Home Life Lifestyle Mommy

5 x de leukste multiculturele kinderboeken

21 september 2014

Hoewel de titel van deze post gaat over de 5 leukste multiculturele kinderboeken, denk ik toch dat deze vijf boeken gelezen zouden moeten worden door iedere en alle soort kinderen. Het kan als kind ontzettend verwarrend zijn om boeken te lezen waar je jezelf niet in terug ziet. Een prinsessenboek bevat meestal witte blonde prinsesjes met blauwe ogen. Wat nou als je er anders uit ziet? In deze post heb ik vijf multiculturele kinderboeken op een rijtje gezet, geschikt voor alle kinderen!

multiculturele kinderboeken

Er zullen mensen zijn die deze post lezen en denkt: waar zeurt zij over? Ook voor deze mensen wil ik dit even uitleggen. Als kind was ik gek op boeken en bracht ik vele uurtjes door in de bibliotheek waar ik in de kinderhoek boeken zat te lezen. Eerst begon ik met boekjes van Tillie, een roodharig meisje. Ook boekjes over prinsesjes vond ik leuk en interessant om te lezen. Maar tot mijn jonge verbazing zag ik alleen maar prinsesjes die helemaal niet op mij leken. Zij waren wit met blauwe ogen en lang prachtig blond haar. Ik was ervan overtuigd dat ik nooit een prinses kon worden met mijn kroeshaar en donkere huidskleur. Op tv zag ik ook geen rolmodellen waar ik op leek. Ik groeide op met het idee dat ik graag eruit zou willen zien als een echte prinses, zoals ik hier vertel in mijn verhaal waarom ik ThisGirlSBlackBook ben gestart.

Inmiddels zijn we jaren verder en hebben we meer rolmodellen op tv en zelfs boeken die gaan over donkere prinsesjes. In mijn zoektocht naar multiculturele boeken voor kinderen kwam ik zelfs enkele uitgeverijen tegen zoals StudioSesam en Rose stories die zich richten op kinderboeken waarin diverse hoofdpersonen een rol spelen. Ik kan echt genieten van dit zulk soort initiatieven, omdat ik weet dat boeken van groot belang zijn voor de identiteit van een kind. Ieder kind zou zichzelf terug moeten kunnen zien en herkennen in een boek. Zijn/haar kleur, cultuur en je mogelijkheden moeten kunnen zien. Hoewel het aanbod aan multiculturele kinderboeken nog redelijk schaars is in Nederland (in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika) zijn we toch op de juiste weg!

Dus…zie hier, de vijf boeken die ieder kind thuis zou moeten hebben:

Prinses Arabella door Mylo Freeman

mylo freeman boeken

Al eerder schreef ik over het boek ‘Alle meisjes een prinsesje’ dat ik van Mylo Freeman had gekocht op het Locked & Loose XL Event. Mylo is een van de eerste auteurs die boeken heeft gemaakt voor en over multiculturele kinderen. Ik ben zelf gek op haar boeken omdat ze niet cliché zijn. Prinses Arabella is een karakter dat is ontstaan nadat een docent Mylo vertelde over een Surinaams meisje uit haar klas dat geen prinses wilde spelen in een schooltoneelstuk. Het meisje dacht namelijk dat er geen zwarte prinsesjes bestonden. Nadat Mylo dit verhaal hoorde, besloot ze een prentenboek te maken over een zwart prinsesje. Dat werd prinses Arabella! Inmiddels zijn er vier boeken verschenen over dit prinsesje en een pop (zie foto).  Dit boek en andere multiculturele boeken zijn via deze link via bol.com te koop.

Miss Alida door Mariëlla Bekker

Ook over Miss Alida heb ik weleens geschreven, in de giftguide 12 x leuke cadeaus voor naturalista’s onder de €20. Het verhaal van Miss Alida gaat over een donker meisje dat door haar buurtkinderen wordt gepest omdat ze te dun zou zijn. Hier wordt ze ontzettend verdrietig van, maar op een dag krijgt ze een droom waarin ze lief wordt toegesproken door een warme stem. Deze stem leert haar om door te zetten, zelfs als het even tegenzit. Een boek over dromen die echt uit kunnen komen en kinderen leert door te zetten. Naast dit boek is er een hele productlijn rondom Miss Alida opgezet met T-shirts, tasjes, pennen en schriften.

Hieronder kun je een trailer van Miss Alida bekijken en een audioboek beluisteren.

Dubbel feest door Chantal Cooper

dubbel feest chantal cooper

In de eerste instantie niet het meest vrolijke onderwerp, maar wel een belangrijk onderwerp om aan kinderen uit te leggen. Dubbel Feest is een kinderboek over sikkelcelziekte, een erfelijke chronische bloedziekte die voorkomt bij mensen van wie de voorouders uit onder andere Afrika, het Middellandse zeegebied en India komen. Helaas is er nog geen geneesmiddel ontwikkeld tegen deze ziekte en zijn de behandelingen gericht op het voorkomen van pijnaanvallen en het draaglijk maken van het dagelijks leven van de patiënt.

Hoe leg je aan kinderen uit dat ze niet zullen genezen, maar wel regelmatig hevige (bot)pijn zullen hebben en hun leven beperkter zal worden door deze afschuwelijke ziekte? Dat is erg lastig, maar dat is wat schrijfster Chantal Cooper heeft geprobeerd uit te leggen in ‘Dubbel Feest’. Chantal heeft zelf ook sikkelcelziekte en heeft mede daarom haar verhaal in makkelijke te begrijpen kindertaal uit kunnen leggen. Met het boek wil zij kinderen met sikkelcelziekte motiveren en ervoor zorgen dat ze zich herkennen en identificeren met de hoofdpersoon uit het boek, het meisje Jaleesa dat ook sikkelcelziekte heeft. Ook fungeert het boek als handvat voor ouders om sikkelcelziekte bespreekbaar te maken met de omgeving van hun kind.

Omdat de ziekte ook op Curaçao voorkomt, is besloten om het boek in zowel Nederlands als in het Papiaments uit te geven. Dit unieke boek is te koop bij o.a. Bol.com voor €16,95.

Mijn twee oma's door Floella Benjamin

mijn twee oma's floella benjamin

Hoe is het om als kind van twee afkomsten te zijn? Mijn dochter zal ook opgroeien in een gemengd gezin en een gemengde familie hebben. Het kan heel verwarrend zijn, zo staan bij mijn ouders vaak de televisie, radio en computer aan en wordt er ook luid gesproken. Bij mijn schoonouders kun je spelden horen vallen en heerst er voornamelijk rust. Ik weet dus zeker dat ik dit boek zal aanschaffen dat gaat over een kind dat een Arubaanse en een Nederlandse oma heeft.

Benthe, de hoofdpersoon in het verhaal, houdt van beide oma’s, die ieder heel verschillend zijn. Ze houden van ander eten, muziek en verhalen. Maar soms krijgen haar oma’s zelf ruzie omdat ze zo verschillend zijn en willen ze niet naar elkaar luisteren. Erg vervelend voor Benthe en zij probeert een oplossing te zoeken zodat de twee oma’s weer goed met elkaar om zullen gaan.

Een mooi kinderboek over culturele verschillen binnen de familie en hoe je daar als kind mee om kunt gaan. Het boek is hier te koop voor €12,50.

Een, Twee, Drie, Vier: Hoofddoek van plezier door Jeanine Cronie en Totie Cronie

een twee drie vier hoofddoek van plezier

Op 1 juli vieren we in Nederland Keti Koti, waarbij veel Surinamers een Surinaamse hoofddoek dragen, ook wel ‘angisa’ genoemd. Vorig jaar werd dit kinderboek uitgebracht waarbij kinderen kennis kunnen maken met een van oorsprong West-Afrikaanse traditie: het dragen van een angisa.

Het boek gaat over de oma van Kate die haar verjaardag niet wil vieren omdat ze haar hoofddoek (angisa) kwijt is. Haar kleindochter Kate snapt niet waarom. Er is toch taart, bezoek en oma krijgt toch veel cadeautjes? Dan komt Kate erachter dat de hoofddoek kan praten in een soort geheimtaal en dat de hoofddoek eigenlijk een hoofddoek van plezier is!

Zoals je al kan lezen is het een vrij luchtig boek dat niet slavernij als hoofdonderwerp heeft, maar de angisa (hoofddoek) van oma als link met het slavernijverleden. Een manier om je kind kennis te laten maken met een traditie van de angisa en tegelijkertijd iets informatiefs over de slavernij te vertellen. Het boek is hier te koop voor €13,50

En last but certainly not least; mijn eigen kinderboek:

Help, ik heb de babyblues, te koop via Studio Sesam. Je kunt via deze link meer lezen over mijn boek en de fantastische boeken van Studio Sesam, die ik ook een must vind ik ieders boekenkast.

Veel leesplezier!

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

27 Comments

 • Reply Zulema 21 september 2014 at 11:40 AM

  Zo leuk ken ze niet eens allemaal ( 2 van de 5). Dus ga weer op zoek in de bieb. En zou willen dat de boeken van Tye Digs Chocalate me in het Nederlands werden vertaald. Zo zijn er nog wel meer

  • Reply TGSBB 21 september 2014 at 1:21 PM

   Leuk!! Ik ken die tye digs boeken nog niet! Ga ik eens opzoeken! Thanks voor de tip 🙂

 • Reply Antoinette 21 september 2014 at 8:13 PM

  Goed dat je dit oppakt! de boeken van Mylo Freeman kende ik, maar de andere titels zijn nieuw voor me. Wat ik aan je lijstje kan toevoegen is: “Mijn papa woont in Afrika” een verhaal van een Babara van Druten; Jamile is een Nederlands jongetje dat samen met zijn moeder zijn vader gaat opzoeken in Nigeria. Wij hebben verder nog wat kinderboeken die zich afspelen in Afrika, grote hit bij mijn kinderen is ‘Droppie’ van Anne Wilsdorf, waar juist in Afrika een blank kind wordt gevonden en geadopteerd 😉

  • Reply TGSBB 21 september 2014 at 9:13 PM

   Hai Antoinette, dankjewel voor de goede toevoegingen!! Groetjes Tewa

 • Reply Josee Veldkamp 22 september 2014 at 8:11 AM

  Hallo! Leuke boeken, bedankt voor de tips. Ik heb ook nog een tip: Jamela’s jurk, over een meisje in Zuid Afrika, wat een prachtige lap stof van haar moeder mee de straat opneemt en er leuke avonturen mee beleeft. http://www.middernachtpers.nl/4_8_11.html (hier kun je een afbeelding zien).
  Mijn geadopteerde dochters vinden het echt een verhaal om zich helemaal in te verliezen, door de prachtige tekeningen en waarschijnlijk ook door de huid en haarkleur van Jamela..

  Groetjes, Josee

 • Reply Jeannet Festen-Kinderboekenfee 22 september 2014 at 10:59 AM

  De verhalen van Zaza mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Als eigenaresse van een kinderboekenwebshop hebben wij uiteraard ook de Zaza boeken van Mylo Freeman in ons assortiment.

 • Reply Hannie Humme 22 september 2014 at 3:22 PM

  Ken je Vijftig wereldboeken voor peuters en kleuters? Als je meer informatie wilt of een exemplaar, mail moj dan even. Vriendelijke groeten, Hannie

  • Reply TGSBB 22 september 2014 at 9:29 PM

   Dag hannie, nee die ken ik niet. Ik zal je even mailen. Groetjes Tewa

 • Reply Juliette Rosenkamp 22 september 2014 at 4:21 PM

  Voor een ieder die op zoek is naar nog meer multiculturele prentenboeken

 • Reply Glynis 22 september 2014 at 8:28 PM

  Wat een leuke blog. Heel goed dat je deze geschreven hebt.

  ‘Max en zijn koffer’ hoort zeker in dit rijtje thuis
  https://www.youtube.com/watch?v=xmuzFu7kgcc
  http://www.maxenzijnkoffer.nl

  En ook ‘Priscilla. Prinses van het zomercarnaval’
  http://www.maope.nl/boeken/priscilla.html

  Bij spinzi is een boekwinkel met een gespecialiseerde collectie multiculturele kinderboeken.
  Daar vind je er nog meer 🙂
  http://spinzi.webshopapp.com/prentenboeken/

  • Reply TGSBB 22 september 2014 at 9:07 PM

   Dankjewel Glennis voor jouw toevoeging!! Jij maakt toch ook multiculturele kinderproducten (muurtekeningen en kaarten toch?) groetjes tewa

 • Reply Kleurrijke kinderboeken lijsten | ROET IN HET ETEN 24 september 2014 at 6:58 AM

  […] een gegeven is en mensen merken dat op. Zowel Kim Blackburn van de kinderboekenwinkel Spinzi als blogger en new media trendwatcher Tewatha Muller hebben lijsten opgesteld over hun […]

 • Reply My Black Doll 10 oktober 2014 at 8:40 AM

  Hee iedereen!

  Wat een ontzettend leuke blog!! Heel fijn om te zien dat er aandacht wordt gegeven aan dit onderwerp! Er zijn ook veel Engelstalige boeken. Zo is er bijvoorbeeld “I love my Hair”, of “Mommy, is today Sabbath?” Hoewel ze in het Engels zijn, zijn ze ook heel beeldend en dus ook leerzaam!

  Ik ben momenteel bezig met het oprichten van een webshop (genaamd My Black Doll) die zich richt op de verkoop van donkere poppen, boeken zoals hierboven en andere leuke spulletjes waar kinderen met een donkere huidskleur de hoofdrol spelen.

  De webshop is nog in de maak, dus heb -voorlopig- nog even een Facebookpagina: https://www.facebook.com/pages/My-Black-Doll/1450518128549954

  Jou blog is heel inspirerend Tewa! en @Glynis, ik ga ook zeker even een kijkje nemen bij jou:).
  Ik heb een link geplaatst op de Facebookpagina van My Black Doll.
  Groetjes,

  Sigrid

 • Reply Earliecia 1 november 2014 at 1:03 PM

  Leuk artikel! Mijn dochtertje kreeg ooit het boek Miffy nanga Melanie. Dat is de Surinaamse versie van nijntje. Helemaal in ’t Surinaams geschreven. Ook erg leuk :).

  • Reply TGSBB 3 november 2014 at 5:31 PM

   Oooh wat gaaf!! Die ga ik zeker opzoeken! Dankjewel voor de tip!

 • Reply Carla Muller-Tafleur 30 september 2015 at 8:27 PM

  Hi, Tewa, wat een prachtige, positieve reacties!!! het boek over de 2 oma’s zou ik best wel willen aanschaffen hoor.
  Ben erg benieuwd; misschien herken ik wel e.e.a eruit.

  Groetjes, Carla

  • Reply TGSBB 26 oktober 2015 at 9:12 AM

   Zal hem voor je bestellen!

 • Reply Maaike 24 november 2015 at 6:44 PM

  Leuke interessante blog!
  Waar is Jamela? (het vervolg op Jamela’s jurk), Mama Panya’s pannenkoeken, Julia is een olifant, Tibili en de Gazelle … en nog veel meer mooie prentenboeken over niet-blanke kinderen bij Middernacht Pers!

  • Reply TGSBB 24 november 2015 at 7:12 PM

   Dankjewel Maaike!

 • Reply Miriam 19 december 2016 at 12:45 PM

  Hoi,
  Wat een leuke boeken allemaal! Iemand nog een tip voor een jongen? Bij het googlen kom ik vooral veel meisjesboeken tegen…
  Groetjes

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.