Beauty Haar Home

De 12 meest gestelde vragen over kroeshaar

9 december 2014

In de twee jaar die ThisGirlSBlackBook bestaat, heb ik ontzettend veel vragen over kroeshaar langs zien komen. Voor de beginnende naturalista’s is het erg fijn om ergens hun vragen kwijt te kunnen. Daarom verzamelde ik in deze post de 12 meest gestelde vragen over kroeshaar. Van: hoe laat ik mijn kroeshaar snel groeien tot wat je kunt doen aan shrinkage. Je leest het hier:

1: Hoe kan ik mijn kroeshaar sneller laten groeien?

kroeshaar sneller groeienAls jouw kroeshaar niet lijkt te groeien, kan dit aan diverse factoren liggen. Allereerst, denk je dat het niet groeit of groeit het werkelijk niet? Ik heb jarenlang gedacht dat mijn haar niet groeide, maar het groeide wel degelijk, vooral in volume en niet met de zwaartekracht naar onder zoals steil haar vaak doet. Wil je meer weten over kroeshaar en de groei daarvan? Check deze twee posts met 15 manieren om je kroeshaar sneller te laten groeien.

2: Mijn haar en/of hoofdhuid voelt droog, want kan ik daaraan doen?

Kijk eerst naar je haarroutine. Welke producten gebruik je en hoe gebruik je deze? Wat veel mensen doen als ze last hebben van een droge hoofdhuid, is hun hoofdhuid insmeren met olie om het vetter te maken. Maar vaak ligt het probleem niet daar, maar komt het door de producten die je gebruikt of het aantal glazen water dat je (niet) drinkt. Een vochttekort komt vaak juist van binnen uit. Gebruik zeker geen haarvet, zoals dax of posner, dit sluit je porien af en zorgt op de lange termijn alleen maar voor meer problemen. Wat wel werkt: meer drinken, een wekelijkse hoofdhuid massage met castor of lavendelolie, een stoombehandeling en tot slot eens per maand wassen met een clearifying shampoo. Ikzelf had ontzettend veel last van droog haar, ten eerste door een product dat ik gebruikte en ten tweede doordat ik dat product er niet goed uitwaste omdat ik alleen co-washte (wassen met conditioner). Toen ik een clearifying shampoo gebruikte en dat product in het vervolg wegliet had ik nergens meer last van!

3: Hoe krijg ik de perfecte twist out? Mijn twist out mislukt altijd!

perfecte twist out achterkantIn dit artikel lees je hoe ThisGirlSBlackBook Soyini de perfecte twist out creëert. Een perfecte twist out heeft te maken met diverse factoren:
-Welk type haar heb je?
Over het algemeen zie ik de mooiste twist out kapsels op haartype 4, het wat dikkere haar. Ikzelf heb een mix van haartype 3 en 4 en heb dunner haar, waardoor een er twist out gewoon minder fraai uitziet. Mijn zus heeft haartype 4 en dikker haar en bij haar ziet een twist out er fantastisch uit.
-Welke producten gebruik je?
Het gebruik van de juiste producten kan ontzettend schelen in het eindresultaat. Zoals Soyini al laat zien in het artikel, is het gebruik van een leave-in, gel en olie een must. Gebruik je slechts een van deze producten, dan heb je minder kans op een gedefinieerd resultaat.
-Welke methode gebruik je?
Toen ik mezelf nog durfde te wagen aan twist outs, merkte ik dat niet goed uitgekamd haar zorgde voor een rommelig resultaat. Of als ik mijn twist out eruit haalde terwijl ze nog niet droog waren, was dat ook een twist out fail.
Kortom, de mooiste twist out krijg je door een combinatie van bovenstaande factoren: het ‘juiste’ type haar, de juiste producten en de juiste methode.

4: Ik heb jeuk op mijn hoofdhuid, wat kan ik hieraan doen?

Ben jij het type dat de hele tijd op je hoofd ‘tapt’ om de jeuk weg te halen? Vervelend he? Jeuk op je hoofdhuid kan diverse redenen hebben. Ik heb het vaak als ik mijn haar heb gevlochten. Dit kan erop wijzen dat de vlechten te strak zijn gevlochten, waardoor de hoofdhuid te strak staat en gaat jeuken. Als je nephaar indoet vergeet het haar dan niet te wassen met appelazijn of een clearifying shampoo!! Hiermee haal je het chemische laagje van het synthetisch nephaar dat ook vaak voor jeuk kan zorgen.

Ook kun je jeuk hebben als je last hebt van build-up door overmatig gebruik van haarproducten. Je kunt dan je hoofdhuid wassen met appelazijn om van de jeuk af te komen. Insmeren met pure aloë vera gel of tea tree olie kan ook verlichting bieden. Krab je je hoofdhuid echt open? Stop dan met het gebruik van alle producten, was met appelazijn verdund met water (dit zal pijn doen) en ga naar de dokter. Die zal je dan doorverwijzen naar een dermatoloog of specialist.

5: Ik wil geweldige maar zo goedkoop mogelijke producten gebruiken voor mijn kroeshaar

Logische vraag, want willen we niet allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Toen ik net natural was gebruikte ik ook de goedkoopst mogelijke haarproducten. Inmiddels zie ik in dat het vooral draait om wat werkt voor mijn haar. Als dat betekent dat ik iets meer moet uitgeven aan een iets duurder product, dan doe ik dat graag. Maaarrrr, het is natuurlijk heerlijk om dat ultieme haarproduct te vinden dat geweldig resultaat oplevert én supergoedkoop is. Mijn ervaring is dat er een aantal drogisterijlijnen zijn die ook prima werken voor kroeshaar.

drogisterij merken kroeshaar budgetHet is dus zeker niet altijd zo dat je kroeshaarproducten moet gebruiken om het beste kroeshaarresultaat te krijgen. Probeer eens een product uit deze 5 budgetlijnen die bij de drogisterij te krijgen zijn én ook een prima resultaat kunnen geven voor kroeshaar en krullen.

6: Wie weet een goede kroeshaar kapper in Amsterdam of Rotterdam?

Deze vraag krijg ik bijna wekelijks via mijn blog en zie ik ontzettend vaak langskomen in de groepen waar ik in zit, zoals The Natural Hair Club.  Er zijn ongeloofelijk veel black hair kappers in de Randstad, maar er zijn er maar een handvol die echt goed zijn in het knippen van kroeshaar of krullend haar. Dan zijn er naar mijn mening nog minder die goed én stilistisch kunnen knippen of verven. Ik hoor veel verschillende ervaringen met bekende black hair of kroeshaar/krullen kappers, maar zelf ga ik altijd naar dezelfde kapper waar ik een goede ervaring mee heb. Wat niet wil zeggen dat de rest niet goed is, integendeel! Daarom hieronder de meest bekende kroeshaar kappers in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

In Amsterdam zijn er een aantal krullenkappers of kroeshaarkappers: Jooze, The Natural Nation, Simcha & Friends, Chokka’s en de Krullenspecialist (Diemen). In Den Haag zit de kapsalon Sheado van Dominique Snip, die erg goed is in verzorging van natural hair met hun eigen productlijn. haar second day klaarHelemaal in Rotterdam zit mijn favoriete kroeshaar en krullen kapper waar ik zelf altijd naar toe ga en goede ervaringen mee heb, Alexander for Healthy Hair. Mocht je mijn ervaringen met deze kapper willen lezen, dan kun je dat hier in mijn reports lezen. Ook in Rotterdam zit Mixt Baby, waar ik ook goede verhalen over heb gehoord. Verder heb je daar Regilio’s Hair (vooral voor keratinebehandelingen) of Tasha’s Hair Salon.

Het vinden van een goede kroeshaarkapper is moeilijk en blijft een gok, daarom verander ik niet gauw van kapper.

7: Wat kan ik doen aan heat damage?

Over kappers gesproken…ik heb een vriendin die naar een bekende black hair kapper ging om haar kroeshaar een keer te tangen voor de zogeheten ‘length check’. Ze liep de deur uit met silky straight hair en was daar tevreden mee. Tot ze een week later haar krullen terug wilde en bleek dat haar krul nergens meer te bekennen was. Haar haar was letterlijk verbrand. Zij heeft alles moeten afknippen tot ze nog maar enkele centimeters haar over had. Een bittere nachtmerrie voor elke naturalista.

Heat damage, ook wel hittebeschadiging genoemd, komt vaker voor dan we denken en is in sommige gevallen bijna onvermijdelijk. Als je je haar wilt laten tangen, bedenk je dan goed dat de kans op heat damage bestaat. Vooral als men werkt met steiltangen die een oventje in gaan. Als je tijdens de behandeling verbrand haar ruikt, kun je er de donder op zetten dat je haar (deels) is verbrand.

Als je haar eenmaal is verbrand, is er geen weg meer terug behalve de schaar erin te zetten. Wel kun je een proteïne behandeling inzetten, maar dit zal je haar niet terug doen groeien of je krul terug brengen.

Mocht je toch per se een length check willen doen, gebruik dan een zogeheten heat protector. Dit is vaak een zijdeachtig serum dat je haar beschermt tegen hitte. Je hebt geen garantie dat je haar hiermee niet zal verbranden, maar je verkleint hiermee wel de kans op heat damage.

8: Ik wil graag crochet braids, box braids of marley twist zetten.

In Amsterdam zijn er diverse kapsalons zoals the Natural Nation en Chokka’s waar je weaves en nepvlechten kunt laten zetten. Dit kan best prijzig zijn en wil je het liever budget houden, dan zou je het ook bij een thuiskapper of zelf kunnen doen.

crochet braids stylesIn deze post leg ik je alles uit over crochet braids en de technieken daarvan. Het is echt niet moeilijk en in het filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de crochet braids kunt zetten.

9: Welke deep conditioner is het beste voor kroeshaar?

Het antwoord op deze vraag, ligt aan jouw haar. Wat heeft jouw haar nodig? Vocht, proteïne, glans? Alles? Ik heb geverfd haar dat poreus is en ik gebruik daarvoor deep conditioning maskers met veel proteïne, zoals dit zelfgemaakte masker van rhassoul en kokosmelk. kokosmelk rhassoul deep conditionerAls je haar erg is beschadigd kun je ervoor kiezen om eens per week een deep conditioner te doen. Je kunt hiervoor een zelfgemaakt masker gebruiken of een kant en klaar masker. Om het masker extra goed te laten doordringen gebruik ik een haarstomer, de Huetiful Steamer. Vind je dit te kostbaar, dan kun je ook een douchemuts of plastic zak op je haar doen.

10: Hoe kan ik het kroeshaar van mijn kind verzorgen en welk kroeshaarproducten kan ik gebruiken voor mijn kind?

De verzorging van het kroeshaar van een baby of kind is lang niet zo ingewikkeld als men denkt. In deze post zie je een filmpje waarin stap voor stap uit wordt gelegd hoe je het kroeshaar van een kind wast. Ook lees je handige tips over de haarproducten voor het kroeshaar van je kind.

11: Welke haartype heb ik?

Hoewel veel mensen niet geloven in haartypes, vind ik het zelf altijd handig om te weten. Je hoeft je er ook niet heel strikt aan te houden, maar het kan in veel gevallen wel handig zijn als je weet wat werkt voor jouw haar en wat niet. Behalve haartype vind ik het ook belangrijk om te weten wat de porositeit van je haar is. In deze post laat ik je een simpele test zien om je haarporositeit te meten.

Als je je afvraagt welk haartype je hebt, kun je twee dingen doen: je kunt langs een professional gaan om het te laten vaststellen. Dominique Snip van Sheado kan dit voor je doen, zij is ervaren en heeft een goede kijk op diverse soorten krullen en kroeshaar.
Als je zelf een redelijke kijk op je haar hebt, kun je ook deze haarguide van Naturally Curly raadplegen. In deze haarguide vertellen ze je ook welke methode wel en niet werkt voor jouw type kroeshaar. Besef wel: vaak heb je meerdere haartypes. Zo heb ik aan de voorkant een heel ander haartype dan aan de achterkant. Dit behoeft ook weer een andere aanpak.

 12: Help, mijn kroeshaar heeft last van shrinkage /krimp! Wat kan ik doen?

Bijna iedere naturalista baalt weleens van de shrinkage (krimp) van haar haar. Je kunt hier twee dingen mee doen:

Je haar iedere dag stretchen, dus bijvoorbeeld slapen met een vlechten/twists, bantu knots of de African threading of banding methode.banding methode twist out Zo stretch je je krul en creëer je een losser krulpatroon. Wat je ook kunt doen is de shrinkage accepteren. Hoe erg is krimp nou eigenlijk als je haar voor de rest gewoon supergezond is?

Laat je vooral niet meeslepen door Youtube filmpjes waarin vloggers met enorm lang kroeshaar laten zien hoe snel hun groei is gegaan. Dat deed ik in het begin van mijn natural hair journey ook en dat zorgde ervoor dat ik ineens een soort complex kreeg over mijn eigen coupe die maar niet leek te groeien. Tuurlijk is het fijn om een soort haar-idool te hebben, maar probeer jouw haar niet te vergelijken met andermans haar. Jij bent uniek!

Dit waren de 12 meest gestelde vragen over kroeshaar! Mocht jij nog een prangende vraag hebben over kroeshaar die nog niet beantwoord is, stel hem gerust in de comments hieronder.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.