Home Life Lifestyle Must See

EIN-DE-LIJK! Een filmdistributeur die het belang van diversiteit in films ziet: Full Color Entertainment

11 augustus 2015

“Er is geen doelgroep voor zwarte films.” “We willen wel films laten zien van donkere filmmakers, maar ze zijn er niet.” Veelgehoorde argumenten die men als antwoord geeft op de vragen waarom er zo weinig ‘black movies’ uitkomen in Nederland. Maar…het tegenantwoord is er: Smart Sista Peggy Gemerts startte haar eigen filmdistributiebedrijf Full Color Entertainment, dat zwarte films zal promoten vanaf deze zomer. TGSBB sprak met haar over haar voorliefde voor films en waarom zij Full Color Entertainment is gestart.

sensei

Ooit had ik een bijbaan in een beeldschone bioscoop waar een mix van commerciële en arthouse films werd vertoond. Daar werkte ik samen met Peggy Gemerts, een ambitieuze jongedame met een grenzeloze liefde voor films die al op jonge leeftijd begon:

“Vroeger gingen mijn broertjes en ik vaak naar de videotheek om films te huren. Met al onze buurmeisjes en -jongens keken we alle mogelijke films die uitkwamen. Van Beverly Hills Cop en CB4 tot The Blob en The Gremlins. Daar is mijn interesse begonnen.”

Die interesse resulteerde in een studie Film- en televisiewetenschap, waar ze een voorliefde ontwikkelde voor de zogeheten ‘black movies’, al kun je die term niet gebruiken voor alle donkere films, legt ze uit:

“Black movies is een term is die helaas gebruikt wordt om films van zwarte makers of met een zwarte cast aan te duiden. Een lastige term, omdat het lijkt alsof het maar één genre betreft. Twelve Years a Slave is echter een ander genre dan Big Momma’s House.”
maatschappelijke black movies
Het was al gauw duidelijk dat ze van de wat meer maatschappelijke ‘black movies’ hield: “Mijn favoriete films zijn Precious, Do the Right Thing en Love & Basketball. Ik verslond films zoals Boyz n the Hood en Poetic Justice. Pas later kreeg ik door dat het niet zo vanzelfsprekend was dat die films toen bij bosjes uitkwamen.”
Na haar baan bij de bioscoop bleef Peggy thuis in de filmwereld. Ze werkte als marketeer voor onder andere eOne en Dutch FilmWorks, waar ze meer dan 120 films uitbracht. Daarna besloot ze freelance marketing te doen voor de promotie van onafhankelijke (en multiculturele) films. Zo was zij degene die mij een persuitnodiging stuurde voor de film ‘Dear White People’.

Een euforisch gevoel bekroop me toen ik haar laatste persbericht kreeg, waarin stond dat zij voor zichzelf was begonnen. Zo onwijs tof! En dit bewijst voor mij maar weer: Be the change you want to see. Peggy wilde meer kleur en diversiteit in het witte Nederlandse filmwereldje en gaat daar nu eigenhandig voor zorgen met Full Color Entertainment:

“Ik merkte dat films die ik interessant vond niet in de bioscoop uitkwamen. Of heel laat, waardoor mijn omgeving al aan het downloaden geslagen was. Elke keer vond ik het zonde dat zo’n film niet de aandacht kreeg die het verdiende. Verder zijn er genoeg zwarte filmmakers die een verhaal vertellen waar in Nederland publiek voor is. En zij verdienen het om hun films gedistribueerd te krijgen.”

LEES OOK: MUST SEE: Antilliaanse film ‘Mi Kulpa’ over een duivels drugsdilemma

Sensei Redenshon

Full Color Entertainment start deze zomer met twee veelbelovende producties: de speelfilm ‘Sensei Redenshon’ (zie beeld hierboven), geregisseerd door German Gruber Jr. In deze speelfilm probeert een voormalig straatvechter het contact met zijn zoon te herstellen.

sombra di kolo angela roe

Daarnaast zal de documentaire ‘Sombra di Koló’ (The Shadow of Color, zie beeld hierboven) door Angela E. Roe te zien zijn, waarin dertig eilandbewoners vertellen wat de invloed van ras en kleur is op hun dagelijkse leven.

Benieuwd naar beide films? Je kan ze samen/afzonderlijk zien op de volgende locaties:

– 17 augustus Filmtheater Rialto (World Cinema Amsterdam), Amsterdam (i.s.m. NiNsee en Vereniging Antilliaans Netwerk)
– 29 augustus Frankemaheerd, Amsterdam (i.s.m. Profor)
– 30 augustus Cinecitta, Tilburg
– 1 september LantarenVenster, Rotterdam
– 3 september Bijlmer Parktheater, Amsterdam (i.s.m. New Urban Collective)
– 7 september Haagse Hogeschool, Den Haag (i.s.m. Ocan en Enar)
– 8 september Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW), Leiden
– 9 september Louis Hartlooper Complex, Utrecht (i.s.m. Tori Oso)
– 10 september Hugo Olijfveldhuis, Amsterdam

Gaat dat dus zien! Een superinitiatief dat ik zeker zal promoten en hopelijk met mij vele anderen, want zo vertelt Peggy:

“De reden dat onafhankelijke zwarte films niet goed hun weg weten te vinden naar filmtheaters, is een kwestie van vraag en aanbod. Wanneer de filmindustrie denkt dat er geen vraag naar is, worden die films ook niet of nauwelijks aangeboden. Het is aan Full Color Entertainment én het filmpubliek om te laten zien dat er wel degelijk een markt voor is!”

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Runy 13 augustus 2015 at 11:24 PM

  Hi Girl,
  Love your Black Book.

  I wish you all the best. To help you share the beautiful stories in your book I have one free tip. It is priceless. Create a subscription box on this website. Ask people to leave their name and email. Use aweber.com or the free mailchimp.com. I use aweber. With this you build your list and have 1000s of emails to send your book to.

  Good luck

  A fan
  The storyteller

  • Reply TGSBB 14 augustus 2015 at 8:33 AM

   Thank you Runy! I will definitely add this!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.