Events Home Lifestyle

EVENT: Straatbeeld, een ode aan stijlmakers

10 maart 2014

In het kader van de tentoonstelling ‘Zwart-Wit’ die nog te zien is in het Tropenmuseum, wordt er aanstaande donderdag 13 maart een leuk event gehouden: STRAATBEELD. Dit event gaat over de relatie tussen mode en de hedendaagse straatcultuur. Hoeveel invloed hebben artiesten als Rihanna en Kanye West op het straatbeeld? In hoeverre word je beïnvloed door je eigen roots of die van anderen? Onder andere Guillaume Schmidt (streetwear merk Patta) en Stephane Ashpool (Pigalle Paris) wisselen van gedachten over deze vragen in een dynamische straatmode-avond!

Deep inside schuilt er een fashionista in mij. Ik heb zelfs een diploma in de mode behaald, maar toen ik erachter kwam dat ik toch meer hield van schrijven dan van kleding ontwerpen, heb ik mijn pijlen op andere dingen in het leven gericht. Ik heb het mode ontwerpen achter mij gelaten, maar nog steeds kan ik helemaal gefascineerd raken door mode, vooral door straatmode. Dan bedoel ik niet de straatmode die we nu kennen van bloggers, maar meer de straatmode uit de straatcultuur. Toen ik nog op de modeacademie zat, was ik vaak bezig met de relatie tussen hip-hop artiesten en de straatmodecultuur. Je begrijpt dat ik dan ook héél graag naar dit event ga waar deze relatie wordt besproken en geanalyseerd.

Het modebeeld wordt al sinds de jaren ’80 door hip-hop artiesten beïnvloed. Ook modehuizen en merken als Puma, Rick Owen, Nike en Louis Vuitton omarmen deze trend. Wat maakt stijl en hoe worden stijlen gecreëerd en geïnspireerd? En in hoeverre word je beïnvloed door je eigen roots of die van anderen? Op het event Straatbeeld wordt er door kopstukken uit de modewereld, trendwatchers en Nederlandse fashionista’s gesproken over hun inspiratiebronnen, stijl en de invloed van hip-hop op het modebeeld.

Het programma van de avond ziet er als volgt uit:

  • De avond begint met een visuele tijdlijn van fotografe Sharon Jane Dompig waarmee ze de geschiedenis van straatstijl letterlijk in beeld brengt.
  • Gesprek tussen styliste Isis Vaandrager, straatconnaisseur Lee Stuart, mode-journalist Milou van Rossum en mode ontwerpster Farida Sedoc. Zij zullen een beeld schetsen over de relatie tussen mode en de hedendaagse straatcultuur in Nederland.
  • Documentaire van Collect & Curate over de Franse mode avant-gardist & Pigalle Paris (oprichter Stephane Ashpool)
  • Tweede gesprek tussen Guillaume Schmidt (mede-eigenaar Patta) en Stephane Ashpool (Pigalle Paris) die de relatie schetsen tussen mode en de hedendaagse straatcultuur, maar dan vanuit de internationale modelabels die verbonden zijn met de grote modehuizen en de ‘straat’.
  • Gedurende de hele avond vinden er in het museum performances van  de GASTEN plaats en is er muziek van DJ collectief L’Afrique Som Systeme.

Locatie: Tropenmuseum, Amsterdam
Wanneer: 
donderdag 13 maart 2014
Tijd: 
van 20.00 – 23.30 uur
Toegangsprijs: 
€12,50 inclusief entree voor het museum

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.