Home Life Travel Travel lifestyle

This Black Wo/Man Abroad: Meda in Seoul, Zuid Korea

26 oktober 2014

Met het nieuwe en internationale ThisGirlSBlackBook wordt ook een platform gegeven aan gekleurde Europeanen. In de rubriek This Black Wo/Man Abroad, laten we zien hoe het is om je biezen te pakken en in het buitenland te gaan wonen. Is het anders voor donkere mensen? En welke tips hebben zij voor jou als je in dat land zou willen wonen? Deze keer: Meda in Seoul, Zuid-Korea!

black women abroad seoul

Meda Ntumba (23) komt uit Rotterdam (Nederland) en is als uitwisselingstudent van augustus 2013 tot juni 2014 verhuisd naar Seoul (Zuid-Korea). Haar roots liggen in Angola en Congo. Ze heeft haar eigen fashionblog: ethniqueisland.com 

Crazy Seoul 

“In augustus 2013 besloot ik als uitwisselingsstudent naar crazy Seoul te gaan om te studeren op de Hanyang University, een van de grootste scholen van de stad. Stel je voor: groter dan welke universiteit dan ook in Nederland. Na mijn tijd als exchange student, had ik het zo naar mijn zin in Seoul, dat ik ook besloot stage te lopen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want de stagemarkt in Seoul is heel competitief, zeker als je een buitenlander bent. Ik kreeg afwijzing na afwijzing, omdat mijn Koreaans niet goed genoeg was. Uiteindelijk werd ik toch aangenomen bij een cosmetica merk, genaamd ‘Swagger’, waar ik aan de slag kon aan PR/Marketing stagiaire.”

Asia called!

straten korea meda“Ik wilde altijd al naar Azië gaan en sinds ik begonnen was met leren van Chinees was mijn wens om naar Azië te gaan nog groter! Maar ook voor mijn studie International Communication en Media was  het verplicht om een semester naar het buitenland te gaan. In de eerste instantie dacht ik aan China of Japan, maar al gauw vielen die af. Een klasgenoot van mij vertelde dat ze naar Zuid-Korea wilde gaan. Zij inspireerde mij om meer informatie te zoeken over het land en ik werd op slag verliefd op het land.”

Hot time, summer in this city

“Toen ik eenmaal de beslissing had gemaakt om naar Zuid-Korea te gaan en daar was aangekomen werd ik overvallen door de enorm zomerse hitte. Vanuit Nederland had ik een goedkoop, maar perfect gelegen hostel geboekt om een paar dagen voordat mijn semester zou beginnen de stad te verkennen. Gelukkig was ik niet alleen, twee andere klasgenoten kwamen de dag na mij aan. Nog een ander voordeel was dat ik geen huisvesting hoefde te regelen. Dit werd geregeld door de universiteit en bleek een gebouw te zijn waar alleen maar internationale studenten wonen.  Ik heb hier echt veel geluk mee gehad, want ik hoorde van anderen dat het erg moeilijk is om je te vestigen in Korea. Ten eerste heb je het juiste visum nodig en sommige visa worden alleen maar gegeven als je uitgenodigd bent door een bedrijf.”

Toerist of uitwisselingsstudent of docent Engels

“Als je in Korea een toerist of buitenlander tegenkomt zijn ze vaak uitwisselingsstudent of docent Engels. Ik kwam vooral veel mensen tegen die docent Engels waren, omdat de Koreaanse regering ontzettend veel geld uitgeeft aan Engelse lessen. Helaas werpt dit zijn vruchten in de samenleving niet echt af, hoor. Maar er zijn veel docenten uit Engelssprekende landen (Canada, UK, USA) naar Korea gekomen, omdat het dus makkelijk is om zo een baan te vinden en een leven op te bouwen. Bovendien wordt er voor docenten Engels veel geregeld, zoals een huis of een visum, omdat ze zo gewild zijn.”

Let’s be friends!

meda met studenten“Koreanen staan best open voor buitenlanders, ze willen altijd bevriend met je worden als je een buitenlander bent. Voornamelijk omdat ze hun Engels willen verbeteren Wat betreft vrienden maken ligt het eraan met welk doel je naar Korea komt. Kom je alleen voor school, dan is vrienden maken iets makkelijker, omdat je natuurlijk veel mensen leert kennen op de universiteit. Ik had op Hanyang University een soort van buddy/mentor en uiteindelijk werden wij goede vrienden. Via hem en al die verschillende activiteiten die de school organiseerde heb ik zowel internationale als Koreaanse vrienden kunnen maken.

Als je naar Korea komt voor werk, dan gaat vrienden maken je iets minder gemakkelijk af, puur vanwege het feit dat je dan minder snel sociale contacten maakt. Toen ik begonnen was aan mijn stage, was een groot deel van mijn internationale studenten alweer vertrokken naar hun eigen land. Daarnaast was mijn contract met de school verlopen en ik moest dus opzoek naar een nieuwe kamer. Dat waren even moeilijke tijden, omdat het voelde alsof ik weer helemaal opnieuw moest beginnen. Weer mensen leren kennen, vrienden maken. Ik moest dus harder mijn best doen.”

Het leven als donkere vrouw in Korea

“Al met al was het een hele ervaring om als donkere vrouw in Korea te wonen. Van te voren had ik opgezocht of er überhaupt donkere mensen wonen en wat de reacties daarop waren. Toch is het anders als je daar bent en het zelf ervaart.

meda met twee koreanen in kledingAls student op de campus heb ik zelf geen nare ervaringen, maar op straat kreeg ik weleens gekke blikken, vooral van kleine kinderen en bejaarden. Sommigen hebben volgens mij nog nooit een donker persoon in het echt gezien. Koreanen rond de 30 jaar zijn wat meer wereldwijs en vooral die leeftijdsgroep was heel geïnteresseerd in mij. Ze vroegen waar ik vandaan kwam en ik heb zelfs een paar keer meegemaakt dat zij mij gelijk hun telefoonnummer gaven om een keertje samen wat te gaan drinken. Dat was echt prachtig om te zien.

Als mensen trouwens vroegen waar ik vandaan kwam, zei ik altijd voor het gemak: Nederland, omdat iedereen Nederland kent. Volgens mij snapten ze er de ballen van: een donker meisje uit Nederland??? Hahaha!”

Nederland is: Guus Hiddink en drugs

“Hoewel Nederlanders Korea vaak alleen kennen van Gangnam Style, kennen de Koreanen Nederland van meerdere dingen. Natuurlijk Guus Hiddink, die de bondscoach is geweest van het Koreaanse team. En er speelt volgens mij ook een Koreaan bij PSV. Ook zijn ze Koreanen goed op de hoogte van de legalisering van softdrugs in Nederland. Koreanen zullen er trouwens niet verder naar vragen als er iets niet duidelijk is voor ze of ze iets niet begrijpen. Ze zijn van nature best verlegen. Toen ik daar woonde, zag ik echt in hoe onbeschoft en grof wij in Nederland kunnen zijn. Ik heb mij er zelf ook schuldig gemaakt, hoor. Korea heeft me doen realiseren hoe direct het Nederlandse volk is.”

Working 9 to late

“Toch miste ik bepaalde dingen uit Nederland. Hoe direct en grof we ook zijn, je kunt in Nederland wel over alles praten. In Korea moest ik veel rekening houden met mensen en hun gevoelens. Dit merkte ik vooral tijdens mijn stage, waar respect voor ouderen (ook al is iemand 1 jaar ouder) erg belangrijk was. Aangezien ik niet alleen stagiaire maar ook de jongste van de groep was, zat ik helemaal onderaan de sociale ladder. Ik noemde mijn collega’s bijvoorbeeld nooit bij hun voornaam. In plaats daarvan moest ik een extra woord achter hun naam plaatsen of ze bij hun functie noemen. De taal was er formeel en het is weleens voorgekomen dat ik iemand verkeerd had benaderd. Als ‘jongste’ had ik ook andere taken en ik moest aan dit alles erg wennen.

Toen miste ik de Hollandste nuchterheid wel en hoe de relaties tussen collega’s erg informeel kan zijn. De werkdruk is enorm, Korea kent het hoogst aantal werkuren ter wereld en ik heb bijna elke dag overgewerkt. Het is een ongeschreven regel dat je pas naar huis mag als je baas ook vertrekt. Ik had geluk, ik mocht vaak ‘al’ om 19:00 naar huis, maar aangezien iedereen nog bleef, bleek ik ook om nog over te werken.”

meda met collega's werk seoul

Ook is de maatschappelijke druk in Korea heel heftig, je moest altijd streven naar succes op alle vlakken. Ben je 30, ongetrouwd en zonder kinderen dan word je zwaar onderdrukt. Korea is natuurlijk ook niet zo multicultureel als Nederland. Ik miste de Nederlandse multiculturele radiozender Funx. In Nederland hoefde ik maar de radio aan te doen en ik kreeg gelijk zin om te dansen. Tot slot miste ik natuurlijk mijn vrienden en familie uit Nederland.”

Koreaanse Party Animals

“Toch zou ik mijn Koreaanse ervaring voor geen goud willen hebben gemist, Seoul leefde heel erg en dat vond ik te gek! Overal waren er lichten en de winkels zijn vaak tot laat in de avond geopend. Ze hebben overal van die geniale 24/7 winkels. Ik kookte eigenlijk nooit, omdat boodschappen doen ontzettend duur was. Daarentegen was uit eten gaan veel goedkoper!

Uitgaan was wel leuk. Ik bezocht zo veel mogelijk underground feesten, waar ze deep house en/of hiphop draaien.

Je zou het misschien niet verwachten, maar Koreanen kunnen feesten als een gek! Vooral als ze eenmaal aan soju (de meest bekende Koreaans alcoholische drank die van rijst wordt gemaakt) beginnen, worden ze al gauw wat losser. Na het uitgaan gaat  iedereen gewoon naar huis met het openbaar vervoer of een taxi, beiden opties zijn erg betaalbaar.” 

Black hair in Korea

meda met bewaker seoul“Mocht je net als ik naar Korea gaan, ga dan met een open mind. Koreanen hebben nog niet veel donkere mensen gezien en dat kan vragen oproepen die voor jou enigszins ongemakkelijk kunnen zijn. Laat mensen gerust vragen stellen over je afkomst, huidskleur en haar. Het is geen onbeschoftheid, maar vaak oprechte interesse.

Over kroeshaar gesproken: ik dacht dat ik geen winkeltje zou kunnen vinden voor mijn haarproducten, dus ik had een hele voorraad meegesleept. Tot mijn verbazing was er in de wijk Itaewon (waar de meeste culturen wonen),  één Nigeriaans winkeltje waar je black hair producten kunt kopen. Ook kun je in die wijk je haar laten weaven of relaxen door een Nigeriaanse kapper. Nadeel is dat het wel belachelijk duur is!”

“Ik heb in een jaar zo veel gave dingen beleefd, van uitgaan met internationale en Koreaanse studenten tot het bezoeken van een Everland (een attractiepark) met het engste spookhuis ever!! Ook heb ik de Bukhansan berg beklommen en ik zal dat moment nooit vergeten toen ik de top bereikte. Ik had een prachtig uitzicht over de hele stad!”

Vertrouw op je eigen gevoel

“In een relatief korte tijd heb ik veel gave dingen gedaan maar ook veel geleerd. Korea heeft mij veranderd in zoveel aspecten! Sowieso wil ik hierna nóg meer van de wereld zien. Daarnaast heb ik geleerd hoe belangrijk het is om internationaal georiënteerd te zijn. En tot slot, ben ik er nu achter dat Nederland niet de plek is waar ik mijn carrière wil opbouwen. Als je ergens heen wil gaan, moet je het gewoon doen, ook al begrijpt niemand in je omgeving waarom je daarheen wil. Ga op je eigen gevoel af: eerst zelf zien en dan geloven! Nu ik terug ben in Nederland, kan ik niet stoppen met denken aan hoe leuk ik het in Korea heb gehad. Het was fantastisch!”

Lees hier alle Black Wo/Man Abroad verhalen!

Ben je ook een donkere vrouw/man die geëmigreerd is naar het buitenland en wil je je verhaal vertellen op ThisGirlSBlackBook? Mail dan naar info@tgsbb.nl ovv black wo/man abroad.
LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

9 Comments

 • Reply Jaleesa 27 oktober 2014 at 10:13 AM

  Wauw wat een leuk verhaal! Ik volg iemand op Youtube die regelmatig vlogt over haar leven als Leraar Engels in zuid-Korea en heb er sinds dien erg veel interesse voor. Leuk dat je al die leuke dingen hebt meegemaakt daar. Dat lijkt me echt een onvergetelijke ervaring. Als ik in mijn stage jaar zit van psychologie wil ik heel graag stage lopen in Japan! Ben alvast hard japans aan het leren 😉

  • Reply TGSBB 27 oktober 2014 at 10:41 AM

   Gaaf zeg! Japan is ook te gek, alleen wel duurder. Succes met je lessen! Groetjes Tewa

 • Reply Rosalie 28 oktober 2014 at 4:12 PM

  Ik vond dit een erg leuk en interessant stuk om te lezen!
  Verheug me al op een nieuw stuk van de categorie abroad.

  • Reply TGSBB 28 oktober 2014 at 4:20 PM

   Wat leuk om te horen!! Dankjewel rosalie!

  • Reply TGSBB 3 november 2014 at 5:32 PM

   Dankjewel!!

 • Reply J. 30 oktober 2014 at 8:39 AM

  Leuk en interessant stuk!! Ik ben erg benieuwd naar de volgende items.

  • Reply TGSBB 3 november 2014 at 5:32 PM

   Dankjewel! Er komen nog een heleboel leuke dames aan!

 • Reply Ke 6 november 2014 at 4:40 PM

  Leuke artikel! Ben benieuwd naar de de volgende landen….!

  • Reply TGSBB 24 november 2014 at 10:13 AM

   Yes! er komen nog een aantal leuke (en zeer lachwekkende!)

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.