Beauty Home Life Lifestyle Mommy

De 10 meest gelezen TGSBB posts van 2015!!

27 december 2015

Het is bijna 2016!! Ongelofelijk hoe snel het jaar voorbij is gegaan. Tijd om terug te kijken; wat waren nu de tien meest gelezen post van het afgelopen jaar? We beginnen bij 10 en tellen af naar 1!

10: Dankuwel oma, voor alles

oma en tewa

Onlangs overleed de liefste oma van de wereld…Ik was/ben er heel verdrietig over (besef het nog steeds niet helemaal), maar besloot mijn verdriet niet voor me te houden en het te delen met jullie. Mijn leven is nou eenmaal niet alleen rozengeur en maneschijn.

Ik deelde het in deze blog waarin ik schreef over wat mijn oma voor mij heeft betekend. Veel mensen herkenden de liefde die je voor je oma kunt voelen en de sterke band die je kunt hebben. Een vriendin van me was er erg door geraakt en noemde het zelfs ‘de mooiste tgsbb blogpost ooit’! Ik had geen idee dat het zoveel gelezen zou worden en zoveel mensen met me mee zouden leven.

Ik was (en ben) overweldigd door de enorme steun en lieve reacties van iedereen: jullie, mijn lezers die ik nooit heb ontmoet en me condoleerden en me veel sterkte toewensten, vrienden/vriendinnen, collega’s, mensen die ik van vroeger ken en die mijn oma hebben gekend, maar ook familie die ik lang niet heb gezien. Dankjulliewel allemaal! Wat een liefde. <3

Mocht je de post over mijn oma terug willen lezen, je vindt hem hier. 

9: Tried and tested: de Surinaamse pomkroket

lufo Surinaamse pomkroketten

Een heel ander type blogpost is deze over de Surinaamse Lufo pomkroket die ik testte. In deze post lees je mijn bevindingen over een klassiek Surinaams gerecht in een nieuw knapperig jasje. Is het een YAY of een NAY.  Je leest het in deze blogpost!

8: Schrijf je nu in voor de TGSBB Surinaamse kookworkshop

Surinaamse kookworkshop pom roti bami koken

Afgelopen jaar besloot ik nog meer te kiezen voor datgene dat ik echt leuk vind: koken en lekker eten! In 2016 kun je veel meer Surinaamse recepten verwachten, maar in januari/februari gaat hij dan eindelijk van start: De TGSBB Surinaamse kookworkshop. Ik maakte de Surinaamse kookworkshop bekend en wat waren de reactie geweldig!

Het duurde even iets langer dan ik had gehoopt, omdat ik maar geen goede locatie kon vinden. Ik heb sinds vorige week een fijne locatie gevonden aan de rand van het centrum van Amsterdam en ben hier zó blij mee.

De Surinaamse kookworkshop bestaat uit twee soorten: de klassieke gerechten (pom, roti en bami/nasi kip) of innovatief Surinaams koken. Wil je meer weten of je inschrijven voor deze workshop, check de uitgebreide blogpost hier.

7: 7 echt leuke redenen waarom ik houd van donkere mannen

trend surinaamse mannen

Een best controversiële post waar ik ook wat kritiek op kreeg, want “Zo geweldig zijn die donkere mannen toch helemaal niet!” en “Je geeft ze teveel credit.”. Gelukkig kon ik deze kritiek goed aanhoren en daarna naast me neerleggen. Ik sta nog steeds achter deze post, omdat dit nou eenmaal mijn persoonlijke ervaringen zijn met donkere mannen.

Benieuwd naar mijn 7 redenen waarom ik houd van donkere mannen? Check mijn post hier.

6: Must see docu: waarom krijgen allochtone kinderen een lager schooladvies?

allochtone kinderen basisschool laag schooladvies

Anousha Nzume maakte deze interessante documentaire over waarom allochtonen kinderen anno 2015 nog steeds een lager schooladvies krijgen dan autochtone kinderen. Je ziet twee allochtone jongeren aan het woord die van hun basisschool een laag advies hebben gekregen en uiteindelijk veel verder zijn gekomen. Een van de twee jongeren confronteert zelfs zijn oude docent met de vraag waarom ze zulke lage adviezen gaven aan talentvolle allochtone kinderen.

Best een pijnlijke docu, vind ik. In deze post deel ik de docu en mijn eigen ervaring met mijn schooladvies. Je leest de post en ziet de docu hier.

5: Het enige juiste en geniale antwoord op “Ga terug naar je eigen land!”

terug naar eigen land

Helaas was afgelopen jaar ook een pittig jaar op het gebied van racisme en discriminatie. Hoe vaak men wel niet gilde dat al ‘die allochtonen terug moesten naar hun eigen land’… Gênant gewoon.

Toen ik dit geniale filmpje van minister Farrakhan tegenkwam, besloot ik dit te delen met jullie. En blijkbaar waren velen het met hem eens, want dit is een van de meest gelezen posts uit 2015. Je leest de post hier.

4: Beste Caraïbische soulfood in Rotterdam

tjapsalon mi rosso rotterdam

Vorig jaar was een van de meest gelezen posts deze over soulfood in Amsterdam. Begin 2015 vroeg ik aan de vriend van mijn beste vriendin of hij wilde delen wat nu de allerbeste plekken in Rotterdam zijn voor Caribische soulfood.

Hij kwam met dit fantastische artikel waarin hij zijn geheime adresjes deelt. Nog steeds wordt deze blogpost dagelijks geraadpleegd door hongerige bezoekers die op zoek zijn naar het lekkerste soulfood van Rotterdam. Benieuwd naar de adresjes? De blogpost lees je hier. 

3: TGSBlack Book review: Waarom? Daarom! van Roue Verveer

waarom daarom roue verveer

Het eerste boek van Roue Verveer is een satirisch boek dat gaat over de Surinaamse opvoeding. Hij vergelijkt de Surinaamse met de Nederlandse opvoeding op een heel luchtige en geestige manier. Boekenwurm Melissa schreef en een uitgebreide review over, waar veel mensen erg blij mee waren. Je kunt de review van Waarom? Daarom! hier nalezen. 

2: 14 dingen die je beter niet kunt doen als je naar een Surinaamse bigi jari gaat

bigi jari surinaams feest

Wat is er nou typisch aan een bigi jari (groot feest waar je een rond getal viert)? Toen ik de laatste bigi jari vierde en de band voor de zoveelste keer aan het soundchecken was met  de woorden “1, 2, 3, Appellllll-sap. Appellllllll-sap.”, proestte ik het gewoon uit en besloot ik de volgende dag nog een post te maken over die typische bigi jari dingen die je beter niet kunt doen, maar wel heel herkenbaar zijn.  En blijkbaar herkenden meerdere mensen zich, want wat is deze post vaak gelezen, geliked en geshared!! Je leest hem hier!

1: 7 Bijzondere Surinaamse gebruiken na de bevalling

Surinaamse gebruiken na bevalling

De allermeeste gelezen post is deze over 7 bijzondere Surinaamse gebruiken na de bevalling. Van een switi watra badje tot een vaginaal badje met kruiden om weer strak te worden na de bevalling, veel mensen vonden dit een interessante post! En dat is het ook, vind ik. Mede doordat onze cultuur zulke bijzondere gebruiken heeft en ook omdat veel andere culturen zich herkenden in onze tradities. Je kunt hem hier nalezen.

En ook nieuw is de TGSBB nieuwsbrief die vanaf januari 2016 verstuurd zal worden! Hierin word je op de hoogte gehouden van alle nieuwe blogposts, winacties, data kookworkshops, recepten en nog veel meer leuks! Wil je je inschrijven, dan kun je dat hieronder doen (let op: pas na bevestiging van je emailadres sta je ingeschreven)LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.