Home Life Lifestyle Travel Travel lifestyle

This Black Wo/Man Abroad: Carol in New York

30 november 2014

 In de rubriek This Black Wo/Man Abroad, laten we zien hoe het is om je biezen te pakken en in het buitenland te gaan wonen. Is het anders voor donkere mensen? En welke tips hebben zij voor jou als je in dat land zou willen wonen? Deze keer: Carol in New York!

carol rock nyc 4

Wonen en werken in the city that never sleeps, voor sommigen slechts een droom, maar Carol Rock (42) weet sinds de zomer van 2011 dat er in New York, USA, inderdaad altijd iets te beleven valt. Met haar man en kinderen verhuisde ze vanuit Amsterdam naar the Big Apple voor het werk van haar man. Als expatvrouw zit Carol zeker niet stil, ze blogt freelance voor Joop.nl, Grazia.nl, ToGoToNewYorkblog.com en Babybegood.nl én is Amerika-correspondent voor Shownieuws  (SBS6).

A dream come true

empire stat building“In 1988 stonden mijn man en ik tijdens onze reis naar New York bovenop een van de Twin Towers. We keken elkaar aan en zeiden tegen elkaar dat we ooit in deze stad wilden wonen. Eenmaal in Nederland hadden we ons huis gekocht en kregen we kinderen. Onze droom die we op de Twin Towers hadden uitgesproken, was niet meer zo relevant. We waren lekker gesetteld en tevreden met ons leven in Nederland. Tot mijn man op een dag vroeg of ik bereid was te emigreren naar New York. Ik zei natuurlijk meteen JA! Zo’n kans komt niet gauw weer voorbij. Bovendien zat ik ‘in between jobs’ en waren onze kinderen nog klein. We konden zó weg. We blijven vijf jaar in New York en gaan daarna weer terug naar Nederland. Dat is het plan in ieder geval …”

The city that never breathes

IMG_1159“In maart hoorden we dat we naar New York zouden emigreren en we hadden maar tot en met juli om de hele verhuizing te regelen. Je kunt je voorstellen dat onze eerst week vrij heftig en hectisch was. We kwamen aan in augustus, de heetste en benauwdste maand in New York. Mijn man moest meteen één dag na aankomst aan het werk. Het was een ramp! Terwijl hij aan het werk was, zat ik met twee kleine kinderen in een hotel in Midtown. Elke dag sleepten we ons naar een van de vele speeltuintjes in Central Park. Mijn kinderen hadden geen vriendjes en konden die ook lastig maken doordat ze nog geen Engels spraken. Ondanks die periode voelde ik me meteen thuis.”

Home again

“Het was voor mij ook niet moeilijk om me thuis te voelen. Ik ben zelf altijd heel gemakkelijk geweest op sociaal vlak. Praten doe ik met iedereen, van prinses tot dakloze. Ook ben ik niet verlegen en weet ik goed wat ik wil. Omdat we getrouwd zijn, was het minder moeilijk om aan een werkvisum te komen. Ik heb het afgelopen jaar lesgegeven aan de Nederlandse school hier in New York. Een ‘echte’ baan vinden is wel moeilijk. Vrouwen werken hier niet of fulltime. In Nederland heb ik dat ook een tijdje gedaan en dat ging prima dankzij onze ouders en onze geweldige kinderopvang. Hier vallen die twee vangnetten helemaal weg. Fulltime werken is daarom gewoon echt niet te doen. Ik wil mijn kinderen graag zelf opvoeden en niet door een nanny, zoals je hier veel ziet.new york collage

Afgezien van deze factoren, is New York een stad waar je je sowieso gauw thuis voelt. De mensen zijn superaardig waardoor je je niet snel alleen hoeft te voelen. Je bouwt als expat heel vlug (oppervlakkige) vriendschappen op. Mijn vriendinnen hier zijn erg ondernemend, dankzij hen krijg ik de leukste plekken van de stad te zien. Ik denk dat dat ook echt bij de stadscultuur hoort, er is altijd wat te doen en dat doe je dus ook. Het enige dat lastig is, is om een betaalbare woning te vinden, helemaal als je op Manhattan wilt wonen. Wij hebben zelfs drie maanden in hotels gebivakkeerd voordat we ons ideale huisje hadden gevonden. Maar … denk zoals de Amerikanen, nothing is impossible!”

Racism beat it!

“Het grootste verschil tussen Nederland en New York is de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Wat ik erg fijn vind is dat ik weinig last heb van discriminatie of racisme hier. Sterker nog: ik heb de racist in mezelf ontdekt toen ik in NYC kwam wonen. Toen ik mezelf bekeek vanuit een NYC-bril, zag ik hoe bevoordeeld ik af en toe was. New Yorkers laten mensen in hun waarde en er is veel wederzijds respect, ongeacht ras of religie. Ik hou echt van de manier waarop men met elkaar omgaat, ik ben me hierdoor veel meer bewust van hoe ik mensen benader. Ik probeer dat mijn kinderen ook te leren, zodat als we eenmaal weer terug in Nederland zijn, zij mensen zien als mensen en niet kijken naar uiterlijk, kleding, ras of religie.

IMG_1307

Ik ben de laatste die gaat ontkennen dat racisme ook hier een enorm probleem is. Toch zie je hier in de media bijvoorbeeld veel minder institutioneel racisme dan in Nederland. Minder stereotyperingen op televisie. Een Econoom die bijvoorbeeld de crisis uitlegt, is niet alleen blank. In commercials zie je normale donkere mensen, die met hun gezin aan de ontbijttafel cheerio’s eten. Hetzelfde geldt voor Aziaten. In Nederland zie je donkere mensen als er gedanst of gelachen moeten worden en Aziaten als er “sambal bij moet”.

IMG_1308

Ook de school van mijn kinderen is gemengd op een goeie manier. Mijn kinderen spelen met Joodse, Indiase, Afrikaanse en Japanse kinderen, de ene is rijk de ander absoluut niet, maar dat heeft niet altijd met hun kleur te maken. Natuurlijk, het is geen Utopia in NYC, je komt af en toe langs scholen met hekken voor het raam, waar misschien 10 blanke kinderen zitten en dat is triest om te zien. Mijn kinderen zien dat ook en dan vertel ik ze eerlijk dat dit land keihard is, dat er veel armoede is, dat zij heel erg bevoorrecht zijn en hoe belangrijk het is om altijd je best te blijven doen op school, zeker als je die kansen krijgt. Als kind had ik behalve mijn directe familie geen rolmodellen. Als je die niet hebt, is het verdomd moeilijk om gemotiveerd te blijven om zelf een rolmodel te worden. Mijn ervaring is dat je die hier meer hebt. Nederlanders worden soms boos als ik dat zeg, maar ik als zwarte vrouw voel dat echt zo.”

Happy Holidays to all!

“Een van de leukste voorbeelden van de openheid naar elkaar, vind ik dat iedereen elkaar in de feestmaanden ‘Happy Holidays’ wenst! Ook al vieren mensen bepaalde feestdagen niet, iedereen wenst ze je toch. Zelfs alle wenskaarten zijn erop aangepast.

carol rock nyc 2

Maar dat alles mogelijk is, heeft ook een limiet. Amerika is behalve het land van de mogelijkheden, ook het land van regels. Mijn man en ik lachen ons soms rot om wat er allemaal wel en niet mag. Zoals in december toen we de speeltuin niet in mochten, omdat er sneeuw lag en dat gezien wordt als super gevaarlijk! Belachelijk natuurlijk! Vanaf oktober zie je alleen nog maar Europeanen in de speeltuinen, omdat Amerikanen te bang zijn dat hun kind kou kan vatten of uit zal glijden in de sneeuw of zoiets dergelijks. Met zulke regels veranderen mijn man en ik echt in recalcitrante Nederlanders!”

Concrete jungle where dreams are made of

“Ik mis Nederland eigenlijk niet echt. Ik mis mijn ouders, familie, vrienden en het eten van mijn moeder. Of gewoon overal naartoe kunnen fietsen! Maar dan denk ik weer aan de pluspunten van dit land, zoals de 24-uurseconomie. Ik hou ervan dat je alles 24 uur per dag kunt doen of laten doen. De metro rijdt dag en nacht en als je om 23:00 merkt dat je geen brood meer in huis hebt, loop je zo naar de supermarkt om er een te halen. Ook vind ik het fijn dat je hier alles kunt laten bezorgen of uitbesteden. Als je terugkomt van vakantie, bel je de wasserette die je bulk vakantiewas op komt halen en de volgende dag schoon en gestreken bij jou thuis aflevert.22 supermarkt lekkernij

Die 24-uurs economie en al die dienstverlening die daarbij komt, klinkt misschien erg luxe, maar de realiteit is voor veel New Yorkers dat ze soms drie baantjes hebben om rond te komen. Er is geen minimumloon en dat wordt in de horeca dan nog een klein beetje gecompenseerd met fooi. Je tipt hier daarom iedereen: de bediening in het restaurant, de bezorger, ook al heb je bezorgkosten betaalt, de loodgieter, de doorman, de superintendent, de taxichauffeur.

Een ander minpunt vind ik de primitieve infrastructuur; de wegen zitten vol met gaten, internet valt om de haverklap uit en het wemelt van de ratten en kakkerlakken, omdat New York nog steeds een vuilophaalsysteem uit het jaar 0 hanteert (naar ik me heb laten vertellen, komt dat dus door de maffia). Oh, en het allerergste vind ik de cheques waarmee hier nog dagelijks betaald wordt. Mijn man loopt altijd te vloeken en te tieren als hij er weer eens eentje moet uitschrijven, omdat hij altijd vergeet hoe dat ook alweer moet.”

I HEART NY

“Toch heb ik voornamelijk geweldige ervaringen in New York! De hartelijkheid van de mensen, de internationaal georiënteerde school van mijn kinderen, de gezonde eetcultuur (als je dat wilt en kunt betalen, dat weer wel helaas) … New York heeft zoveel te bieden. Elke week ontdek je wel weer een nieuw stukje stad. Karaoke in Korea Town, naar een opening van een tentoonstelling in een art gallery voor moderne Japanse kunst. Goed Japans eten voor lunch of gewoon een groene smoothie halen on the go, prachtige musea, designermerken voor een fractie van de prijs en af en toe een celebrity op straat tegenkomen. Deze stad geeft me zoveel energie. Ik snap de magische werking de het op vrijwel iedereen heeft.7 brooklyn library

Ik heb in NYC zoveel geleerd, met name mensen in hun waarde laten. Het is nutteloos om mensen te veroordelen en het maakt je wereld zo klein. Zo wil ik niet meer denken. Laatst zagen we in de metro een jongen met knalrode lippenstift en megahoge stiletto’s. Aanvankelijk moesten we er een beetje om lachen, maar algauw sloeg dit om in nieuwsgierigheid. De rest van de rit hadden we een heerlijk gesprek met onze nieuwe vriend op stiletto’s. Dat soort onverwachte en open ontmoetingen maken mijn liefde voor deze stad alleen maar groter!”

Come on honey … take the chance!

“Soms wou ik dat ik hier was opgegroeid. Ik denk dat ik als donker meisje veel meer zelfvertrouwen had gehad. Ik ben trots op wat ik bereikt heb, maar mijn kleur was voor veel mensen aanleiding om mij onzeker te maken. Ik kreeg te vaak te horen dat ik dingen niet kon. Ik heb daardoor veel tijd verspild met onzeker zijn over mezelf als donkere vrouw. Hier krijg ik het gevoel dat je veel meer mag ‘shinen’ dan in Nederland. Je leert dat alles kan en mogelijk is, ook al ben je zwart en arm. Het is wel moeilijk om je vanuit niets op te werken, want er is hier totaal geen sociale zekerheid bijvoorbeeld. Je moet het alleen graag willen en er echt kei- en keihard voor werken en dan nog lukt het niet altijd. Maar misschien dat juist door dat gebrek aan sociale zekerheid sommige mensen nog vastberadener zijn en er keihard voor gaan. Dat is ook meteen mijn advies voor anderen die naar NYC zouden willen verhuizen. Ga er gewoon voor, je weet maar nooit. ”

Lees hier alle Black Wo/Man Abroad verhalen!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

6 Comments

 • Reply Macblogster 30 november 2014 at 2:52 PM

  Interessant om te lezen. Bijzonder om te lezen hoe sommige wensen uiteindelijk toch uitkomen en dat we in Nederland denken zo open minded te zijn, vooral in vergelijking met Amerikanen, en dat dit uiteindelijk een nuance behoeft.
  Wanneer komt het volgende verhaal?

  • Reply TGSBB 30 november 2014 at 2:59 PM

   Zeker! Ik denk dat we in Nederland lang niet zo tolerant of niet racistisch zijn als we denken, eigenlijk. Het volgende verhaal komt volgende maand! Elke maand een nieuwe 🙂

 • Reply Zulema 30 november 2014 at 8:15 PM

  Heel leuk om te lezen. Maar let wel het is NYC en dat is eigenlijk geen Amerika vind ik persoonlijk. Heb zelf in upstate NY gewoond en daar merkte je echt het verschil met de City.

  Ik neem aan dat ze ook wel wat heeft gereisd in al de jaren in USA en dat je dan het verschil goed merkt.

  • Reply TGSBB 30 november 2014 at 8:20 PM

   Hai Zulema,
   Ik weet zelf niet het verschil, zou je mij kunnen uitleggen wat het verschil is met NYC en de rest van Amerika? Groetjes Tewa

 • Reply Emmy 30 november 2014 at 10:03 PM

  Heel erg leuk om te lezen!

  • Reply TGSBB 30 november 2014 at 10:59 PM

   Thanks girl!!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.