Home Life Lifestyle Travel Travel lifestyle

7 dingen om te vermijden als je naar Suriname gaat!

28 februari 2016

Binnenkort is het zover, mijn familie gaat voor het eerst in tijden weer naar Suriname. Laatst begon de voorpret al: spulletjes inpakken voor de grote reis!! Tijdens het inpakken bedacht ik me dat er wel wat handige tips zijn om te vermijden als je naar Suriname gaat. Dus ga je binnenkort of ken je iemand die binnenkort naar Suriname gaat: check deze post:

1: Overvracht

Ik heb mezelf er ook weleens schuldig aan gemaakt…veels te veel spullen mee nemen. Je wil toch een beetje flaneren aan de Waterkant en dat wil je niet doen op 1 paar teenslippers. Dus neem je in je enthousiasme vijf paar hakjes mee en zit je zo op 26 kilo. Toegestaan is 23 kilo, dus je denkt: ach die 3 kilo teveel is niet erg.

Eenmaal bij de balie is de stewardess onverbiddelijk: “U Heeft OVERVRACHT!” Genereerd kijk je om je heen, terwijl de mensen achter je het hebben gehoord en een diepe zucht slaken.

Er staan je nu twee dingen te doen: óf je betaalt de overtollig meegenomen kilo’s ( zeer prijzig) óf je gaat aan de kant om spullen eruit te halen die je overbodig acht. Dit is trouwens iets dat ik vaak zie als ik op Schiphol ben, mensen die hun koffer helemaal ondersteboven moeten keren vanwege overvracht.

Maar zo werkt het helaas wel. Als iedereen 3 extra kilo meeneemt, kan het vliegtuig dat uiteraard niet aan. En ergens moeten de stewardessen een lijn trekken. Zorg er dus voor dat je gewoon licht reist of in ieder geval niet meer dan 23 kilo.

Je hebt echt geen vijf paar schoentjes nodig. En nee, de stewardess is geen heks als ze je niet matst (ok misschien wel, maar zij/hij doet ook maar gewoon zijn/haar werk).

2: Kaas, pindakaas en de rest van de Lidl producten die je eigenlijk ook daar kunt kopen

De eerste keer dat ik met mijn ouders naar Suriname ging hadden we ook een beetje overvracht. Waarom? De koffer zat vol met blokken kaas, potten pindakaas en andere levensproducten die je eigenlijk ook gewoon in Suriname kunt kopen.

Waarom zou je de halve Lidl in je koffer meesjouwen als je het daar ook kunt vinden? Tuurlijk, het is wel iets duurder of de kwaliteit is anders, maar je kunt ook best Surinaams beleg eten. Scheelt sjouwen!

3: Pakketjes meenemen

De laatste keer dat ik naar Suriname ging, belandde ik bijna in een aflevering van “Locked up abroad”. Het ging zo: mijn moeder (aka: mevrouw ik-ken-de-hele-SLM-vlucht-bij-voor-en-achternaam) kwam weer eens iemand tegen die ze kende van wherever. Na een praatje over wie ze weg bracht, vroeg de man in kwestie: “Oh dus je dochter gaat zo naar Suriname?” Ik stond erbij en keek ernaar en voelde hem al aankomen. “Dan kan ze vast wel dit voor me meebrengen.”

De man wees naar twee drumstokjes die naar Suriname gebracht en daar afgeleverd moesten worden. Of ik ze even mee wilde nemen. Noem mij wantrouwend, of misschien had ik iets teveel Locked Up Abroad gekeken, maar ik ga toch niet zomaar een pakketje van een voor mij onbekende man meenemen?

Ik ken verhalen van mensen die in de gevangenis zijn beland omdat een familielid ze vroeg een cadeautje voor iemand mee te nemen en uiteindelijk bleek het cadeautje vol drugs te zitten. Daar sta je dan. In de Surinaamse gevangenis.

Mijn tip: neem geen (dichte) pakketjes mee. Zelfs niet voor lieve mensen die er betrouwbaar uitzien. Je moet zeker weten wat er in een pakketje zit. Als je het niet vertrouwd of zeker weet, zou ik het echt gewoon niet doen.

4:Geen verblijf regelen 

huis suriname tips en tricks

Misschien klinkt het raar, maar ik zou er niet van uitgaan dat je bij familie kan blijven slapen. Vooral als je ze heel lang niet hebt gezien. Je bent toch in het huis van anderen en je moet je aan diens regels houden. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit weleens wrijving kan opleveren. Ik vind het daarom zelf handiger om van te voren verblijf te regelen.

5: Teveel ‘handgeld’ meenemen

Een vriendin van me vertelde laatst een treurig verhaal. Haar ouders gingen na lange tijd weer naar Suriname en verheugden zich er erg op. Omdat je voorheen niet of nauwelijks pinautomaten had, moest je euro’s meenemen en ze in Suriname wisselen in SRD’s. Dat geld moest je contant meenemen (en noemen mijn ouders altijd handgeld).

Haar vader had een aardig bedrag aan handgeld mee en dacht het veilig te hebben opgeborgen in zijn handbagage. Eenmaal in het vliegtuig deed hij zijn ogen dicht om te slapen. Toen hij in Suriname aankwam en zijn geld wilde pakken, bleek het te zijn gestolen in het vliegtuig. Al het handgeld gewoon foetsie.. Zo erg dat ik er zelfs een brok in mijn keel van kreeg.

Het is echt een risico om met zoveel geld op zak te lopen. Gelukkig heeft Suriname tegenwoordig gewoon pinautomaten! Je hoeft dus echt niet met pakken geld rond te lopen en zo verklein je de kans op overvallen ook. Regel wel even dat je in het buitenland kan pinnen. Dit kun je aanvragen bij je bank.

6: Een gewoon rijbewijs

In Suriname heb je een internationaal rijbewijs nodig om te rijden. Daarnaast rijdt men daar links! Toen ik een keer bij mijn Nederlandse oom in de auto zat, nam hij de rotonde helemaal verkeerd! Paniek alom en dit was voor mij dus het bewijs dat ik in Suriname sowieso nooit hoef te rijden. Ik neem wel de bus.

Mocht je toch willen rijden, check dan hier hoe je een Internationaal of Surinaams rijbewijs regelt.

7: Te laat inchecken

Eerst nog even iedereen uitgebreid gedag zeggen en dan lekker op Schiphol plaza rondkeuvelen? Doe ik nooit meer. Bij de vluchten naar Paramaribo moet je vaak drie uur van tevoren aanwezig zijn. Te laat inchecken betekent dat je koffers gewoon niet mee kunnen en jij in het ergste geval ook niet. Kom dus op tijd!

Dit waren mijn tips voor als je naar Suriname gaat! Heel veel plezier daar!

Tips van anderen:

Maria Mijnals: 
-Gebruik een klamboe en anti muggenspray van Suriname in plaats van de Nederlandse versie.
-Schakel over naar de chill modus in plaats van dat alles snel en gehaast moet als je in Suriname bent.
-Koop of leen een Surinaamse simkaart in plaats van dat je met je NL abonnement gaat bellen. Ook al is je abonnement goedkoop in het buitenland maar het is toch goedkoper om een Su “chip” te hebben.
-Regel in Nederland dat je met je pinpas kan pinnen in het buitenland.

groetjes Tewa

TGSBB NEWSletter

Schrijf je in voor de TGSBB nieuwsbrief! Hierin word je op de hoogte gehouden van alle nieuwe blogposts, winacties, data kookworkshops, recepten en nog veel meer leuks! Wil je je inschrijven, dan kun je dat hieronder doen (let op: pas na bevestiging van je emailadres sta je ingeschreven)LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

3 Comments

 • Reply Carla Muller-Tafleur 28 februari 2016 at 5:51 PM

  Wat een 7-tal zeer bruikbare, goede tips, voor op vakantie, Tewa! Ik herken ze echt allemaal.

  Bij onze eerstvolgende vakantie: zeker in acht nemen!

  Groet, Carla

 • Reply Patricia 3 maart 2016 at 7:40 AM

  Goede en bruikbare tips. Wij gaan deze zomer en ik ben wel van plan om van tevoren een doos met levensmiddelen te posten ivm de absurd hoge prijzen tegenwoordig in Suriname.

  • Reply TGSBB 3 maart 2016 at 2:34 PM

   Ja nu is het inderdaad wellicht handiger om toch iets van hier mee te nemen. Ben benieuwd hoe hoog de prijzen daar nu zijn.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.