Home Life Lifestyle Travel Travel lifestyle

Eat PRAY Love: TGSBB travels to Bali PART TWO

30 maart 2014

ThisGirlSBlackBook reisde naar Bali, het eiland in Indonesië waar je zoveel beelden bij hebt, geweldig en goedkoop eten, heerlijke stranden, een vriendelijke bevolking en een ‘zen’ atmosfeer. In het eerste deel schreef ik al over hoe geweldig je er kon eten. In dit tweede deel vertel ik je graag hoe je er ook tot rust kunt komen. Ik zat er een week in een yogaretreat op Gili Air en kreeg daar inzicht na inzicht.

yoga and meditation retreat gili air

Zonder dat je het door hebt, gaat je leven zo voorbij. Er waren twee jaar voorbij gevlogen. Twee jaar waarin ik pittige tijden heb gekend, maar ook ontzettend mooie dingen heb geleerd en meegemaakt. Toch vond ik nooit dat ik te weinig stil had gestaan bij wat er in je leven gebeurt, laat staan dat ik vond dat ik niet in het moment leefde. Pas toen ik deze yoga retreat volgde, kwam ik erachter hoe gehaast ik zelf had geleefd en hoezeer ik behoefte had aan rust.

True Nature Retreat op Gili Air

Samen met vriendlief besloot ik een week lang me helemaal af te sluiten van de wereld. Dit deed ik op een idyllisch eiland dichtbij Lombok, Gili Air. Het eiland is lekker old fashioned, er rijdt alleen een soort huifkar met paard en wagen en de lokale playboy verplaatst zich per fiets, haha! De rest van de eilandbewoners loopt of heeft in sommige gevallen ook een fiets.

voorkant h20 yoga meditation gili

We gingen voor de  ‘True Nature Retreat’ verzorgd door het H20 Yoga and Meditation Center op Gili Air. De True Nature Retreat is geschikt voor diegenen die meer connectie met zichzelf, anderen en de natuur willen. Je gaat terug naar je eigen natuur en maakt kennis maakt met de natuur op het eiland. Verwacht geen vijf-sterren complex omdat men het een retreat noemt, hoor. Wij hadden de meest basic kamer ever, met gedeelde douche en toilet.

Reizen is verwachtingen bijstellen

De mensen die mij kennen weten dat ik hiervan gruwel, omdat ik er niet van houd om op dezelfde toilet te zitten als onbekenden, laat staan douchen in een badkamer waar viespeuken zich ook douchen. Maar, ik moet ook dingen loslaten en waar beter dit in de praktijk te brengen dan op zo’n soort retreat. Een vrouw die we tegenkwamen in de retreat zei dat reizen vooral verwachtingen bijstellen is. Als ik een vijf sterren resort had verwacht, was ik in ieder geval behoorlijk teleurgesteld geweest in het verblijf, terwijl als ik erop terugkijk, het ontzettend basic was maar ik heb in geen jaren zo sereen en vast geslapen.

Wakey wakey om 5:00

Elke dag was er een vast programma, waarbij we om 5:00 opstonden (ja echt). We liepen dan in stilte naar het strand voor een 1,5 uur durende zonsopkomst meditatie. Supermooi om elke ochtend heel erg relaxed wakker te worden en de zon zien opkomen. Daar deden we meditatie oefeningen die we de dag ervoor hadden geleerd. Daarna hadden we 1,5 uur lang yoga les, de ene dag leuker dan de andere. Ik vond dit erg pittig, omdat ik een beginner ben en omdat ik toch meer van een expressieve sportvorm houd, zoals dansen.

h20 yoga meditation gili air

Neuzen schoonmaken met een neti pot

Na de yoga les hadden we een ontbijt met vers fruit van het eiland, zoals papaya, ananas en banaan, muesli met soyamelk en een gekookt eitje. Elke dag hetzelfde, maar door de pure smaken verveelde dit mij geen dag. Na het ontbijt was het tijd voor een groepsgesprek, waarin Bindhu (ja I know zweefie naam), de eigenaar van het H20 Yoga and Meditation Center, vertelde over het natuurelement van de dag. Dit was water, vuur, wind of aarde en hier werd het programma van de dag op aangepast. Daarna was het tijd voor een van de meest merkwaardige processen tijdens mijn verblijf: de ‘neti pot’. Een neti pot is een neusspoeling met zout water, waar je je neusholtes mee reinigt. De eerste keer dat ik het deed, moest ik echt een grens over. Waar ben ik nou aan begonnen? Een neusspoeling?? Waarom, for heavens sake?? Ik vond het allemaal veels te vaag worden. Ik keek om me heen terwijl iedereen al druk stond te neti potten, zo ook mijn vriend. Zucht, zucht, zucht én hopla, daar ging ik ook! De eerste keer was de meest vreemde maar ook de fijnste keer. Het is alsof je heel lang verkouden bent geweest en dan eindelijk weer vrij kunt ademen. Zo’n fris en helder gevoel!

neti potting

Snorkelen is ademhalen

Na de neti pot gingen we met z’n allen snorkelen, ook wel: één met de natuur zijn. Ik houd eigenlijk niet van zulke uitspraken en ik moet bekennen dat ik dacht: hoe bedoel je, één met de natuur zijn? Maar dat was vóórdat ik had gesnorkeld. Het was mijn allereerste keer en het was lastiger dan ik had verwacht om enkel door mijn mond door de snorkel te ademen. De eerste keer raakte ik helemaal in paniek. Zeewater in mijn mond, kuchen en proesten. Niet opgeven, riep iemand me toe terwijl ik eruit zag als een mislukte walvis.

Na een tijdje kreeg ik door hoe het werkt en zo werd ik meteen geconfronteerd met iets wat ik dus zelden doe: je moet heel diep en kalm ademhalen. Zonder je eigen rust en een diepe ademhaling lukt het gewoon niet. En het lukte! Toen ik tussen een school tropische vissen zwom, begreep ik helemaal wat men bedoelde met: één met de natuur zijn. Snorkelen is echt een van de mooiste ervaringen in mijn leven tot nu toe. Ik had geen idee hoeveel leven er onder water zit en hoe mooi dit is als je het met eigen ogen ziet. Ik zag de meest prachtige koralen, zulke mooie kleuren en vissen. Ik krijg gewoon kippenvel als ik er weer aan denk, zo mooi was het.

Zoals ik eerder aangaf, bij het snorkelen is het zaak om je kalmte te bewaren. Het snorkelen was voor mij niet alleen een mooie ervaring, maar ook een goede manier om rustiger te worden en mijn hoofd leeg te maken. Je kan immers aan niets anders denken, het enige dat je doet is: ademhalen- Oh kijk een Finding Nemo vis! – ademhalen – wow een echte schildpad! – ademhalen.

zonsopgang strand gili air

In stilte en bewust eten

Na het snorkelen hadden we vrije tijd tot 16:00. Dit hield in dat je je kon vermaken op het eiland, de hele dag op een bedje kon snurken of zoals in mijn geval snorkelen, eten en gezellig met de anderen wat drinken. Om 16:00 hadden we een groepsactiviteit, zoals circuit training, wooden stick excercises, beach yoga of meditatie. Van 17:30 tot 19:00 hadden we de zonsondergang meditatie op het strand aan de andere kant van het eiland en om 19:30 aten we met de hele groep een vegetarisch diner in stilte. Ja, ook dit lees je goed. Vanaf het diner tot na de ochtendmeditatie werd er niet gesproken. De eerste keer dat we in stilte aten, moest ik heel erg mijn best doen om niet te lachen. Toen ik eenmaal mijn eenmansschik had overwonnen, begon ik aan mijn overigens overheerlijke maaltijd. Bij elke hap moest je je bord weer neerleggen en heel bewust je eten op eten. Ik merk pas toen hoe vluchtig en oppervlakkig ik normaal eet, zonder echt te genieten.

eten in stilte

Na het eten hadden we 45 minuten klankschaal meditatie en om stipt 21:00 ging iedereen de slaapkamer in. ‘Bedrest’ oftewel rusten. Niet gek als je bedenkt dat je om 5:00 alweer op moest. Zo zag elke dag eruit, op twee dagen na die we in volledige stilte doorbrachten. Dit was best moeilijk, omdat ik natuurlijk met mijn vriend was en je van alles communiceert. Na een tijdje raakte ik eraan gewend en keerde ik naar binnen. Allerlei gedachten schoten door mijn hoofd, was ik tevreden met wat ik nu had. Wat zou ik anders willen doen? Welke doelen wil ik behalen?

Wat heeft deze retreat mij opgeleverd?

Na een hele week mediteren, yoga-en, eten in stilte en vroeg slapen, voelde ik me tien jaar jonger, lichter en helderder. Omdat ik veel vragen kreeg over de voor en nadelen van deze retreat zet ik ze hieronder voor je op een rijtje.

De pluspunten die ik heb ervaren van deze 8 daagse True Nature meditatie en yoga retreat:

 • Je zit er op een geweldig eiland, met prachtige natuur en een mooi strand.
 • Ik kwam er geheel tot rust.
 • Ik kwam er tot inzichten die ik niet eerder heb gehad, doordat ik tijd had om te reflecteren en niet afgeleid werd door de dagelijkse gang van zaken.
 • Ik leerde dingen waarmee ik zat te vergeven en los te laten.
 • Ik leerde echt te genieten van stilte en rust.
 • Ik leerde goede meditatietechnieken die ik in mijn dagelijks leven kon toepassen.
 • Ik genoot bewust van mijn eten.
 • Ik leefde in het moment.
 • SNORKELEN SNORKELEN SNORKELEN
 • Ik vond het ontzettend leerzaam omdat ik echt werd geconfronteerd met mijn eigen gedrag.
 • Ik kon heel bewust nadenken over wat ik nu echt wil met mijn leven en welke doelen ik daarbij wil stellen.
 • Het avondeten was zoooooooo ongeloofelijk lekker. Ik eet vaker vegetarisch, maar dit was echt zalig! Vers, puur en smaakvol.
 • Ik heb een week heel erg diep geslapen door alle rust die je ervaart.
 • Ik was helemaal afgesloten van de wereld, je gebruikt nauwelijks mobiel, geen internet en ziet dus ook niet wat er buiten de retreat gebeurt.
 • Na deze week reisde ik een stuk relaxder, minder gestrest en al het eten leek beter te smaken.

De minpunten die ik heb ervaren:

 • Verwacht geen wellness ervaring. Het is alles behalve verwennerij. Ik vond het zelfs zwaar, fysiek en emotioneel.
 • Je deelt een badkamer, douche en toilet, ook al zit je in een privé kamer/bungalowtje.
 • Er kan onverwerkt leed naar boven komen, waarvan je dacht dat je het had verwerkt.
 • Je bent een week met twee docenten en een groep van ongeveer 12 personen. Je moet je dus flexibel, sociaal en open opstellen. Als je op jezelf wilt zijn kan dit prima, maar de meeste tijd breng je gezamenlijk door. Als de groep niet zo leuk is, is dit lastig. Onze groep was te gek en echt superleuk, trouwens.
 • Om te snorkelen, moet je redelijk kunnen zwemmen. De stroming kan best sterk zijn.
 • Je moet niet bang zijn voor diertjes, want die heb je overal op het eiland. Maar misschien moet je dan eigenlijk sowieso niet naar Indonesië.
 • Ik vond de boottocht naar de retreat vrij ongeorganiseerd, je hebt geen idee wat je kunt verwachten of hoe lang de reis duurt en dat vond ik heel lastig om los te laten.
poem thich nhat hanhOok toe aan wat rust?

Zoals je leest heb ik eigenlijk een hele goede ervaring gehad met de 8 daagse retreat. Ik heb sindsdien elke dag gemediteerd, mijn telefoongeluid uitgezet en ik ben efficiënter gaan werken.

De week kost 450 dollar, inclusief reis naar de retreat, verblijf, eten (ontbijt en diner), water en thee en alle begeleide yoga en meditatielessen. Ik heb gekozen voor een retreat, maar je kunt er ook losse lessen volgen. Wil je meer informatie, kijk dan op de website van het H20 Yoga and Meditation Center. Wil je meer weten of heb je nog vragen aan mij, stel ze gerust hieronder in de comment box.

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.