Food Home Life Lifestyle

Foto’s en Verslag allereerste Surinaamse kookworkshop!

2 februari 2016

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver: De allereerste Surinaamse kookworkshop  ‘pom maken’ vond plaats. In deze post zie je een impressie van de gezellige workshop en een verslag.

Hoewel ik een pittige week achter de rug had, keek ik er echt naar uit: mijn allereerste Surinaamse kookworkshop!! Afgelopen week deed ik alle inkopen en kwam de Lufo maar liefst 13 kilo pomtajer afleveren. Ik heb nog nooit zoveel pomtajer in mijn huis gehad!! Waar moest ik het allemaal laten??

Surinaamse kookworkshop

gemberbier kookworkshop

Ik ben in mijn eentje naar Duivendrecht gereden om de laatste boodschappen bij Oriental te halen en maakte samen met mijn moeder Surinaamse colastroop en de aller allerlekkerste gemberbier ooit (recept volgt deze week!).

brownies en thee

Ik gaf de workshop aan twee groepen, waarvan de eerste al om 10:45 binnenwandelde. Ze werden door mij verwelkomd met koffie, thee en een homemade brownie die erg in de smaak viel.

alles voor de pom vulling zoutvlees kip en tajerOndertussen had ik samen met een lieve vriendin Dieuwke, die me last minute kon helpen, alles klaargezet. Het zoutvlees en de pomtajer kreeg ik van de lieve mensen van Lufo. <3

ingredienten kookworkshop

Naast die ingrediënten zie je hier boven de perssinaasappels en natuurlijk de Surinaamse peper: de rode Adjoema en de gele Madame Jeanette. Speciaal voor de mensen die het aandurfden om hun pom extra spicy te maken.

ik met un buku

Daarna gingen we met alle deelnemers even om de tafel zitten. Ik vertelde waarom ik de workshops ben gestart, over het boek waar ik met mijn oma, moeder en Ella in heb gestaan en wat pom voor mij betekent.

De foto hierboven is net op een moment genomen dat ik het over mijn oma had. Ik moest toch even slikken toen ik het had over die mooie dag waarop we samen recepten uitwisselden en het moment dat ik haar vertelde over mijn kookworkshops. Ach ja, een traantje laten mag toch? Hoort ook bij het leven.

pomworkshop sfeer

Gelukkig kon ik ook nog goed lachen!! De sfeer zat er meteen goed in en toen ik ook nog de mooie cd van Sranang Gowtu opzette en iedereen aan het gemberbier zat, kon het pomfeest beginnen!

surinaamse kookworkshops schort

angela schort omdoen

De schorten die speciaal voor de workshop zijn gemaakt: This Girl Can Cook!!!! Voor al uw Surinaamse kookworkshops 🙂

deelnemers kookworkshop

Bij de kookworkshops geef ik eerst een korte demo en daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag. Iedereen krijgt vier recepten en werkt in koppels, waarbij men de pombasis, de pomvulling, gemarineerde kip en groenten maakt. Hierboven zie je de deelnemers hun recepten doornemen.

tempeh voor de vega pom

En ook aan de vegetarische pomliefhebber is gedacht; zoals bleek was een pom met tempeh en paddenstoelen echt net zo lekker. I kid you not! In de laatste groep zat zelfs een van de beste poms die een vegetarische pom was!!

madame jeanette uitdelen

En hier deel ik de pepers uit, met de waarschuwing: “Een peper in de mond is een bombel in de bil.” Ik denk dat je wel ergens begrijpt wat ik hiermee bedoel… hahahah!

pomtajers eruit halen

En daar worden de eerste zakken pomtajers al uitgeknepen.

vegetarische pom in the making

De vegetarische pom wordt gemaakt!

ik uitleggen pomrecept

Even wat extra uitleg voor This G who Can Cook! Want niet alleen dames vonden de Surinaamse keuken erg interessant, ook veel heren deden mee aan de kookworkshop.

marjo aan de slag

Alles fijn snijden voor de pom en aan de slag met de vulling van kip, zoutvlees, tomaat en ui.

alli en megisa koken samen

Vriendin Megisa van Myblackhair is gek op zout, véél zout! Hahahah! En ook dat mag, want hoewel alle recepten hetzelfde zijn, maakt iedereen de pom naar smaak. Als je als deelnemer bijvoorbeeld van zuur houdt, doe je sinaasappelsap én piccalilly erbij.

peper bij de pom

En als je gek bent op peper, geef ik je graag het schoteltje met Adjoema’s en Madame Jeanettes. Op eigen risico hoor ;P

megisa en ik gemberbier

En tussendoor goed blijven drinken van de huisgemaakte Surinaamse colasiroop en gemberbier.

ovens pom

De ovens helemaal klaar voor de pom die een uur in de oven moest. Ik vond het erg grappig om te zien hoe elke pom er verschillend uit kwam te zien en ook smaakte.
deelnemers aan het koken

Nog even wat deelnemers in actie.

ik marjo leren pom maken

Ondertussen proefde ik bij iedereen of de vulling de juist smaak had en wat er nog verbeterd kon worden.

uitleg pomrecept kip zoutvleesMe and Miss MacBlogster!! Ik geef haar hier het zoutvlees en de kip die in de vulling moeten.

pom meenemen naar huis

Na het maken van de kip, rijst en groenten was het tijd om aan tafel te gaan. Ik zat toen zo te smullen dat ik daar helemaal ben vergeten foto’s te maken. Zal ik aanstaande zaterdag even doen! 

Aan het eind van de workshop mag iedereen al het gemaakte eten meenemen zodat je nog het hele weekend na kan smullen. Hier maakte ik de bakjes dicht voor iedereen. Ik rook nog de hele avond naar pom!

Wat was het een ontzettend gave dag!! Ik heb genoten van de enthousiaste deelnemers en alle poms. Ik kijk erg uit naar de komende tijd. Hopelijk zie ik je bij een van de workshops!!

xx Tewa

Info Kookworkshop:
Zaterdag 20 februari, kookstudio de Laurier Amsterdam:
-11:00-14:15, VOL

of 16:00-19:15, 1 plekje

Like de Facebookpagina This Girl Can Cook om op de hoogte te blijven van data en foto’s.

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE TGSBB NEWS-Letter! (LET OP: na aanmelding moet je je e-mailadres bevestigen. Pas dan sta je ingeschreven!)

* indicates required


LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.