Food Home Lifestyle

De 5 meest bizarre Surinaamse roti creaties uit Nederland

9 oktober 2014

Allereerst, deze post is geen aanval op iemand op of een merk. Het is een verzameling van etenswaar waar ik zelf dubbel om heb gelegen. Steeds vaker zie ik Surinaams eten in de supermarkt waarvan ik denk: WAAAAAT? Roti uit blik, roti loempia’s en laatst zelfs een roti salade! Omdat ik er helemaal dubbel om lag, besloot ik de 5 meest opvallende roti creaties op een rijtje te zetten. Smullen geblazen…

knorr roti

Toen ik mijn onderzoek deed, viel mij op dat vooral de roti het vaak moet ontgelden en het ‘slachtoffer’ is van deze samensmelting van culturen! Ik noem het een samensmelting van culturen, want ik denk dat de merken of supermarkten deze gerechten hebben bedacht om ze toegankelijker te maken voor een groter publiek. Nu is én blijft de grote hamvraag: moet een roti niet gewoon iets authentieks blijven?

Zoals je weet hou ik van vernieuwing, dus heb ik er op zich niets op tegen als men speelt met authentieke gerechten, zolang de smaak wel wordt behouden. Toch heb ik mij aan geen van onderstaande creaties durven wagen… Mocht jij een van ze wel hebben gegeten, dan ben ik oprecht benieuwd hoe je dat vond smaken! Laat het in de comments achter!

En hier komt ie! Bereid je maar voor op wat aparte nieuwe roti-snacks:

De Rotiloempia
roti roll gefrituurd

Bron foto: Topking

Ik maakte kennis met deze roti creatie via Instagram en stond er ontzettend van te kijken. De hele Surinaamse keuken verpakt in een loempia??? Nu ken ik de roti-rol wel al en ik moet zeggen dat die helemaal niet verkeerd en zelfs handig is. Maar om die roti-rol in een loempia vel te stoppen en dit te frituren…ik krijg er de bibbers van! Maar goed, wie weet is dit heel lekker? De roti-rol, zoals ze het zelf noemen, bevat kip, aardappels, kouseband en is gekruid met echte masala. De ingrediënten klinken hetzelfde als de roti die ik ken, misschien is dit een knapperige soort roti?

Op de website van SnackNieuws vond ik meer informatie over deze snack: hij is bedacht door het bedrijf Topking, ook bedenker van het welbekende vlammetje. Bij dat bedrijf houden ze blijkbaar erg van roti want zij hebben ook een soort roti tosti bedacht:

De Roti Panini
roti panini

Bron foto: Topking

Zelf zegt het bedrijf over zijn creatie:

Belegd met het beste uit de Surinaamse keuken! Kip, kouseband, aardappel en masala-kruiden, dit zijn de authentieke ingrediënten die de Roti-Panini zo heerlijk maken. De combinatie van het licht gekruide panini broodje en de rijke vulling maakt het eetplezier compleet.”

Wederom dus de bekende roti ingrediënten. Het doet me een beetje aan een gewoon broodje kip-kerrie denken, op zich niets mis mee. Toch denk ik niet dat mijn eetplezier compleet zou zijn als ik deze panini in de kantine zou tegenkomen. Wat jij?

Roti Pizza
roti pizza

Bron: Vimeo kanaal New York Pizza

New York Pizza besloot in 2013 een aantal actiepizza’s te bedenken, waaronder deze roti pizza. Ik vermoed dat men moet hebben gedacht: laten we doen de roti ingrediënten op een knapperige bodem doen in plaats van een roti plaat, dat zal vast heel lekker smaken!

Vast. Maar ik ben heel benieuwd welke saus er dan op de pizza zat? Was dat een kerriesaus? Ik heb er weinig informatie over kunnen vinden.  Wat ik wel heb gevonden, is een filmpje over deze pizza en van wat ik daaruit kan opmaken zat er kip, aardappel, sperzieboontjes en kaas op de pizza. Uhm…ik pas.

Hoewel deze roti pizza best geliefd was bij de klanten, werd besloten om de pizza toch niet in het vaste assortiment op te nemen, zoals bijvoorbeeld bij de shoarma pizza wel is gedaan. En gek genoeg ben ik niet gek op shoarma, maar vind ik die shoarma pizza dan wel weer goed te doen. Wie weet is de roti pizza in de praktijk dus net zo lekker, maar toch hoef je mij geen slice aan te bieden.

De Roti Salade
roti salade

Bron: Jumbo

Op het moment dat ik echt dacht, ok dit waren de aller vreemdste Surinaamse roti creaties ooit, stuit je op iets waarvan je denkt: HOE bedenkt men dit? WIE bedenkt dit? WAAROM bedenkt men dit? Dames en heren: De Surinaamse roti salade!!!

Ergens voelde ik me enigszins schuldig toen ik bijna over mijn nek ging bij het zien van deze salade, want 1: heb ik hem nog nooit geproefd en 2: doet Jumbo altijd erg zijn best om de Surinaamse gerechten in hun supermarkt te plaatsen. Zo waren zij de eerste die de gerechten en marinades van Patricks catering verkochten. Ook plaatsen ze veel Surinaamse recepten op hun site, dus qua interesse (of marketing) voor Surinamers zit het wel goed. Dus deze salade, zullen we die gewoon maar zien als een misser?

De salade lijkt op een eiersalade, maar deze variant is met gekruide kip, scharreleieren, haricots verts en kan op ook brood worden gegeten. Volgens Jumbo: milder dan de originele pittige roti. Ik zie mijzelf dit toch niet gauw op mijn brood smeren en ik zie er eigenlijk ook helemaal niets van roti in terugkomen, wellicht is dat wel zo in de smaak? Wie durft?

Één pot nat: roti uit blik, Knorr Surinaamse roti, rotivellen en roti woksaus

roti uit blikIn de categorie: roti die geen roti genoemd zou mogen worden, nog deze vier creaties:

-Roti uit blik : Een tijdje geleden had Lidl of Aldi een aantal Surinaamse gerechten opgenomen in hun assortiment, waaronder deze roti uit blik met sperzieboontjes, aardappel en kip. Het lijkt mij gewoonweg zeer onsmakelijk, brrr.

-Knorr Wereldgerechten Surinaamse roti: Toen ik net bevriend was met een collega nodigde ze mij uit om bij haar te komen eten. Ze had geen allochtone vriendinnen en wist niet zo goed wat ze moest koken. Om mij op mijn gemak te stellen, dacht ze een lekker Surinaams gerecht te koken, dit Surinaamse wereldgerecht, volgens Knorr. Zelden heb ik met zulke lange tanden gegeten. De toespijs was meer een soort soep en de plaat was gewoon een wrap. Ik kan dus van dit gerecht gerust zeggen: doe het niet! Haal aub een roti gerecht af bij een Hindoestaan. Of als je een Surinaamse collega te eten krijgt en je wil diegene verassen, koop dan gewoon een lekker blikje gemberbier. Surinaams eten is best lastig om (na) te maken, hoe lief je het ook bedoelt. Ik zou een Japanner ook niet mijn zelfgemaakte sushi durven voorschotelen, om maar een cliché voorbeeld te geven.

-De Surinaamse rotivellen van Swiet Moffo: onlangs zag ik deze ‘rotivellen’ nog langskomen toen ze werden genomineerd voor een lijst met de meest misleidende producten. De rotivellen blijken gewoon tortilla’s te zijn. Foei!

-Roti Woksaus: Ook de roti woksaus zou zo mee kunnen doen aan de verkiezing voor misleidend product. “Romige kip massala”??? Niet voor mij. Dan maak ik wel mijn eigen roti.

Ook nog: De Pom kroket

lufo Surinaamse pomkroketten

 

Weliswaar geen roti, maar toch een eervolle vermelding voor de pomkroket:

Lufo is hét merk dat bijna iedere Surinamer gebruikt voor de pom, de tayer van Lufo is onmisbaar in de Surinaamse pom, zoals je ook kon zien in het recept van mijn oma. Maar dat Lufo ook zoiets maakt als een pom-kroket, daar stond ik even van te kijken. Op zich is het principe niet zo gek, als je de kroket op een broodje zou eten. Dan komt het enigszins neer op een broodje pom met her en der wat knapperige stukjes. En een normale rundvlees kroket heeft immers ook van binnen een beetje dezelfde structuur als pom dat zou hebben. Toch vraag ik me af of dit echt naar pom smaakt. Wie o wie heeft zich hieraan gewaagd en kan wat vertellen over de smaak?

Dit was mijn lijstje met meest bizarre roti creaties. Mocht jij er een hebben geproefd, laat me dan weten of het de moeite waard is om te proberen. En heb je iets gevonden dat nog op deze lijst moet? Let me know!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

28 Comments

 • Reply Faja Bobby 9 oktober 2014 at 11:30 AM

  De Faja Lobi Roti (niet de afgebeelde pot, maar een andere) komt qua smaak – na een shitload aan peper en sambal – nog aardig in de buurt, maar hoe is iets Roti zonder de rotibladen zelf? Daarom vind ik de Knorr wereldgerechten variant het meest komisch. Je krijgt gewoon simpele en superkleine wraps in het pakje. De kruiden komen in de verste verte niet overeen met roti zoals we die van de Hindoestanen kennen. Afrader.

  Dit artikel zou trouwens leuker zijn als je ze ook echt geproefd had. Ik ben benieuwd naar je eindoordeel.

  • Reply TGSBB 9 oktober 2014 at 11:43 AM

   Hai bobby, daar heb je helemaal gelijk in maar ik zal wat toegeven…ik durfde niet!!!! *chicken* hahahha! Ik ging al over mn nek bij die knorr roti. Hoop op vrijwilligers die het wel durven proeven! Lol

 • Reply yvonne 10 oktober 2014 at 7:18 AM

  Hahaha!
  Heb erg om je artikel gelachen.
  Ik denk er net zo over.
  Sowieso zijn de wereldgerechten van Knorr te idioot voor woorden, ze verzinnen de meest maffe dingen die niet eens in de buurt komen van het echte product. ( Griekse Kofta ook zoiets, het lijkt er niet eens op.)
  Ik vraag mij ook serieus af waarom fabrikanten dit verzinnen.
  Om geld te verdienen uiteraard.
  Maar wat heb je eraan?
  Mensen wennen aan een nepsmaak en lusten daardoor dan vaak het echte product niet.
  (Heb het meegemaakt!
  Ja maar de jouwe smaakt niet als die van het Knorrpakje.
  Je hebt pech, mijn E-nummers waren op en ik had zin in een echte smaak, gewoon met echte kruiden enzo en gemaakt met hard werken in de keuken in plaats van zakjes en doosjes op te trekken. Gek he?)
  En het idee bij sommige producten…
  Roti als loempia salade of in blik?
  Nee bedankt.
  Als ze de kouseband al vervangen voor speciebonen ben ik al afgehaakt.
  De rotipizza heb ik geprobeerd en is niet te vreten, na een hap belande deze in de prullenbak. Het verbaasd mij niks dat hij dus uit het assortiment is gehaald.
  Ik bestelde hem omdat ik zin had in roti, te lui was om te gaan halen en de surinamer hier niet meer bezorgde.
  Maar helaas ik had het kunnen weten….

  Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik de potten van Faja Lobi wel gebruik voor mijn bami en nasi.
  Ik beken schuld…Can’t help it.

  • Reply TGSBB 10 oktober 2014 at 7:52 AM

   Hahha die roti pizza is ook wel te erg voor woorden! En wat knorr aan het doen is met die ‘roti’……

 • Reply Myrthia 10 oktober 2014 at 7:45 AM

  Hoi Bobby,
  De pomkroketten heb ik geproefd…..ik vind ze heerlijk. Smaken echt naar pom met een krokant jasje. Ik eet ze het liefst zo uit de hand.

  Ik heb iets nieuws ontdekt. PieMan uit Hoorn heeft diverse pasteitjes in zijn assortiment. Je raad het al hij heeft ook een pom pastei. Ik heb het geproefd op een Amstelveense markt en moet eerlijk bekken, het was heerlijk. Ik had er 3 gekocht en was gewoon gierig om te delen met mijn gezinsleden, hahaha. Check de site http://www.pieman.nl/

  • Reply TGSBB 10 oktober 2014 at 7:51 AM

   Oh wauw! Zo zie je dat je soms eerst moet proeven om te kunnen oordelen. Die pom-pastei ken ik nog niet! Ga ik zeker even naar kijken.

 • Reply surinaams catering 10 oktober 2014 at 1:45 PM

  die panni lijkt me wel lekker alleen als het echt vers gemaakt is dan.

  • Reply TGSBB 13 oktober 2014 at 1:53 PM

   Dat is inderdaad een beetje als een broodje kerrie kip denk ik. Heb het nog nergens gezien.

  • Reply Bytonn 9 april 2017 at 7:41 AM

   Die pannini ……Niet aan beginnen.
   Echt serieus.
   Koop hem maar, dan zie je het zelf.
   123 prullenbak.

 • Reply Mischa 10 oktober 2014 at 11:28 PM

  Zo’n rotirol lijkt me wel lekker als snack op een feestje of een brunch op zondagmiddag. Niet teveel gedoe en tóch de mensen kennis kunnen laten maken met een stukje Surinaamse cultuur. En die pomkroketten dito. Ik heb pompasteitjes gemaakt. Als je niks probeert ontdek je nooit iets nieuws. Net zoals de Surinaamse keuken niet had bestaan als er niet volop gecombineerd was in de afgelopen eeuwen. Fusion cooking is echt niet alleen van deze tijd!

  • Reply TGSBB 13 oktober 2014 at 1:54 PM

   Die rotiloempia lijkt me een aparte ervaring, maar ik zou de pomkroketten wel aandurven! Surinaams eten is inderdaad de voorloper van fusion cooking.

 • Reply noena 11 oktober 2014 at 8:10 AM

  Je mist de microwave roti van de Albert Heijn 😉

  • Reply TGSBB 13 oktober 2014 at 1:55 PM

   Oooooh nooooooo!!!! Die ken ik inderdaad niet hahaha

  • Reply Char 11 januari 2018 at 11:36 AM

   Hahahahaha dacht dat ik die alleen had gezien vreslijk wat de met ons eten doen dit kan toch niet net als die domme HEMA met hun roti met rijst en donuts met sambal (bara) ze stelen alles.

 • Reply Chan 11 oktober 2014 at 9:39 AM

  Wat een heerlijk geschreven artikel! ik heb ooit eens de switie mofo tortillas en de knorr roti geprobeerd..het enige wat ik me nog kan herinneren was bij beiden : NOOIT meer kopen en eten..niet te vergelijken met de kruiden en smaken van de traditionele roti.

  Ik zou best voor de gein de rotiloempia willen proberen :P. In de diepvries van de AH liggen ook rotirollen..heb ik ooit ook eens geprobeerd. Qua smaak klopt die wel, maar toch..doe mij maar een echte portie surinam food <3

  namaste

  • Reply TGSBB 13 oktober 2014 at 1:56 PM

   Dankjewel!! Die rotiloempia zou nog best eens een hit kunnen worden hahah!

 • Reply Soyini 12 oktober 2014 at 10:51 AM

  Toen mijn broer die roti pizza had besteld, hoorde ik hem vloeken terwijl hij aan het eten was hahahahaha. Hij heeft het niet eens opgegeten, maar at least he gave it a chance. Iets wat ik niet eens zou doen.

  Dat ding van knorr is te eten, maar het is echt geen roti meer. (In die reclame aten ze het ook met mes en vork, weet je nog hahahah)

  • Reply TGSBB 13 oktober 2014 at 1:57 PM

   Hahah, ja het is echt niet gericht op de Surinamer die denkt een keer makkelijk te kunnen koken, basically. Die roti pizza is me toch wat he…wel props voor je broer dat hij het heeft aangedurfd!

 • Reply Debster 12 oktober 2014 at 9:51 PM

  CelaVita heeft nu een “Surinaamse Roti Aardappel schotel” te koop bij AH. Niet geprobeerd hihi

  • Reply TGSBB 13 oktober 2014 at 1:58 PM

   Oooh nee!! Jeetje, het wordt steeds gekker ;P

 • Reply Chinouk 14 oktober 2014 at 9:15 AM

  hahaha oh wat erg!

 • Reply Glenn 15 oktober 2014 at 11:01 PM

  Roti is een echte hindoestaanse gerecht en is en smaakt alleen als het gemaakt is door een hindoestaan. Ieder ander creatie is geen roti meer, maar alleen een belediging voor de roti. Een roti dient dan eerst gevuld te zijn met gemalen gele erwten of aardappelen. De ingrediënten maken het geheel tot een echte roti. Een roti dien je dan ook met de blote hand te eten en niet met bestek. Laat daarom andere creaties dat roti wordt genoemd gewoon liggen. Door een product een bepaalde naam te geven wil niet zeggen dat het dan ook dat product is. Ik vind dit daarom heel respectloos van bedrijven die dit soort onzin op de markt brengen.

 • Reply eros 17 oktober 2014 at 4:04 PM

  Mijn familie is van oorsprong Indiaas en de Surinaamse roti is voor ons al een raar gegeven! Mijn vader kocht er één toen hij net nieuw was in Nederland en hij wist niet wat hij at. Surinaamse roti lijkt volgens mij op geen enkele manier op de onze, behalve dat er aardappelen aan te pas komen.

  • Reply TGSBB 17 oktober 2014 at 9:40 PM

   Haha dus eigenlijk hebben wij Surinamers het in de first place ‘verpest’, lol!!

 • Reply Prezzy 16 december 2015 at 7:36 AM

  Die potjes van faya lobi zijn wel te doen hoor. Je moet er wel masala toevoegen. Maar is te doen voor een snelle kerrie kip.

 • Reply The Roti King ( lalarookh traditionals 25 september 2016 at 7:42 PM

  Wat een heerlijk berichtgeving over Roti!
  Roti is ons dagelijks brood van de Hindoestaan.
  De roti plaat wordt op een zg tawa gemaakt. Een ijzeren gietijzeren plaat waar dan je uitgerolde deeg op komt te bakken. De roti plaat kan worden gevuld met dhal oftewel dan noemen ze de roti dhalbahri roti, anderwel met aardappel oftewel aloebahri roti. Geen van de produkten genoemd is roti. Het is kant en klare onzin neergezet in de supermarkten en het gaat niet meer om het produkt. Een groot marketing concept wat veel geld heeft gekost om de produkten te promoten is aangewend om ons kant en klare onzin te verkopen. En kant en klare eten. Een blik volgooien met salami, paprika, artisjok en champignons en zeggen dat het pizza is! is net zo stomzinning als de bovenstaande produkten. Dat men er in strapt is de kracht van marketing. Ik daag de mensen uit die pretenderen roti te verkopen om ze te laten zien wat echte roti is, hoe het gemaakt wordt wellicht gaat er een wered voor ze open. Ik heb in geen van bovenstaande produkten roti gezien. Als was het maar een mooie foto. Alles is nep! Ik verafschuw de industrie die geld maakt om mensen te neppen. De roti kan men dus niet maken! Laat staan de toespijs die ze presenteren op een broodje, blik, loempia.

 • Reply Suzy Elliot 7 mei 2017 at 9:55 PM

  Ik heb dit artikel vol verbazing gelezen want naar het blijkt zijn zowel de auteur als de commentators zich er niet van bewust dat een mengsel van kip,groenten,ei en massala nooit de naam roti kan dragen omdat het simpel weg kip met groenten en ei in massala is. Bij alle van de bovenstaande foto’s ontbreekt de roti. De roti die de belachelijke naam :roti vel, roti plaat of roti blad krijgt, wordt blijkbaar als overbodig oftewel onnodig toevoegsel beschouwd door degenen die het vlees en de groenten de naam roti geven. Ik heb van meerdere culturen gerechten gezien die op absurde wijze veranderd, aangepast of verkeerd benoemd zijn geworden, maar nooit op zo een bizarre wijze als dat met de roti gebeurd.

 • Reply Marty 12 juli 2018 at 11:57 AM

  In een vlaag van zelfpijniging kocht ik een roti rol bij de Dekamarkt. 0 kruiden en een hele zurige smaak. Na 2 happen in de prullenbak gemikt. Sowieso kan je voor niet-Westerse keukens beter de supermarkt mijden. Ik ga liever naar een toko, een traiteur of gewoon een grote markt in steden als Den Haag waar mensen uit de eigen landen van die keukens hun waar verkopen. Bij mij gaan alle alarmbellen rinkelen als een blanke hollander iets gaat bereiden uit een, voor hem of haar, ‘exotische keuken’. Niet negatief bedoeld, maar hollanders hebben over het algemeen totaal geen eetcultuur. 0 kruiden, 0 smaak en geen productkennis. Is what is is.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.