Home Homepage Posts Lifestyle Must See

8 x toffe black series die je moet zien

5 november 2017
8 x toffe black series die je moet zien

Op zoek naar nieuw binge-materiaal waarin je jezelf herkent? Het is niet alleen leuk om naar black series te kijken, maar ook belangrijk om herkenbare verhalen te zien. Omdat ik zelf niet zoveel tijd heb om series te kijken, maar mijn zus One’sy wel, maakte ze een overzicht van haar favoriete black series (UPDATE MEI 2018: de lijst is iets aangepast en aangevuld).

Onderstaande lijst is niet per se een actuele lijst van black series die dit jaar pas te zien zijn. Maar zoals ook niet iedereen Game of Thrones heeft gezien, bestaat de kans dat je ook de black series die ik heel tof vind, nog niet hebt gezien. Of 1 aflevering hebt gekeken en daarna besloot af te haken. Gewoon weer beginnen, elke serie die hieronder genoemd is, wordt beter, als ‘ie dat niet al was vanaf de start!

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: GREENLEAF
Gaat over: de familie Greenleaf bestaat uit bisschop James Greenleaf, zijn vrouw Mae en hun vier kinderen Grace, Jacob, Faith en Charity. Grace keert terug naar haar geboortestad Memphis na de dood van haar zus Faith die alles te maken heeft met een geheim dat de familie al jaren met zich meedraagt.
Tof omdat: Greenleaf laat zien dat grote kerken gewoon bedrijven zijn. Er zijn mensen in dienst, er moeten strategische beslissingen worden genomen en in het geval van de familie Greenleaf is het allerbelangrijkste om de familie bij elkaar te houden. Elke aflevering wordt steeds iets meer ontrafeld van alle geheimen van deze familie. Thema’s waar in de black community vaak een taboe op rust, zoals incest, homoseksualiteit, ontrouw en twijfelen aan je geloof, komen allemaal aan bod in Greenleaf. Zo zijn de afleveringen een mooie manier om deze onderwerpen juist te bespreken.
Aantal seizoenen: 2 (het derde seizoen is aangekondigd)
Lengte aflevering: 42 minuten
Te zien via: Netflix

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: DEAR WHITE PEOPLE
Gaat over: een groep zwarte studenten die op een overwegend witte topuniversiteit studeert en strijdt tegen onrecht/discriminatie op de campus. De serie begint bij een feest van een witte studentenvereniging dat als thema ‘Afro-Amerikanen’ heeft en waar studenten in blackface naar toe zijn gegaan. Dat loopt enorm uit de hand en in de serie (die een uitgebreidere versie van de film Dear White People is) volg je dat verhaal verteld vanuit telkens een andere hoofdpersoon.
Tof omdat: alle hoofdpersonen zijn zwart/bruin, maar verschillen enorm van elkaar. De serie laat op een prachtige manier zien hoe divers ook wij zijn. Zo heb je ‘Black Panther’ zuster Sam, die zelf half wit/half zwart is en worstelt met haar gevoelens voor een witte man, Coco die vooral niet met haar zwarte medestudenten wil optrekken en zich het liefst met witte mensen omringt en Lionel, die een passie voor schrijven heeft en langzaam maar zeker uit zijn schulp kruipt en uitkomt voor zijn geaardheid. Veel situaties en uitspraken in de serie zijn ook herkenbaar, of omdat iemand ze wel eens tegen je heeft gezegd of omdat je er zelf over hebt nagedacht. In ieder personage kon ik wel iets van mezelf herkennen.
Aantal seizoenen: 2
Lengte aflevering: 30 minuten
Te zien via: Netflix

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: INSECURE
Gaat over: de levens van een groep twintigers in Los Angeles. De serie begint met de twijfel die Issa heeft over haar relatie met Lawrence. De laatste paar jaar onderhoudt zij hem terwijl hij werkloos op de bank zit. Lawrence is een lieverd met goede bedoelingen, maar daar komt niets van terecht. Issa’s bff Molly werkt bij een advocatenkantoor waar ze de enige is met een kleurtje en hopt, terwijl ze zoekt naar real love, van het ene naar het andere bed.
Tof omdat: de levens van een groep zwarte mensen eindelijk eens realistisch in beeld worden gebracht. Ze zijn geen cliché-personages die je vaak ziet in andere series, maar in iedereen kan je iets van jezelf herkennen. Aan het eind van het eerste seizoen zal je merken dat je met andere mensen die de serie hebben gezien gaat discussiëren over in welk team je zit: #teamIssa of #teamLawrence. Het enige minpuntje van Insecure vind ik het vele gebruik van het n-woord en ‘bitch’. Issa Rae (hoofdrolspeler en bedenker van Insecure) is trouwens ook de bedenker van de super grappige webserie Awkward Black Girl.
Aantal seizoenen: 2 (het derde seizoen is aangekondigd)
Lengte aflevering: 28 minuten
Te zien via: Eboneeview (alleen seizoen 1) of Watch Series

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: SHE’S GOTTA HAVE IT
Gaat over: Nola Darling, een kunstenares uit New York die meerdere seksuele relaties tegelijkertijd heeft met drie totaal verschillende mannen die haar allemaal iets te bieden hebben.
Tof omdat: het verfrissend is om naar open relaties te kijken vanuit een vrouwelijk uitgangspunt. Daarnaast worden er ook maatschappelijke statements gemaakt die je aan het nadenken zetten, zoals de gentrificatie van (zwarte) wijken in New York, de verkiezing van Donald Trump en hoe slecht mensen omgaan met daklozen. Je zal ook zeker genieten van de prachtige beelden van New York en de muziek die in de serie verwerkt wordt!
Aantal seizoenen: 1 (het tweede is aangekondigd)
Lengte aflevering: 30 minuten
Te zien via: Netflix

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: BEING MARY JANE
Gaat over: de zoektocht naar liefde en geluk van Mary Jane Paul, een bekende talkshowhost uit Atlanta. Ze heeft het goed voor elkaar: opgegroeid in een warm en liefdevol gezin met haar broer en broertje, een geweldige baan en een mooi huis. Alleen die man nog hè?
Tof omdat: veel vrouwen zich in Mary Jane zullen herkennen. Ze is een sterke, geschoolde en aantrekkelijke vrouw die het niet lukt om liefde (op de juiste plek) te vinden. Daarnaast zie je hoe een upper class zwarte familie leeft in een voornamelijk zwarte stad als Atlanta en hoe Mary Jane zich staande houdt op haar werk, waar altijd kapers op de kust zijn om haar plek in te nemen.
Aantal seizoenen: 4. Pas is bekend geworden dat er geen vijfde seizoen komt, maar een extra lange afsluitende aflevering.
Lengte aflevering: 42 minuten
Te zien via: Eboneeview (alleen seizoen 3) of Watch Series

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: BLACK-ISH
Gaat over: het gezin Johnson, bestaande uit Dre, Bow en hun vier kinderen. Dre vraagt zich af of zijn kinderen zich wel ‘zwart genoeg’ gedragen, aangezien ze opgroeien in een upper middle class familie.
Tof omdat: de serie laat zien dat black people comes in all shapes and sizes. Hoewel Black-ish absoluut draait om een zwart gezin, is het nergens cliché. De manier waarop ze maatschappelijke thema’s en vragen die je zelf hebt (waarom is het haar van de jongste dochter stijl gemaakt?) aan bod laten komen en beantwoorden, is echt heel goed uitgewerkt. Onderwerpen worden niet specifiek benoemd, maar gewoon verwerkt in het verhaal. Laat de trailer je trouwens niet misleiden! De serie gaat zeker niet over een vader die zijn kinderen weer ‘zwart’ probeert te maken.
Aantal seizoenen: 4
Lengte aflevering: 22 minuten
Te zien via: Fox, Eboneeview (alleen seizoen 2 en 3) of Watch Series

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: ATLANTA
Gaat over: Earn, een twintiger uit Atlanta die een kindje heeft met zijn ex (met wie hij stiekem weer samen wil zijn). Zijn neef ‘Paper Boi’ heeft lokaal succes als rapper en Earn probeert daar een graantje van mee te pikken door zijn manager te worden.
Tof omdat: de serie realistisch is. Earn strugglet wel om iets van zijn leven te maken, maar het wordt niet neergezet als een cliché hood struggle. Verder is Atlanta ook een show waarin veel humor in zit. Niet het soort humor waarbij je schatert van het lachen, maar meer waarbij je moet lachen om alle situaties waarin Earn verzeild raakt.
Aantal seizoenen: 2
Lengte aflevering: 25 minuten
Te zien via: Fox en Eboneeview

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: CHEWING GUM
Gaat over: in Chewing Gum leer je hoofdpersoon Tracey kennen. Ze woont samen met haar zusje en moeder in een estate in Londen waar ze allerlei grappige, maar vooral akward dingen meemaakt met o.a. haar beste vriendin Candice, haar verloofde die eigenlijk op mannen valt en haar moeder die enorm in de Here is. Tracey wil graag haar maagdelijkheid verliezen, maar zo makkelijk is dat niet. Gaat het haar lukken?
Tof omdat: wij groeiden vroeger op met Britse series die werden uitgezonden op de Nederlandse tv. Sinds die tijd hebben we een voorliefde voor ‘all things Bri’ish’. Chewing Gum past dan ook perfect in dat rijtje. Tracy is unapologetic, kent weinig tot geen schaamte en raakt verzeild in de gekste situaties. Dit in combinatie met de typische Britse personages, maakt Chewing Gum een genot om naar te kijken.
Aantal seizoenen: 2 (er wordt misschien een derde seizoen gemaakt)
Lengte aflevering: 25 minuten
Te zien via: Netflix

DE ALLER TOFSTE BLACK SERIES: THE NEW EDITION STORY
Gaat over: het ontstaan, succes en de ondergang van een van de populairste r&b-groepen van de jaren ’80 en ’90, waar later ook Bell Biv DeVoe en Bobby Brown (solo) uit zijn voortgekomen. Het verhaal van de vrienden die enorm succesvol werden als New Edition begint als ze nog kleine jongens zijn en loopt tot aan hun optreden op de viering van het 25-jarig bestaan van de zender BET.
Tof omdat: de miniserie (3 delen) je een kijkje achter de schermen van de muziekwereld geeft. De jongens zijn niet veel gewend (komen uit arme gezinnen uit de projects) en er wordt enorm misbruik van ze gemaakt. Ook zie je hoe hun vriendschap getest wordt door de jaren heen, en hoe ze het uiteindelijk weer bijleggen. Maar het mooiste van alles? De vele liedjes van New Edition die je na het kijken van The New Edition Story stuk voor stuk nog weken blijft zingen!
Aantal seizoenen: 1
Lengte aflevering: 90 minuten
Te zien via: Eboneeview

Natuurlijk zijn dit niet alle toffe black series die gemaakt zijn de afgelopen jaren. Ook van onderstaande series heb ik gehoord/gelezen dat ze erg goed zijn:

 • How To Get Away With Murder
 • Scandal
 • The Book of Negroes
 • Underground
 • The Get Down
 • Queen Sugar
 • Empire
 • Power
 • Luke Cage

Wat zijn jouw favoriete black series?

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Jaade 7 november 2017 at 4:53 PM

  hallo,
  ik heb greenleaf en chewing gum gezien beide aanraders 🙂
  fijne dag 🙂

 • Reply Jaade 7 november 2017 at 4:59 PM

  luke cage is trouwens ook fijn om naar te kijken 😉 🙂

  • Reply TGSBB 7 november 2017 at 5:08 PM

   Hoi Jaade, Luke Cage zet ik erbij!

   Groetjes Tewa

  • Reply Nana 8 augustus 2018 at 11:58 AM

   Luke cage is heeeel fijn om naar te kijken. Njum njum bushman is HOT

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.