Beauty Body Home

Heeft de donkere huid andere verzorgingsproducten nodig?

24 februari 2015

Heeft de donkere huid andere verzorgingsproducten nodig of is dit een marketing of verkooptruc? Donkere vrouwen hebben ander haar en dat vereist ook andere producten, waarom zou dat niet voor de huidverzorging gelden? In dit artikel lees je de voors en tegens.

Een tijdje terug werd ik aangesproken door een man van een verzorgingsmerk. Hij vroeg mij welke huidverzorging ik gebruikte. Volgens hem was er een groot verschil tussen de donkere en blanke huid en moesten mijn producten daar ook op worden afgestemd. Sindsdien begon ik mij af te vragen of ik dan toch andere producten moest gebruiken voor mijn donkere huid.

Ik heb zelf eigenlijk nooit stilgestaan bij andere huidproducten voor de donkere huid, maar ineens klonk het voor mij heel logisch. De huid van donkere vrouwen is ook gemaakt voor een ander klimaat, dus zouden de donkere vrouwen in Nederland hun huidproducten hier ook niet op aan moeten passen?

Ik dacht hier een makkelijk antwoord op te krijgen, maar niets was minder waar. Er zijn ontzettend veel verschillende meningen en wetenschappelijke theorieen over wat de donkere huid nu echt nodig zou hebben. Het lastige hierbij is dat alle partijen belang hebben bij hun antwoord, waardoor het moeilijk is om het antwoord aan te nemen. Ik laat je graag twee verschillende bevindingen lezen van twee experts, zodat je zelf kan bepalen wat voor jou het meest geloofwaardig of logisch is.

Dr. Hamelinck en dr Swinkels, etnische dermatologen en specialisten donkere huid(problemen), oprichter eigen productlijn

dr hamelinck producten

Op het Pearl Event kwam ik het kraampje van Dr. Hamelinck tegen waar zijn nieuwste huidverzorgingslijn voor de donkere huid te koop werd aangeboden. Dr Hamelinck is een etnische dermatoloog met 22 jaar ervaring  met de donkere huid. Ooit heb ik hem geïnterviewd over de grootste huidproblemen van donkere mensen. Hij vertelde mij dat de donkere huid wel degelijk een andere verzorging behoeft dan de blanke huid, omdat de donkere huid verschilt qua structuur maar ook qua ziektebeloop. Zo vertelde hij mij dat mijn eczeem waarschijnlijk in warme landen veel minder zou zijn, door de vitamine D die je daar binnenkrijgt via de vele zonne-uren. Als je in een land woont waar de zon weinig schijnt heeft dat alleen al door het gebrek aan vitamine D een impact op de donkere huid. Daarnaast zijn er ook andere (eet)gewoonten, waar de donkere huid minder goed tegen zou kunnen (zoals men bijvoorbeeld in Nederland veel melk drinkt en dit voor veel donkere mensen niet altijd goed bleek te zijn). Kortom, een donker persoon die niet in zijn land van herkomst leeft, zou eerder huidproblemen kunnen krijgen en dit kunnen oplossen met producten die juist zijn afgestemd op de donkere huid.

Ook zijn opvolger Dr. Swinkels vertelde mij op het Pearl Event dat de donkere huid een andere verzorging nodig heeft. Volgens zijn bevindingen is de donkere huid gemaakt om rond de evenaar te leven en niet in koudere gebieden waar de zonuren beperkt zijn. Donkere mensen die dus in koudere Europese landen wonen, wonen in een klimaat dat eigenlijk ongeschikt is voor de donkere huid en zullen daarom hun huidverzorging aan moeten passen. Ook bevat de donkere huid een hoge luchtvochtigheid, meer pigment en melanine. De huidverzorging die je dus als donker persoon kiest, moet hierop zijn afgestemd.

huidverzorging donkere huid dr hamelinck

Hierna liet hij mij hun nieuwe lijn zien voor de donkere huid. Hoewel zijn standpunt mij heel logisch lijkt, vroeg ik me later wel af of dit ook geldt voor donkere mensen die niet zijn geboren in hun oorspronkelijke land van herkomst. Hier heb ik helaas geen antwoord van hem op gehad, maar als ik kijk naar mijn huidprobleem (eczeem) merk ik dat mijn eczeem in warme landen nagenoeg altijd verdwijnt. Dit heeft dus voor mij meer te maken met waar ik zou wonen, dan wat ik op mijn huid smeer.

Om mijn te overtuigen van hun lijn, kreeg ik een mooi proefpakketje (zie foto hierboven) mee dat ik zal testen. Als ik de producten lang genoeg heb getest om een oordeel te vellen, zal ik dat aanvullen in dit artikel. Mocht jij de producten al hebben getest, laat jouw bevindingen weten in de comments. Wil je trouwens meer lezen over de producten en praktijk van dokter Hamelinck? Check zijn website hier.

Paula Begoun, the cosmetics cop, schrijfster van diverse boeken en oprichter van productlijn Paula’s Choice.

paula begounJaren geleden heb ik de kans gehad om een seminar van Paula Begoun bij te wonen. Tot dan gebruikte ik cremes van diverse merken en geloofde ik in: hoe duurder hoe beter. Zij was de eerste die mijn kijk op dure huidcrèmes totaal deed veranderen. Ook was zij in mijn ogen een van de weinigen die de waarheid durfde te zeggen over de grote merken en diens ingrediëntengebruik. Zij besloot haar eigen lijn op te zetten waarbij ze alleen ingrediënten gebruikt waarvan is bewezen dat ze de huid er echt jonger, stralender en vrij van rimpels en puistjes uit laten zien. Omdat ik daar oren naar had, begon ik met haar lijn te gebruiken. Mijn huid werd mijn visitekaartje en zag er stralend uit. Tot ik zelf besloot parabeenvrij en clean door het leven te gaan, ook qua huidsproducten. Dit resulteerde in de grootste eczeem uitbraak ooit, lees in dit verhaal meer.

paulas choice producten

Maar goed, terug naar Paula Begoun en haar kijk op de donkere huid. Dit zegt zij zelf over de donkere huid op haar website:

“Huidskleur is géén huidstype. Skincare is kleurenblind! Geen enkel research heeft aangetoond dat huidskleur iets te maken heeft met de producten die een huid nodig zou hebben. Het is echter niet zo dat de donkere en blanke huid totaal niet verschillen, maar de verschillen die er zijn hebben geen impact op de producten die elke huid (ongeacht kleur) zou moeten gebruiken.”

Dan kun je je afvragen wat dan wel het verschil is tussen de donkere huid en de blanke huid?

Paula: “Sommige huidproblemen komen vaker voor bij de donkere huid, zoals hyper pigmentatie, ingegroeide haren en dikkere en meer zichtbare littekenvorming. Ook maakt de donkere huid meer melanine aan waardoor als de huid geïrriteerd of verbrand is, de plekken op de huid donkerder worden. Bij de blanke huid wordt dit roze of rood. We hebben ook allemaal, ongeacht etniciteit, dezelfde voeding nodig om gezond te zijn. Een ieders huid heeft dezelfde basics nodig: milde reiniging, bescherming tegen de zon en goede producten voor hun huidtype. Iedereen zou dezelfde ingrediënten moeten vermijden die problematisch kunnen zijn, zoals alcohol, pepermint/methol, eucalyptus, citroen, limoen en natuurlijke of synthetische geur- en kleurstoffen of parfum. Blootstelling aan deze ingrediënten zijn slecht voor de huid, ongeacht huidskleur.  Onthoud dus, huidskleur is geen huidtype, en huidtype is waar je op moet letten als je huidproducten koopt. Laat je dus niet misleiden door gladde marketingpraatjes die je willen overtuigen dat je een product voor jouw etniciteit moet kopen!”

Dus: heeft de donkere huid nou andere verzorgingsproducten nodig?

Paula Begoun zegt dus toch weer iets anders dan wat dr Hamelinck zegt, maar wel iets dat in mijn ogen ook zeer aannemelijk is. Hoe je het wendt of keert, zoals ik eerder zei, hebben beiden baat bij hun antwoord. Beiden hebben een productlijn die ze verkopen op basis van hun bevindingen.

Daarom kan ik alleen mijn eigen ervaring toevoegen. Ik geloof dat de donkere huid wel degelijk verschilt van de blanke huid en een andere behoefte heeft. Die behoefte zit hem volgens mij niet zozeer in de huidproducten maar meer in de omgeving/klimaat/voedingsfactoren, zoals zon of het wel/niet drinken van koemelk. Ik drink zo min mogelijk koemelk, slik vitamine D en gebruik de huidverzorging van Paula’s Choice. Ik heb nog steeds last van eczeem, dus wellicht loont het om toch eens die producten van dr Hamelinck te gebruiken om te kijken of die werkelijk een verschil maken voor de donkere huid.

Ik ben benieuwd naar jouw mening en ervaring: heeft de donkere huid echt andere verzorgingsproducten nodig dan de blanke huid of is dit een marketingtruc? Ik hoor het graag!

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Elaintje 24 februari 2015 at 8:20 PM

  Sinds ik mij ermee bezig ben gaan houden vind ik het eigenlijk wel heel logisch klinken dat de donkere huid een andere verzorging nodig heeft dan de blanke huid. De donkere huid is anders opgebouwd dan de blanke:onder andere meer elastine, melanine en pigment. De donkere huid is ook over het algemeen vetter dan een blanke huid, dus ja de basis blijft gelijk: goede reiniging, bescherming en goede verzorging. Maar ik denk dat dat verder gaat dan alleen huidtype. En ik denk wel dat dat losstaat van de omgeving, maar ik ben geen expert 🙂
  Ik heb wel de neiging om Hamelinck eerder te geloven, omdat hij er specifiek onderzoek naar heeft gedaan en Begoun niet, omdat zij niet vindt dat dat niet nodig is. Maar ja volgens mij gewoon gebruiken wat goed voelt!

  • Reply TGSBB 25 februari 2015 at 10:28 PM

   Dag Elaintje,
   wat betreft dat onderzoek heb je idd gelijk dat de bevindingen van dr Hamelinck geloofwaardiger zijn. Paula begoun is immers geen dermatoloog, maar de boeken die ik van haar heb gelezen laten wel zien dat zij veel kennis over de huid in huis heeft. Ik ga die lijn van dr Hamelinck eens testen en dan laat ik weten of die net zo goed werkt als die van Paula’s Choice. groetjes Tewa

 • Reply Saskia 27 september 2017 at 6:06 PM

  Hey,

  Heb je de producten van de heer Hamerlinck al geprobeerd? En hoe is het met je eczeem en ben je nog steeds de productenlijn van Paula aan het gebruiken?

 • Reply Usha 2 februari 2019 at 12:56 PM

  Hoi hoi,

  dank je wel voor jouw bevindingen.
  Dit artikel van Eucerin gaat uitgebreid in op jouw topic en is goed gedocumenteerd, zie link.
  https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/basiskennis-van-de-huid/huidetniciteit

  In Suriname zweet je meer over je hele huid, waardoor de huid een betere vochtbalans heeft. Gevolg: ik hoef daar niet zulke vette body lotions of dikke crèmes te gebruiken als in Nederland. Na drie dagen in de zon in Su voel ik me ook kiplekker en heb ik veel meer natuurlijke energie. Het herstelvermogen van de huid neemt meteen toe. Na een paar dagen heb ik weer mijn natuurlijke glans terug, op een lippenstift na en soms een eyeliner gebruik ik dan ook geen make up meer.

  In Nederland zweet ik stukken minder, vooral in de winter merk ik dat dit een veel drogere huid oplevert door alle kleding en de verwarming. Mijn huid wordt in de winter ook dof. Door gebrek aan zon = gebrek aan vit. D = snel moe. In huis heb ik nu een luchtbevochtiger, dat helpt, ik merk dat ik minder hoest doordat de lucht in huis niet meer zo droog is door de verwarming, en de luchtbevochtiger is ook goed voor de plantjes in huis. Ik slik vit. D en loop nu regelmatig een rondje buitenshuis, waardoor de conditie van de huid sowieso ook verbetert.

  Bovenstaande is de innerlijke basisverzorging. Wat je op je huid smeert is dan een kwestie van common sense en uitproberen, denk ik. Wat ik weet is dat je af en toe van product moet wisselen, omdat er anders verzadiging optreedt en de werking daardoor vermindert. Dat geldt ook voor haarproducten. Ik heb het afgelopen jaar virgin kokosolie als nachtcrème gebruikt, ik merk dat ik nu moet gaan wisselen en iets anders moet gaan gebruiken of toevoegen omdat er gebrek aan vocht is door de verwarming en zo. De huid wordt sowieso minder elastisch en vermindert van volume door het ouder worden.

  Ik ben benieuwd naar jouw conclusie over de producten die je hierboven hebt beschreven.

  Groetjes, Usha

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.