Home Life Lifestyle Must See

FILMTIP: de 8 beste maatschappelijke black movies

20 november 2014

Heb je dat weleens gehad…tranen met tuiten huilen bij een film omdat hij de maatschappij zo goed reflecteert? Deze 8 maatschappelijk black movies hebben echt mijn ogen doen tranen en/of geopend. Want hoe mooi mijn eigen maatschappelijke dromen ook mogen zijn, soms is de realiteit lelijk en keihard. Benieuwd welke 8 beste black movies ik dé beste of all time vind? Check de post mét trailers:

maatschappelijke black movies

1. Boyz in the hood

Toen ik een tiener was keek ik ontzettend veel televisieseries. Mijn beeld van Afro-Amerikanen beperkte zich tot Oprah Winfrey, de Cosby show, The Fresh Prince of Bel Air en Lisa van Saved by the Bell. Allemaal Afro Amerikanen die het best wel hadden gemaakt. Ik had wel van de Amerikaanse ghetto’s gehoord in de liedjes uit die tijd, maar ik kon mij er toch geen voorstelling van maken. Tot ik ‘Boyz in the hood’ zag. Een klassieker met hoofdrollen voor Ice Cube en Cuba Gooding Jr. die gaat over het leven van donkere jongens in ‘the hood’ in South Central, Los Angeles. Het leven dat zich voornamelijk lijkt te vullen met ‘drive by shootings’ en veel racistisch politiegeweld. Nooit zal ik deze heftige film vergeten. Al was het alleen maar voor de prachtige blockheads, natte soulglow kapsels en fleurige hemden met enorme schoudervullingen. Bekijk de trailer hier:

2. Menace II society

Wie ‘Boyz in the hood’ kent, kent ‘Menace II society’ ook! Deze film gaat ook over het leven in de ghetto, waarin de jongens de verleidingen van het straatleven proberen te weerstaan om iets positiefs met hun leven te doen. Hoe moeilijk is het om je te kunnen ontwikkelen als je in een buurt opgroeit waar de ontwikkeling stilstaan en zelfs stagneert? Kun je het criminele pad vermijden als je opgroeit in de ghetto? Dit zijn de vragen waarmee zij onder andere mee worstelen in deze klassieker uit de jaren negentig.

3. City of God / Cidade de Deus

Ken je van die films, waarbij je echt geen seconde hebt gemist omdat er zoveel actie in voorkwam? City of God (originele titel: Cidade de Deus) is zo’n film die niet alleen qua verhaal geweldig inelkaar zit, maar ook prachtig is gefilmd. Je wordt in het verhaal meegezogen naar de stad van God: Rio de Janeiro. Een stad die bekend staat om zijn stranden, het enorme beeld van Jezus en de favela’s. Net als bij bovenstaande films, had ik geen idee hoe het er aan toe ging in de Braziliaanse favela’s. De film vertelt diverse verhalen uit de favela, waaronder het verhaal van ‘Raket’, een jongen die foto’s maakt van zijn buurtgenoten. Met zijn foto’s laat hij het rauwe favela-leven zien en die foto’s worden uiteindelijk ook in de Braziliaanse kranten gepubliceerd. Daar ziet de rest van Rio de Janeiro hoe gewelddadig en hard het leven in de favela’s is. Als kijker verlies je geen moment je aandacht bij deze film. Zelfs de trailer vond ik al spannend:

4. Precious

De film ‘Precious’ vertelt het uitzichtloze verhaal van de 16-jarige Clarice Precious Jones. Actrice Mo’Nique speelt een Oscarwaardige rol als harteloze moeder met wie Precious in de ghetto woont. Op een gegeven moment wordt Precious van school gestuurd omdat ze voor de tweede keer zwanger is (van haar eigen vader). Je leest het al, een verhaal vol misère. Toch vind ik deze film een hele mooie film, ook omdat Precious terecht komt op een school voor schoolverlaters die toch hun diploma willen behalen. Daar leert ze een heel andere kant van het leven kennen. Dit is een film waar je misschien wel een traantje of twee bij zou kunnen laten:

5. Set it off

Nu we het toch over tearjearking movies hebben…dit is de enige film waarbij ik ooit heb gehuild. Ik heb het over ‘the ugly cry’, eentje waarbij je ook een ‘the ugly sound’ maakt. Hoewel de film in werkelijkheid erg ver van mij af stond, kon ik me toch inleven in het leven van deze vier vriendinnen die op een dag besluiten banken te overvallen. Hoe meer geld er in het spel komt, hoe meedogenlozer de  vriendinnen lijken te worden. Gevalletje: get rich or die trying? En…wie was er niet verliefd op die gorgeous vlechtjes bob van Jada Pinkett (toen nog geen Smith)?

6. Les Intouchables

Natuurlijk zijn de maatschappelijke thema’s niet altijd alleen maar gerelateerd aan geweld en drama. De film ‘Les Intouchables’ bevat vooral veel humor en is een absolute feel-good movie. Het gaat over het waargebeurde verhaal van de eeuwig werkeloze Driss die verplicht moet zorgen voor een miljonair die van nek tot tenen verlamd is. Natuurlijk levert dit hilarische en herkenbare situaties op, zoals wanneer Driss de man moet wassen of de billen moet afvegen (Brrrr). Bottom line van de film is dat je altijd wat van een ander kan leren, al lijkt diens leven heel ver van het jouwe af te staan.

7. Do the right thing

Een van de beste films van regisseur Spike Lee ooit, is deze klassieker uit 1989. De film speelt zich af in een zwarte wijk in Brooklyn, in een pizzeria gerund door een Italiaanse familie. Doordat een van de zonen vrij racistisch is, komt dit op een warme dag tot een heftige clash met de buurtbewoners. Je zou verwachten dat het een hele heftige film is, maar het is eerder satire dan drama, vergelijkbaar met Dear White People.

8. Poetic justice

Hoewel ik Janet Jackson niet bepaald een top actrice vind, en zij voornamelijk in black movies schittert door haar eeuwig overdreven opgepompte buste, hoort deze film wel in het rijtje van goede black movies thuis. De film is gemaakt door dezelfde makers van ‘Boyz in the hood’ en heeft ook een maatschappelijk karakter. In deze film speelt Janet de pittige ‘Justice’ die na de moord op haar vriend behoorlijk depressief raakt. Een van de manieren waarop ze uit die depressie probeert te komen is door poëzie te schrijven. Bij toeval ontmoet ze Lucky, gespeeld door Tupac Shakur, die haar hoofd en woorden op hol brengen. Beiden zo koppig als wat, worden ze natuurlijk toch verliefd. Ikzelf houd niet van relaties met veel strijd, discussies en drama, maar voor diegenen die daar wel van houden, is dit een film waardoor je weer hoop krijgt.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Mayra 24 november 2014 at 8:38 PM

  oeh ja, set it off…. supergoeie film!

  • Reply TGSBB 24 november 2014 at 8:45 PM

   Jaaa, tearjerker!!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.