Book reviews Home Lifestyle

This Girl’S Black Book Review: de koningin van Paramaribo door Clark Accord

4 mei 2014

Een book review van een van de beste schrijvers die Suriname heeft gekend: Clark Accord. Melissa Rooi-van Embricqs, een 30-jarige moeder van twee lovely girls, vrouw van Vince, die-hard boekenwurm én ze kan nog schrijven ook! In deze rubriek geeft zij haar eerlijke mening over (black) boeken die zij leest. Is het een aanrader of kun je het boek beter laten liggen? Deze keer lees je haar review over een van mijn favoriete boeken: de Koningin van Paramaribo. Een prachtig boek over het leven van de meest bekende prostituee uit Suriname. 

boek review de koningin van Paramaribo Clark Accord

Naam boek:

De Koningin Van Paramaribo

Naam schrijfster/schrijver:

Clark Accord

Wie zijn de hoofdpersonen?

Maxi Linder

Waar gaat het boek over?

Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg komt in 1902 ter wereld te Hoogestraat, Paramaribo-Suriname. Na haar geboorte verhuizen haar ouders naar de Timmermanstraat in Paramaribo. Deze straat loopt dwars door de hoerenbuurt van Paramaribo. Daar groeit ze op tot een pittig kind dat niet op haar mondje gevallen is. De kleine “Willemientje” bewonderde de motyos (prostituees) vaak van achter het raam van haar ouderlijk huis. De manier waarop de dames gekleed gingen, zich hadden opgemaakt, de zelfverzekerdheid en de onafhankelijkheid die ze uitstraalden, inspireerde de kleine Willemientje. Maar van hun werkzaamheden wist ze als jong meisje nog niet veel af.

Op dertienjarige leeftijd wordt ze verkracht door een vriend van de familie. Haar verkrachter verbiedt haar om er met iemand over te praten en dreigt leugens over haar te verspreiden mocht ze het wel doen. Vanaf dat moment knapt er iets in Willemientje. Ze bouwt een muur om zich heen waar bijna niemand doorheen lijkt te komen. Naarmate zij opgroeit leert en kopieert zij veel van de prostituees uit de buurt. Zo ook het beroep zelf.

Ze ontpopt zich tot een van de bekendste prostituees van Suriname. Onder de Hollandse soldaten staat ze bekend als “De zwarte koningin van de West” maar de meeste kennen haar als Maxi Linder. Afgeleid van haar idool, de Noorse acteur Max I. Linder. In de dertiger jaren beleeft ze haar glorietijd en geniet van een ongekende rijkdom. Ze is een van de meest befaamde vrouwen in Suriname door haar kunsten die ze kan verrichten in bed.

maxi linder

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ze geïnterneerd in een vrouwenkamp en verliest ze langzamerhand haar faam en fortuin. Wat heeft haar fame and fortune haar eigenlijk gebracht? In 1981 sterft ze, helemaal alleen, liggend in haar eigen vuil. Een treurig en oneervol einde van een vrouw die veel voor Suriname heeft betekend.

Wat is je het meest bijgebleven?

Maxi’s karakter en het feit dat ze was een ijzersterke vrouw was. Tot op haar laatste dag liet ze zich door niets en niemand klein krijgen. De gemene en giftige woorden die de mensen haar toeriepen als zij over straat liep, raakte haar tot in haar ziel maar dat liet ze niemand zien. Ze bleef altijd met een opgeheven hoofd doorlopen.

De meeste mannen lagen aan haar voeten en ze maakte daar flink gebruik van. Ze kon enorm hard zijn tegen volwassenen, maar was lief en zacht voor kinderen, vooral kinderen uit armere milieus. Met het geld dat ze verdiende steunde ze talloze kinderen door hun schoolgeld en boeken te bekostigen. Pijnlijk details is, dat geen van die kinderen Maxi op latere leeftijd een blik waardig gunden. Men zegt dat Maxi Linder ook weeshuizen en politici financieel steunde, maar niemand durfde toe te geven dat ze geld aannamen  van een prostituee.

Ook vond ik de manier waarop Clark Accord schreef heel erg fijn. De typische Surinaamse manier van praten komt vaak voor in het boek. Het ‘MEISJE!’ voordat een vrouw een sappige roddel vertelt en ‘ogen pieren’ en ‘tjuri maken’ komen er in voor. Herkenbaar en vooral erg lachwekkend. Het maakt het verhaal erg toegankelijk.

Wat vond je minder goed?

NIETS!

Eindcijfer:

9

Is het een ThisGirlSBlack-worthy-Book?

Jazeker! Het is een prachtig verhaal! Het gaat van hartverscheurend naar grappig. Van dramatisch naar erotisch. En het eindigt heel tragisch. Als je wortels in Suriname liggen is het helemaal een genot om te lezen doordat het zo herkenbaar is. Wederom een sterke vrouwen boek waar ik heel erg van houd. HEERLIJK boek!!

Meer black book reviews lezen? Check ze hier allemaal!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

3 Comments

 • Reply Ann 7 mei 2014 at 9:20 AM

  Wat een goede review! Dank daarvoor. Ik heb het boek al tijdje geleden gekocht maar gewoon nog steeds niet in begonnen. Ga ik dankzij jouw review nu snel doen.

  • Reply TGSBB 8 mei 2014 at 9:26 AM

   Graag gedaan! het is echt een van de mooiste boeken die ik heb gelezen, uiteraard van een van de beste Surinaamse schrijvers die we hebben gekend. Groetjes Tewa

 • Reply Liesbeth Accord 29 april 2019 at 5:21 PM

  Wow, wat een prachtige revieuw. Klip en klaar. Helder en duidelijk geschreven. Inspireert en maakt nieuwsgierig om te gaan lezen. En zie het gebeurd. Ann gaat lezen. Veel leesplezier Ann.
  Fijn dat jonge mensen op deze manier kennis maken met “de koningin van Paramaribo”.
  Dit jaar is het 20 jarig jubileum van de ‘koningin van Paramaribo’. Zie fb Clark Accord foundation of http://www.clarkaccordfoundation.nl

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.