Home Homepage Posts Life Lifestyle Must See

6 x MUST SEE Docu’s die je ogen openen

27 oktober 2016

Ik heb de laatste tijd nogal wat docu’s gekeken die mijn kijk op het leven hebben veranderd. Nu is het niet zo dat ik overnight beïnvloedbaar ben maar deze docu’s hebben zoveel indruk gemaakt dat ik echt een aanpassing wilde doen. Van vlees eten tot mijn hele telefoon aanpassen, deze 6 docu’s inspireerde mij tot een verandering: 

Documentaire 13th, te zien op Netflix

13th, de spliksplinternieuwe documentaire van Ava DuVernay gaat over waarom de Amerikaanse gevangenissen vol zitten met Afro Amerikaanse mannen en is ronduit misselijkmakend. Niet dat Ava geen goed werkt heeft geleverd. Integendeel. Het is gewoon shockerend om te zien hoe het Amerikaanse systeem geld verdient door donkere mannen vaak ten onrechte of voor kleine vergrijpen levenslang op te sluiten.

Als je niet kan tegen onrecht weet ik niet of je deze docu wat vind. Ik heb in ieder geval een heel ander beeld gekregen van The American dream en merkte dat ik erg emotioneel werd bij het zien van zoveel onrecht. Je checkt de trailer hier:

Documentaire Cowspiracy, te zien op Netflix

Ben jij iemand die altijd de lichten uitdoet, afval scheidt en kort doucht vanwege het milieu? In deze docu zie je dat dat vrijwel nutteloos is als je wel eet wat het meest vervuilende product ter aarde is: koeien!!

KOEIEN?? Ik had geen idee dat veehouderij zo milieuvervuilend was. Door zoveel vlees te eten vervuilen we de aarde behoorlijk. Er wordt in deze docu ook onderzoek gedaan naar hoe het komt dat hier zo weinig info over is en waarom zelfs organisaties als Greenpeace hier niets tegen doen. Ontluisterend en voor mij een hele goede inspiratie om iets vaker vegan/vegetarisch te eten.

De trailer zie je hier:

Korte docu, Mama's Boy, te zien op NPO 3

In deze korte docu gaat Boy Bruinhard op zoek naar waarom hij is opgegroeid zonder vader. De reden blijkt een soort familiegeheim te zijn en is pretty shocking. Boy raakt in een soort identiteitscrisis. Wie is hij nu en is zijn leven ineens een grote leugen?

mamas-boy-docu-shamira-raphaela

Regisseuse Shamira Raphaela en geluidsman Boy Bruinhard werkten samen voor het programma Expeditie Robinson en bedachten tijdens die opnames het format voor deze docu. Het is niet de eerste docu van Shamira Raphaela, ze is ook bekend van haar docu ‘Deal with it’ (over haar drugsverslaafde en dealende vader). Zelf zegt ze over Mama’s Boy: “Ik heb mezelf in mijn eerste film bloot gegeven en ben blij dat ik nu ook anderen kan helpen om zich te ontkleden. Om te helen als Caribische gemeenschap is het namelijk van belang dat we over dingen praten om zo taboes te doorbreken. Ik ben dankbaar dat ik hier een bijdrage aan kan leveren door middel van films.”

En ze heeft inderdaad een prachtige bijdrage geleverd met Mama’s Boy! Ik vond Mama’s Boy een hele interessante en mooie docu en relevant voor onze gemeenschap. Ik hoop dat er nog een vervolg komt, omdat ik aan het einde nog wel zat met veel vragen en het zeker naar meer smaakte! Je kunt de docu hier terugzien.

Documentaire Blackfish, te zien op Netflix

Een eye opening docu voor mij die gaat over orca Tilikum van Sea World Orlando die betrokken is geweest bij drie dodelijke incidenten met mensen en hoe dat is gebeurt. Deze docu gaat over het feit dat orca’s vaak psychische problemen krijgen als ze in gevangenschap leven met als gevolg dat ze hun trainers aanvallen en zelfs doden.

Ik ben echt niet de grootste dierenvriend ter wereld maar deze film raakte een hele gevoelige snaar. De mensen die orca’s verkopen aan organisaties als Sea World gaan naar zee om jongen van hun moeder af te pakken om ze vervolgens in een geheel onnatuurlijke omgeving te trainen om ons te entertainen.

Het geluid dat de moeder in deze docu maakt als haar jongen wordt gevangen gaat echt door merg en been… *Slik* Na deze film kijk je heel anders aan tegen Sea World, het Dolfinarium en dat zulk soort onderwaterwereldparken. Ik hoef er in ieder geval niet meer heen…

Documentaire Addicted to my phone, te zien op npo

Ergens weten we wel dat Facebook en andere bedrijven onze privacy schenden. Maar hoe erg dat is, daar kwam ik pas achter na het kijken van deze Deense documentaire Addicted to my phone. Ik was echt in shock toen ik op mijn eigen telefoon erachter kwam dat maar liefst 22 apps mijn microfoon en camera mogen openen, omdat ik daar ooit toestemming voor heb gegeven.

Wat er ooit met mijn  gegevens gebeurt weet ik nog niet maar ik weet wel dat ik graag zelf bepaal wat ik prijsgeef. Ik heb enkele apps gelijk van mijn telefoon verwijderd door deze docu. Check de docu hier. 

Documentaire Dat Haar, 13 november op npo

Documentairemaakster Bibi Fadlalla maakte deze veelbelovende docu over een jong donker meisje dat worstelt met haar kroeshaar. Veel liever heeft ze hetzelfde haar als haar klasgenootjes. Ze vindt haar eigen haar maar lastig en onhandelbaar. Zal dit ooit veranderen? Een mooie docu over de zoektocht naar je eigen identiteit, herkenbaarheid en het accepteren van wie je echt bent. Hieronder zie je de trailer, de echte docu verschijnt 13 november op NPO3.

Dit waren mijn 6 eye opening documentaires, welke documentaire heeft jouw ogen geopend en wil je graag met mij delen?

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.