Events Home Life Lifestyle

FOTOVERSLAG: Keti Koti Oosterpark 2014

13 juli 2014

Dinsdag 1 juli 2014 vierden wij in Nederland Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. ThisGirlSBlackBook vierde deze dag in het Oosterpark, waar ik deze fotoreportage van maakte. Kijk mee naar de kleurrijke hoogtepunten van deze dag vol gezelligheid en heerlijk eten, maar waar we ook stilstaan bij ons verleden.

keti koti ik

Hier sta ik met de krans van Suriname bij het monument in het Oosterpark. Het was nogal lastig om de foto te nemen, omdat er allerlei mensen uit allerlei werelddelen op de foto met ‘hun krans’ wilden. Toch gelukt door mijn erg doorzettende zus! Ik droeg trouwens een pangi op mij hoofd die ik in het binnenland van Suriname heb gekocht in het dorpje Nieuw-Aurora.

 photo IMG_1625_zpse27ad1e9.jpg

Bij hetzelfde monument spotte ik dit snoezige jongetje. Ik keek sowieso mijn ogen uit met alle kinderen die ook zo kleurrijk waren gekleed. Echt heel leuk om te zien!

 photo patrickscatering_zps7247859a.jpg

Maar daar dwaalde mijn blik alweer af…van kleurrijke outfits naar dwangmatig eten moeten kopen bij Patricks Catering. Absurd eigenlijk, hoe lang mensen in de rij staan voor een portie kip en spareribs (€10 voor een kleine bak, dus ook best prijzig). Ik heb volgens mij 45 minuten in de rij gestaan, maar het was het toch weer waard. Wat is dit lekker zeg! Het brengt me terug naar Suriname waar je aan de kant van de weg van die BBQ-tenten hebt die verse kip/spareribs verkopen met knapperig gebakken friet. En dit alles wordt overgoten met een soort sate-ketjap saus. Hmmmmmmm!! Toch vind ik die wachtrijen bij Patrick echt heel erg lang. Weet iemand anders een tentje (op kwaku bijvoorbeeld) dat net zulk lekker eten verkoopt als Patrick maar waarbij ik niet bijna een uur hoef te wachten?

 photo IMG_1628_zps66fc8946.jpgTijdens het wachten had ik genoeg tijd om om me heen te kijken.

 photo manmetpangi_zps07e6c55d.jpg
Zo spotte ik deze sierlijke vader met pangi.

 photo IMG_1632_zps14bd93cc.jpg
En kon ik een beetje van het concert genieten dat op het hoofdpodium plaatsvond.

 photo IMG_1634_zps3abf80f0.jpg
Op de foto’s zie je voornamelijk donkere mensen, maar ik zie elk jaar gelukkig steeds meer witte Nederlanders. Het zou immers een dag moeten zijn die we samen vieren. Ik zou het zelfs het beste vinden als het een nationale feestdag zou worden. Net als Bevrijdingsdag is dit een van de belangrijkste dagen uit onze geschiedenis, dus waarom niet?

marichel kokos ijsjesOp het terrein stonden allerlei kraampjes waaronder deze vrolijke dame Marichel, die Surinaams-Caribische ijsjes verkoopt. Ook weer een vakantieherinnering uit Suriname, zijn de kokosijsjes. Mijn neef die in Suriname woont nam ons altijd mee naar een buurvrouw die ijsjes maakte van verse kokosmelk. Ik zal nooit vergeten hoe dat eerste ijsje proefde. Zo lekker zoet en fris tegelijk! Het smaakte naar meer, want altijd als ik die kokosijsjes zie moet ik er eentje hebben. Ook deze waren erg smakelijk en liepen volgens mij erg goed!

 photo IMG_1639_zpsbdca4e23.jpg
Kijk deze prachtige dames in koto (Surinaamse klederdracht). Ze konden zo in de Vogue!

 photo IMG_1640_zps7dc1311d.jpg
Nog een mooi kraampje waar ze Angisa’s (hoofddoek die je met een koto draagt) verkochten.

 photo IMG_1641_zpsac7e6138.jpg

priscilla keti kotiEn hier kwam ik vriendinnetje Priscilla tegen, altijd stylish en een prachtige verschijning!

 photo IMG_1646_zps89efc848.jpg
Yay nog een kindje met natural hair!

 photo sranangowtu_zps939bfc73.jpg
Dit is zo’n kraampje waar mijn vader uren kan blijven hangen om de zoveelste cd of plaat toe te voegen aan zijn muziekcollectie. Mij viel het kraampje op vanwege Sranan Gowtu, de muzikale samenwerking tussen Surinaamse bedrijf Fernandes en het Nederlandse platenlabel Top Notch.

 photo IMG_1648_zpsfc92ef81.jpgIk zag deze dame lopen en ik dacht zo ineens bij mezelf: zij zal vast niet hebben doorgehad dat dit festival plaatsvond. Met je hond lopen tussen de donkere mensen tijdens Keti Koti, ik heb weleens betere ideeën gezien, hihi.

 photo damesmetkoto_zpsd4c78d8b.jpg
Nog eens twee kleurrijke dames, ook gekleed in koto. Meestal worden deze jurken met de handgemaakt. Zo mooi.

 photo IMG_1650_zpse0da46e8.jpg
Een kraampje dat authentiek spullen verkocht uit het binnenland van Suriname, houtsnijwerk bijvoorbeeld. Erg mooi, maar voor mij niet echt betaalbaar.

 photo ingitent_zps6f75a8b7.jpg
De ‘ingi’ Inheemse tent, waar er toen volgens mij een muziekvoorstelling plaatsvond.

 photo IMG_1653_zps5a40cdcd.jpg
In de cultuurtent spotte ik nog net het laatste gedeelte van de speech van Mitchell Esajas, van New Urban Collective.

 photo aquaricahangemaaktecosmetica_zps4f7444be.jpg
Buiten stonden er allerlei leuke kraampjes zoals deze handgemaakte cosmetica. Ik kocht hier een zelfgemaakte deodorant voor €10. Binnenkort lees je mijn review over deze deodorant.

 photo IMG_1657_zpsea4bb01f.jpg
De boekhandel Savannah Bay uit Utrecht stond er ook weer met hun fantastische boeken.

 photo IMG_1658_zpse8776b1b.jpg
Ik spotte ook mensen die gewoon lekker in het park lagen te genieten van de mooie dag. Hierna vergreep ik me aan een pak bananenchips en later een heerlijke gevulde Bara. Het blijft toch altijd een gokje of het eten dat je koopt wel degelijk lekker is.

 photo moederendochterketikotikoto_zps6749f63b.jpgTot slot, spotte ik deze prachtige moeder en dochter! Wat een prachtig beeld om dit report mee af te sluiten.

Ik heb die dag erg genoten, maar het was erg vermoeiend voor me. Ik kwam weinig mensen tegen die ik kende, maar ik was met mijn moeder en zus die wel heel veel mensen kennen. Dus je loopt, groet, praat even en gaat weer verder. En zo gaat het de hele tijd door, haha. Dit is ook wel een deel van de gezelligheid van Keti Koti.

De hoofdact van de dag was Gyptian die ik niet eens heb gezien, ik ben vroeg naar huis gegaan waar ik voor de televisie op de spareribs van Patricks Catering heb gekloven.  Ik hoop dat het volgend jaar net zo gezellig wordt!

Hoe heb jij Keti Koti gevierd? Wat waren jouw hoogtepunten?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.