. Houd dat heerlijke gevoel dus nog lekker even vast en boek die getaway. Hier drie tips voor Mallorca, Andalusië en Portugal.

5: Bruidsjurk en schoenen

Ik heb de bruidsjurk van mijn moeder gedragen en die laten vermaken door een vriendin die het uiteindelijk erg mooi en passend heeft gemaakt. MAAAAR….. je jurk laten (ver)maken door een vriendin is zeker geen budget idee. Het is wel iets goedkoper dan een nieuwe trouwjurk, maar je moet bedenken dat je satijnen, zijde, handgemaakt kant, fournituren e.a. moet kopen en je vriendin verdient natuurlijk ook een fiks cadeau. Dus je bent sowieso niet niets kwijt. Vooral de stoffen kunnen behoorlijk duur zijn.

Het lastige van je jurk laten (ver)maken door een vriendin is dat je minder gauw zegt dat je iets niet mooi vindt. In mijn geval heb ik twee weken voor de tijd toch nog aanpassingen gedaan en daarmee mijn vriendin een rolberoerte bezorgd. Gelukkig is onze band goed en hebben we dit proces zonder kleerscheuren overleefd, maar ik kan me zo voorstellen dat je vriendschap een behoorlijke deuk oploopt door zoiets en dat is het zeker niet waard.

Daarom zeg ik: spend that money, koop hem bij een bruidszaak and keep your friendship alive.

Ohja, en de schoenen. Je wil op deze dag absoluut fantastisch zittende schoenen hebben. Ik heb hier niet op bespaard en gepast tot ik de perfect zittende hak had gevonden. Chie Mihara, Unisa en Fred de la Bretonniere zijn allemaal merken die er goed uitzien, fantastisch zitten en die je na de bruiloft ook nog aan kan doen. Ik heb mijn hakken de hele dag aangehad en totaal geen voetenpijn gehad. Daarbij nog 1 geweldige tip: loop je hakken van tevoren in, minstens een week lang!

6: Locatie/cateraar/bediening die bekend is met trouwpartijen

Vanwege ons budget twijfelden we tussen twee locaties, waarvan de een zeker €1000 goedkoper zou zijn. Het enige nadeel was dat zij nog redelijk nieuw waren en nog nooit een trouwerij hadden gedaan. Achteraf ben ik zo blij dat we hebben gekozen voor een ervaren locatie! Het personeel was perfect geïnstrueerd en begreep precies op welke momenten je hun ondersteuning nodig had. Dat is absoluut het geld waard!

Hopelijk heb je wat aan deze post en als je vragen hebt, stel ze gerust.

Veel trouwplezier and remember deze tip van dr. Phil: Invest more in your marriage than your wedding day.<3

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Delia 25 juli 2017 at 10:31 PM

  Gefeliciteerd! Goede tips. Toch nog een vraagje : denk je dat zo’n soort bruiloft met budget van 5000 euro kan?

  • Reply TGSBB 5 augustus 2017 at 10:57 PM

   Ja hoor! Je zou vooral nog wat kunnen besparen op een open bar of drankjes achteraf afrekenen. Ook is de locatie zeer bepalend voor je budget. Het rijk van de keizer is een dure locatie, maar er zijn ook goedkopere.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.