Food Home Lifestyle

De 6 beste frietadresjes in Amsterdam

10 maart 2015

“Hallo iedereen, mijn naam is Tewa en ik ben verslaafd aan friet.” Als je ThisGirlSBlackBook al een tijdje volgt dan weet je dat ik meer dan gek ben op friet. Ik zal het heel eerlijk toegeven, het liefst zou ik elke dag friet eten. En waar zou ik dat dan het liefst doen? Bij deze zes beste frietadresjes van Amsterdam die ik vandaag met je deel.

Als kind was ik er al gek op: friet of patat, hoe je het wil noemen. Elk jaar wilde ik op mijn feestje hetzelfde eten: patatjes! De teleurstelling was dan ook heel duidelijk te zien op mijn gezicht als ik op een verjaardagsfeestje kwam waar men pannenkoeken serveerde of nog erger: bruine bonen!! Hoe dan ook, nog steeds vier ik mijn verjaardag met een vers frietje. Ik bestel bijna altijd friet met mayonaise en satésaus zonder ui, maar ik noem dit nooit ‘patatje oorlog’, omdat ik dit een onterechte benaming vind. Waarom zou bruin en wit in één bakje oorlog vormen? Het zou eerder een patatje liefde moeten heten, want het is een supercombinatie!

Dit zijn mijn favofrietjes (pun intended) in Amsterdam:

Will Graanstra, Westermarkt, Amsterdam Centrum

friet amsterdam

Op de Westermarkt staat al jaren dit frietkraampje dat de meest verse friet verkoopt met bizar weinig mayonaise. Als je meer wil, moet je daar flink voor dokken. Hier stip ik meteen een ander klein nadeel aan: de man die er al jaren verkoopt (is hij dé Will Graanstra?) kan weleens een humeurtje hebben. Misschien uit z’n hum door de vele toeristen die alleen foto’s komen maken en geen friet kopen? Ik koop er wel nog steeds graag een frietje, omdat zijn friet (hoe gek dit ook klinkt) de meest cleane friet ooit is. Je proeft geen frituurvet, maar echt de aardappel. Ben je toevallig in de buurt? Laat je neus je naar dit heerlijke kraampje leiden!

Frites uit Zuyd, Ceintuurbaan 113, Amsterdam Zuid

Geef je de voorkeur aan high class frietjes? Dan moet je hier zijn! Frites uit Zuyd is geïnspireerd op de traditionele Belgische frituur waar gasten nog worden ontvangen door een gastheer of gastvrouw. Alles wat ze maken komt uit eigen keuken en is lokaal. Frites uit Zuyd oogt als een luxe snackbar die naast ambachtelijke friet en sauzen ook de meest geweldige (en dure) garnalenkroketjes verkoopt. De heerlijke huisgemaakte mayonaise doet mij een beetje aan mosterdmayonaise denken. De frietjes zelf worden hier frites genoemd, op z’n Oud-Zuids natuurlijk. En … ze verkopen hier voor de echte friet-diehard één meter friet, oftewel acht (!) puntzakken.

Frietkraam Ten Katemarkt, Amsterdam West

Niet zo lang geleden heb ik mij dan eindelijk laten verleiden tot het kopen van een patatje op de Ten Katemarkt. Ik was er al een paar keer heeeel snel langs gesjeesd zodat ik die heerlijke geur niet zou ruiken, maar nu kon ik het niet meer weerstaan en zwichtte. Het water liep mij al in de mond, toen ik erachter kwam dat ik net €0,50 tekort kwam voor een frietje! De vriendelijke eigenaar zei dat ik dat kon laten zitten en gaf mij een heerlijke grote friet met de meest romige mayonaise ooit. De portie friet is behalve echt groot, ook nog eens echt betaalbaar (in vergelijking met alle andere adresjes op mijn lijst is deze het goedkoopst). Naast zijn zelf gesneden friet verkoopt hij ook lekkere kroketjes van Oma Bob. Absoluut de moeite waard als je bijvoorbeeld een keer richting de Hallen gaat en zin hebt in echt goede en verse friet!

Frietplaza, Buikslotermeerplein 350, Amsterdam Noord

frietplaza noordFriet zoals de frietgoden het bedoeld hebben! Dik, vet en ongelofelijk vers is deze handgesneden friet van Frietplaza op het Amsterdamse Buikslotermeerplein. De reden dat ik deze kraam bijna nooit kan weerstaan, is door de geweldige geur die je al van ver ruikt. Wil je net naar die nabijgelegen natuurwinkel gaan om ook eens een Instagram lunchfoto te kunnen posten met #cleaneating, word je overvallen door die heerlijke geur! En dan is het vlees zwak, zeer zwak. Ik houd van zoete satésaus op mijn friet en zij hebben hem gemasterd, voor mij echt de beste satésaus van Amsterdam. Het is even omrijden, maar dan heb je ook wat!

Manneke Pis, Damrak, Amsterdam Centrum

manneke pis amsterdam

Wie kent deze supertoeristische Vlaamse frietkraam met hun herkenbare enorme paarse zakken friet nou niet? De meeste toeristen die aankomen op Amsterdam Centraal Station rollen hun trolleys meteen door naar de Wallen om onderweg een geweldig frietje mee te pikken. De grootste zak heet een Obelix en weegt bijna een kilo! Ze hebben in totaal twintig sauzen, waarvan ik hun satésaus moorddadig lekker vind! Behalve de geijkte sauzen hebben ze hier ook wat gedurfdere smaken, zoals de Wietsaus. De kraam is tot 2:00 ’s nachts geopend, voor de after clubbing craving.

De patatza(a)k, Langsom 5,  Amsterdam Sloten (Nieuw-West)

Al sinds ik klein ben, bestaat deze legendarische patatzaak aan de rand van Amsterdam, dichtbij Schiphol. Naast de oude molen komt de geur van versgebakken frietjes je tegemoet … zooo lekker! Mensen staan er gerust een uur voor in de rij en het handigst is dan ook om van te voren even te bellen om je bestelling door te geven. Op zondag kun je deze zaak beter mijden, dan heeft blijkbaar heel Nieuw-West besloten patat te eten en is het er echt absurd druk. Maar alle andere dagen is het een absolute aanrader en zeer de moeite waard om hiervoor om te rijden.

Dit waren mijn favoriete adresjes, heb jij er ook eentje (mag ook in een andere stad)? Ik hoor het heel graag van je! *kwijlt nu al*

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

1 Comment

  • Reply Ke 21 maart 2015 at 11:01 AM

    Het water loopt mij nu letterlijk in de mond!!!! Ik vind trouwens de frietjes van de McDonalds ook altijd lekker 🙂

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.