Home Homepage Posts Life Lifestyle

De 10 lessen die ik leerde na de dood van mijn vader

18 juni 2017
rouwen en verdriet na overlijden

Vandaag is het Vaderdag. Een dag waar we als gezin nooit veel mee hadden, maar nu onze vader er niet meer is, heeft de dag toch een andere lading. Op 10 juni was het precies een half jaar geleden dat hij overleed. In al die maanden hebben we gerouwd, gehuild, gelachen, herdacht en ook na kunnen denken over hoe we als gezin die periode hebben beleefd. De lessen die mijn zus One’sy en ik hebben geleerd, delen we nu met jou. Zodat je er iets in herkent, of misschien beter kan omgaan met rouwende mensen om je heen.

LES 1: je leert je echte vrienden kennen

Super cliché, maar zeker waar. Waar de een helemaal niets van zich liet horen of er niet over durfde te spreken, was de ander juist heel supportive. We kunnen ons voorstellen dat veel mensen er niet over durven te beginnen, omdat ze bang zijn dat ze je pijn weer oprakelen, maar negeren of er niet naar vragen, was soms nog pijnlijker. We hebben wel geaccepteerd of losgelaten dat sommige vrienden en familieleden er niet waren. Zo gaat dat nou eenmaal.

LES 2: ‘hoe gaat het’ is soms de moeilijkste vraag die iemand je kan stellen

Als mensen vroegen hoe het ging, heb ik altijd ‘goed’ gezegd, zelfs op de momenten dat het minder goed ging. One’sy vond het juist moeilijk om ‘goed’ te zeggen, omdat het niet goed voelde, al ging het naar omstandigheden best redelijk. Het kan echt per dag verschillen wat je antwoord op die vraag is, en hoewel mensen het goed bedoelen als ze de vraag stellen, kan het vervelend zijn om er antwoord op te geven. Soms weet je het zelf gewoon ook niet. En soms wil je er wel over praten, en een andere keer absoluut niet. Een knuffel of oprecht medeleven is vaak het fijnst.

LES 3: niets kan je voorbereiden op het verlies van een dierbare

Hoewel we redelijk goed afscheid hebben kunnen nemen van onze vader, is het definitieve karakter van de dood niet te bevatten tot het gebeurt. Hoewel je weet dat iemand niet meer fysiek aanwezig is, kan je hoofd dat nog niet altijd plaatsen. Dat je iemand gewoon nooit meer kan aanraken, met iemand kan spreken of lachen, is enorm onwerkelijk. Op de momenten dat je dat beseft, slaat de werkelijkheid je soms keihard in je gezicht.

LES 4: er is niet maar één juiste manier van rouwen

Sommige mensen zijn intens verdrietig en laten dat merken en zien, en anderen dragen dat verdriet binnenin met zich mee. Of je nou na twee weken of twee maanden weer je ‘normale’ leven oppakt, dat is waar jij je goed bij voelt. Bij rouw is er geen goed of fout.

LES 5: bied praktische hulp aan, ipv: “Laat het me weten als ik wat voor je kan doen.”

Wanneer je huilend onder de douche staat, omdat je super verdrietig bent, ben je niet echt in staat om zelf om hulp te vragen. Niemand die net iemand heeft verloren, denkt bij zichzelf, oh ja, die en die had gezegd dat ik het moest laten weten als ik iets nodig had, dus die ga ik nu bellen.

Als je een vriend(in) hebt die een ouder/dierbare heeft verloren, hoef je er zeker niet elke keer expliciet naar te vragen, maar het is heel fijn om een keer een kaartje of een bosje bloemen te sturen zodat zij/hij weet dat je aan hem/haar denkt. Of ga langs met een bord eten, doe een keer de was of bied aan om op te passen.

LES 6: de uitvaartbranche is een keiharde business

Over deze les zouden we een hele aparte post kunnen schrijven, zo verschrikkelijk naar is de uitvaartbusiness. Je moet je absoluut verzekeren voor je uitvaart, en als je dit al hebt gedaan, loont het om precies te bekijken wat je wel en niet vergoed krijgt. Onze vader was er altijd heilig van overtuigd dat hij alles super goed geregeld had, maar dit viel in werkelijkheid behoorlijk tegen. Hij was namelijk bij Dela verzekerd met een diensten pakket. Dit houdt in dat je voor uitvaartdiensten verzekerd bent en dat is erg basic.

Dela heeft een basispakket samengesteld, dat de organisatie zelf voldoende acht, maar wat wij als familie ondermaats vonden. Zo zat er geen rouwboeket in het pakket, maar 75 rouwkaarten (joehoe, Surinaamse families zijn groot!) en ook geen kopjes koffie/thee/fris voor in de condoleanceruimte. Gelukkig had onze vader nog een extra verzekerd bedrag om ‘extra’ diensten mee af te nemen (zoals een rouwboeket of extra tijd voor de dienst en condoleance). Hiernaast hebben we nog een hoop geld uitgegeven aan dingen die wij wilden, maar niet betaald konden worden uit dat extra potje. Het beste is om voor jezelf uit te stippelen wat jij wil en te laten nachecken of je daarvoor verzekerd bent.

Meer over hoe de uitvaartbranche in elkaar zit, lees je hier.

LES 7: het is belangrijk om niet te wachten met dingen die je graag wilt

Het leven kan kort zijn dus heb ik na de dood van mijn vader er heel bewust voor gekozen om op korte termijn klein te trouwen en om het op werkgebied even wat rustiger aan te doen. Ik heb een simpele doch superleuke parttime baan gevonden waar ik de meest heerlijke collega’s heb die aanvoelen als vrienden. Omdat het werk wat simpeler is, heb ik nu veel meer rust. In mijn hoofd, in mijn weekend en op financieel gebied.

LES 8: je leert prioriteiten te stellen

Na de dood van onze vader vroeg ik mezelf af wat ik belangrijk vind. Ik merkte dat ik er even helemaal geen behoefte aan had om mijn fabuleuze leven te showen op Instagram. Sterker nog, ik denk dat het voor mijzelf helemaal geen kwaad zou kunnen als ik niet meer op Instagram zou zitten. Ik maak me minder zorgen over wat de wereld van mij denkt. Iets minimalistischer leven ook (ik zeg iets, want ik houd nog steeds van cosmetica en andere mooie dingen des levens), maar ik wil nu liever investeren in ervaringen dan in producten.

Ook hebben mijn (bijna)man en ik besloten om in een andere stad op zoek te gaan naar een huis, omdat we minder stads willen wonen. Meer groen, kindvriendelijker en gezapiger. Voor mij was dit een moeilijke keuze omdat ik altijd in Amsterdam wilde blijven, want ik wilde geen suffe moedermuts worden met 7/8 afritsbroek en een gemakkelijk kort kapsel. Maar in the end heb je dat zelf in de hand en kun je prima een hippe momma blijven op een rustiger plekje. Mijn prioriteiten liggen na de dood van onze vader heel anders.

LES 9: je helpt je nabestaanden enorm als je je uitvaartwensen uitspreekt of op papier zet

Jaren geleden hebben we met zijn allen om de tafel gezeten om te bespreken wat onze begrafeniswensen waren. Hoezeer je daar misschien tegenop ziet, dit is ECHT heel belangrijk om te doen om het je nabestaanden makkelijker te maken. Na een overlijden, komt er enorm veel af op hen en alles wat ze niet nog zelf hoeven te bedenken, scheelt zoveel.

Dat onze vader al sinds we klein waren riep dat hij ‘ He Ain’t Heavy’ van The Hollies op zijn uitvaart wilde laten afspelen, maakte het samenstellen van de dienst wat makkelijker. Ook wisten we dat hij gecremeerd wilde worden en waar hij uitgestrooid wil worden. Verder is het bijvoorbeeld handig om te weten in welke kleding iemand in begraven wil worden, naar wie waardevolle bezittingen gaan en waar belangrijke papieren liggen.

LES 10: onze band als gezin is ijzersterk

Nadat onze vader overleed, zijn we om de beurt een aantal weken elke avond bij onze moeder blijven slapen. Dit gaf niet alleen ons een fijn gevoel, maar onze moeder ook de wetenschap dat ze dit verlies niet alleen hoefde te dragen en langzaam kon wennen aan een nieuw en vooral ander leven zonder de man met wie ze bijna 40 jaar samen was. Dat we er voor elkaar waren, was een bevestiging van iets dat we al wisten: wij hebben twee geweldige ouders die ons hebben opgevoed tot de weldenkende, beschaafde en liefdevolle vrouwen die we nu zijn. Daarvoor zijn we ze eeuwig dankbaar.

Welke lessen heb jij geleerd van de dood van een dierbare?

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

9 Comments

 • Reply Madeleine Schouten 18 juni 2017 at 6:26 PM

  Wat prachtig verwoord, ik heb het zeer aandachtig gelezen en ook voor mij is het leerzaam. In mijn werk heb ik dagelijks met zowel leven als dood te maken. Privé heb ik inmiddels beide ouders verloren, vooral bij de laatst levende ouder is het hard aangekomen bij mij. Dank je wel voor deze woorden van steun, liefs en sterkte deze periode.

  • Reply TGSBB 18 juni 2017 at 8:35 PM

   veel liefs terug Madeleine <3

 • Reply ingrid tiggelovend 18 juni 2017 at 8:56 PM

  Dag Tewa, mooi en zo herkenbaar. Je hebt maar een vader en hem verliezen, scheurt je. Zo mooi hoe jullie voor je mama zorgen. Lieve groet, Ingrid

  • Reply TGSBB 19 juni 2017 at 2:41 PM

   dankjewel voor jouw altijd mooie woorden Ingrid. Veel liefs, Tewa

 • Reply Linda Kokje 2 september 2018 at 10:40 AM

  Mooi verwoord, ik heb precies dezelfde lessen geleerd het afgelopen half jaar. Zo fijn die herkenbaarheid!

 • Reply Wanda 13 maart 2019 at 11:12 PM

  Ik ben kort geleden mijn vader verloren en kwam jouw post al googlend tegen. Ik herken veel uit jouw verhaal (rouwproces, grote familie , gedoe in de uitvaartbranche, ouders lang samen).

  Ik ben heel erg benieuwd hoe het nu met je gaat en hoe jij de draad weer hebt opgepakt m.b.t. werk (wanneer begon je bijvoorbeeld weer met werken?).

  • Reply TGSBB 14 mei 2019 at 9:23 AM

   Hi Wanda
   Dankjewel voor jouw reactie. Ik heb eerst nog een tijd doorgewerkt alsof er niets was gebeurd en toen heb ik besloten om ander werk te zoeken. Werk waar ik mn een beetje rust kon vinden. Dat gaf me stabiliteit en rust in mijn leven en zo kon ik beter met het verdriet omgaan. dnek aan je zelf en werk kan altijd wachten. Er is geen goed of fout wanneer je rouwt dus als jij een jaar nodig hebt, neem je tijd <3 Veel liefs Tewa

 • Reply Sabrina Ghisaidoobe 24 april 2019 at 8:57 AM

  Hi, ik kwam op jouw site terecht na het googlen van verlies vader na 2 maanden. Het is vandaag 2 mnd dat mn pa ons heeft verlaten. Ik heb jouw stukje gelezen en herken al zoveel eruit. Volgens mij heeft jouw zus bij mij op school ( pro rege) gezeten want zo een naam vergeet je niet zomaar en ik herken haar ook op de foto. Doe haar de groeten van mij!

  • Reply TGSBB 14 mei 2019 at 9:21 AM

   HI Sabrina
   Sorry voor mn late reactie! Ik ga het aan mijn zus doorgeven! en gecondoleerd ook met jouw vader <3

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.