Home Life Lifestyle Travel Travel lifestyle

This Black Wo/Man Abroad: Jennifer in Kosovo

1 februari 2015

Met het nieuwe en internationale ThisGirlSBlackBook wordt ook een platform gegeven aan gekleurde Europeanen. In de rubriek This Black Wo/Man Abroad, laten we zien hoe het is om je biezen te pakken en in het buitenland te gaan wonen. Is het anders voor donkere mensen? En welke tips hebben zij voor jou als je in dat land zou willen wonen? Deze keer: Jennifer in Kosovo!

IMG_4786

Jennifer is juriste bij een NGO in Brussel, en woonde tot vorig jaar in Antwerpen. Ze verhuisde naar Kosovo om bij haar grote liefde Adam te zijn en is van plan nog in ieder geval tot februari te blijven. Adam, haar Poolse vriend die ze 7 jaar geleden leerde kennen, woont en werkt in Kosovo

Love is in the air(port)

“Liefde brengt je soms naar ontypische bestemmingen. Zeven jaar geleden ontmoette ik Adam, mijn grote liefde, op het vliegveld van Warschau (Polen), toen ik daar een vriendin ging opzoeken. Sindsdien hebben we enkele jaren samengewoond en reisden we regelmatig naar elkaar toe. Ik werk in België als juriste bij een NGO, maar ik heb een sabbatical genomen om samen te zijn met Adam. Eind november stapte ik op het vliegtuig richting Pristina (Kosovo), waar Adam sinds enkele maanden werkt en woont.

Veelzijdig en verassend Kosovo
Onafhankelijkheids monument uit 2008

Onafhankelijkheids monument uit 2008

“Kosovo ligt in de Balkan en is bij velen vooral bekend als post oorlogsgebied. In Pristina werken dan ook honderden expats bij instellingen zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie. Tegenwoordig is Pristina is een stad in volle ontwikkeling. Flatgebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond, iedere ochtend en vroege avond is het file op de grote verkeersaders.

Hoewel het niet direct de meest aantrekkelijke hoofdstad uit de regio is, het heeft wel enkele verborgen charmes, zoals de bergen. Pristina ligt in een vallei en wordt omgeven door groen gebied waar je fantastisch kan gaan wandelen of joggen. Ik heb zelfs in Kosovo voor het eerst leren skiën in de winter!

sunny hill kosovo

Meer van Batlava

Wij wonen op een heuvel die hier Sunny Hill genoemd wordt. Hier wonen ongeveer 200.000 mensen, waarvan de meesten Albanees spreken en moslim zijn. Ikzelf spreek geen Albanees maar de meeste Kosovaren die ik tegenkom spreken een goed woordje Engels. Anders is het communiceren met handen en voeten en dat lukt ook wel.

Engelse krant in Pristina

Engelse krant in Pristina

Doordat de meeste Kosovaren moslim zijn, hoor je een paar keer per dag verschillende imans oproepen tot het gebed vanuit de moskee. Dat is werkelijk prachtig om te horen! Naast deze verrassing, heeft Pristina mij ook verrast door de veelzijdigheid aan (ontelbare) restaurants en cozy bars. Zin in Italiaans, Thais of juist de authentieke Kosovaarse keuken? Allemaal te vinden! Je  vindt hier van heel poshy bars tot alternatieve danstenten. Ik had er geen idee van. Zo kwam ik enkele dagen geleden terecht in een piepkleine bruine kroeg met oeroude jazz muziek en vinyl platen van Otis Redding! De uitbaters, twee broers, bleken fervente jazz liefhebbers.”

Black girl in Kosovo

“Naast het bezoeken van leuke jazzbars, vul ik mijn tijd met rijlessen nemen, rond te wandelen, wat aan sport te doen, breien, bijlezen en zo.

Orthodoxe kerk in Pristina

Orthodoxe kerk in Pristina

Wat me hier trouwens opvalt is dat er veel vrouwen krullen hebben en ik heb zelfs al een paar Kosovaren gespot met bijna mijn soort haar! Niet dat dit zich vertaalt in de haarproducten die worden verkocht, daarom ben ik erg blij met mijn voorraad die ik heb meegenomen uit Antwerpen.

Die producten gebruik ik natuurlijk voor mijn grote krullenbos, die naast mijn donkere huidskleur, nogal opvallen in deze regio. Hoewel ik door eerdere bezoeken wist dat ik moest leren omgaan met het gestaar van mensen, voelt het nog steeds wat onwennig. In de buurt waar ik woon beginnen ze me te kennen. Ik begrijp wel dat ze nieuwsgierig zijn, maar soms heb ik het wel gehad met dat staren. Soms roepen ze iets naar me en ben ik blij dat ik er toch niets van versta. Ondanks het gestaar, heb ik me hier nog nooit onveilig gevoeld, hooguit onwennig dus. Ook leer ik de buurt iedere dag wat beter kennen. Trouwens…bij een bezoek aan het buurland, Macedonië, kwam iemand op me af en vroeg of ik Roma was. Ik vond het hilarisch en schoot in de lach. Meestal gokken ze dat ik Amerikaanse ben!

Vrienden maken is voor mij niet echt lastig geweest. Doordat mijn vriend al een tijd werkt en woont in Kosovo, heb ik via hem al wat leuke mensen leren kennen. Omdat ik nu graag zelf ook een netwerk wil opbouwen heb ik besloten om me in te schrijven voor een aantal cursussen en ben ik op zoek naar vrijwilligerswerk. ”

Een overdaad aan plastic en werkeloosheid

“Het grootste gemis in Kosovo vind ik het fietsen wat ik in Antwerpen erg graag deed en wat ook makkelijk was. In Kosovo rijden de auto’s nogal roekeloos en het verkeer is hier in Pristina echt gekkenwerk! Wat ook gekkenwerk is, is dat je bij ieder bezoek aan de supermarkt ontelbare plastic zakjes meekrijgt. Men is hier niet zo milieubewust. Zo sorteert men ook geen afval. Voor de expats is het leven in Kosovo heel betaalbaar, maar voor de gemiddelde Kosovaar is de situatie minder gunstig, er heerst een gigantische  werkloosheid.”

uitzicht vanaf terras

Uitzicht op de stad Pristina vanaf ons terras

Hoewel ik denk dat er maar weinig mensen bestaan die hier zomaar heen komen om zich te vestigen, raad ik Pristina toch aan. Het meest belangrijke is om jezelf te informeren over de verschillende etnische communities en de politieke situatie. Politiek kan hier een gevoelig onderwerp zijn, dus het is handig om je daarover in te lezen.”

Lange afstandsliefdes-advies

“Als je net als ik kiest voor een relatie met iemand die in het buitenland woont, raad ik je aan om vooral te luisteren naar de positieve mensen om je heen. Er zijn heel wat sceptici, maar uiteindelijk moet je naar je eigen gevoel luisteren. Ook ik zag mezelf zeven jaar geleden niet op en neer vliegen voor een relatie. Maar weet je…uiteindelijk maakt afstand niet uit. Wat wel uitmaakt, is dat je gek op elkaar bent, dat je samen door moeilijke periodes weet heen te komen, elkaar vertrouwt en elkaar voldoende ruimte gunt. Dat is wat mij en Adam een goed team maakt. Of dat nou in Antwerpen, in Warschau of Pristina is, overal ter wereld ben ik graag bij hem.

Groetjes uit Kosovo, Jennifer. ”

Lees hier alle Black Wo/Man Abroad verhalen!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.