Home Lifestyle Mommy

Het ‘leed’ dat een kinderdagverblijf zoeken heet…

6 november 2015

Sinds kort ben ik druk op zoek naar een kinderdagverblijf voor mijn dochtertje. In de zoektocht hiernaar verbaas ik me over hoe panisch ik ben, maar ook over hoeveel kinderdagverblijven niet goed voelen. Ligt het aan mij of is het gewoon erg lastig om een fijn kinderdagverblijf te vinden?

kdv art

Een jaar geleden leek alles nog zo simpel: ik zou  Ella tenminste een jaar thuishouden en qua kinderopvang zouden we daarna wel zien. I really dont know what I was thinking…thuiswerken met een baby bleek allesbehalve relaxed. De draad oppakken bleek veel moeilijker dan gedacht en pas na een half jaar kwam ik weer een beetje aan eigen werkzaamheden toe. Bloggen, workshops en ouderavonden geven werden langzaam maar zeker weer onderdeel van mijn leven.

Ik was blij om weer te gaan werken, omdat ik toch het sociale contact miste. Toen thuiswerken niet lukte met Ella erbij, boden mijn ouders en schoonouders om op te passen. Zo had ik toch twee dagen per week waarop ik kon werken.

Maar sinds kort is de situatie echt veranderd. Zoals je misschien hebt kunnen lezen, ga ik binnenkort naast mijn ouderavonden over mediawijsheid, ook workshops Surinaams koken geven! Ik ben er zoo enthousiast over, maar ik weet dat ik al mijn werkzaamheden niet kan bolwerken in slechts twee dagen.

Bovendien merkte ik dat Ella het echt heel leuk vindt als ze met andere kinderen kan spelen. Die sociale factor voor Ella en het niet kunnen thuiswerken bleken voor mij reden genoeg om op zoek te gaan naar een KDV, in moeder-afkorting. Ook wel: het Kinder Dag Verblijf.

In mijn omgeving werken bijna alle moeders die ik ken. Ik besloot daarom rond te vragen wie er tips had om een goed kdv te vinden. Al gauw kreeg ik wat reacties: “Ik zou zeker geen kdv nemen waar mannen werken.” “Kijk of ze warme maaltijden hebben.”  “Niet meer dan 4 kinderen per leidster.”

Maar ik hoorde vooral veel: “Luister naar je gevoel. Je moet je kind daar kunnen zien spelen. Als je dat niet ziet, houdt het op.”

kdv zoeken

Vol goede moed bezocht ik drie KDV’s. De eerste leek me meer dan prima, zo op het eerste gezicht. De faciliteiten waren echt fantastisch, enorm ruim, een gigantische buitenruimte, gezond huisgemaakt warm eten, Pampers en zelfs biologische doekjes. Dit is was ik zoek, dacht ik. Maar… ik had geen fijne klik met de leidsters. Een van de leidsters siste zelfs tegen een baby (toen ik er was): “STIL!!!” Aan de andere kant was de leidster-kind ratio daar fantastisch en was er een huishoudelijke hulp zodat de leidsters zich volledig kunnen focussen op de kinderen. Dat mag ook wel voor €8,80 per uur..YIKES.

De tweede was er één van een grote keten. Ik had meteen een goede klik met de locatiemanager die de rondleiding gaf. Ze draaide er niet om heen, gaf aan dat het wennen vaak moeilijk is en vertelde ook de mindere kanten van hun locatie. Ik houd van eerlijke mensen die recht voor hun raap zijn, dus haar eerlijkheid gaf me een fijn gevoel. Ook hadden ze er elke dag warme maaltijden.

Wat me echter niet zo fraai gevoel gaf was de locatie zelf…het was er echt smutzig en nogal verouderd. Ze wasten er zelfs nog af met de hand. Dit zulk soort klusjes gaat gewoon ten koste van de tijd die ze met mijn kind zouden moeten doorbrengen. Ook waren de speeltjes echt afgekloven. Ik weet dat dit niet het allerbelangrijkste is, maar het gaf me toch geen lekker fris gevoel.

De derde daarentegen was brand new. Alles zag er tip top uit, maar hier hadden ze weer heel weinig ruimte. De buitenruimte was zo klein dat er nauwelijks te fietsen viel en ook binnen was alles net aan de toegestane hoeveelheid ruimte. De leidsters vond ik heel vriendelijk en bekwaam, maar toch had mijn twijfels over de (grootte van de) faciliteiten. Bovendien was er veel verloop onder het personeel geweest en werkten ze met uitzendkrachten in plaats van een vaste invalpool.

Het liefst wilde ik de faciliteiten van nummer 1, met de gezelligheid en eerlijkheid van nummer 2 en de vaste leidsters van nummer 3.

Na een hele dag kdv’s bezoeken zakte de moed me een beetje in de moederschoenen. Hoe ging ik nu een plek vinden waar ik Ella met een gerust hart achter kan laten? Heb ik te hoge eisen? Ik krijg nu al buikpijn bij de gedachte dat ik haar bij vreemden achterlaat en al helemaal als ik die vreemden niet 100% vertrouw.

Mijn vraag is (aan de mensen die ook in deze situatie hebben gezeten): Zal ik ooit het ideale kinderdagverblijf vinden en moet ik doorzoeken of moet ik genoegen nemen het beste van de slechtsten?

En heb je de ultieme tip voor me of een kinderdagverblijf dat je echt aanraadt? Let me know!

Schrijf je hier in voor de TGSBB-news letter!
LET OP: na aanmelding moet je je e-mailadres bevestigen. Pas dan sta je ingeschreven:

* indicates requiredLIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

7 Comments

 • Reply Sérènity 6 november 2015 at 11:23 AM

  Het klink cliché, maar dat ‘luister naar je gevoel’ is uiteindelijk hetgeen dat het laatste duwtje in je rug moet geven. Toen mijn oudste dochter voor het eerst naar de opvang ging had ik hier ook een beetje last van. Het gevoel dat niemand eigenlijk ‘goed genoeg’ is om de zorg van je kind op zich te nemen icm de vervelende zorgwekkende verhalen die je soms terug hoort over bepaalde KDV’s maakte het er niet makkelijker op. Het grappige is dat ik 2 KDV’s op het oog had waarvan de ene ook echt geweldige faciliteiten had en de andere iets minder en kleiner, maar wel een heel warm gevoel gaf. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het laatste, mede dankzij de goeie klik die ik met 1 van de leidsters voelde. Nu 2,5 jaar verder kan ik zeggen dat ik erg tevreden ben met m’n keus (ze gaat inmiddels naar de basisschool, daar gingen we weer) en ook mijn jongste dochter zit nu op dezelfde opvang. Ik snap je angst, ik denk dat elke moeder zich wel in je kan verplaatsen. You are not paranoïd, you’re just a mom! Succes met het vinden van een fijn plekje voor kleine Ella!

  • Reply TGSBB 8 november 2015 at 7:50 AM

   Hai Serenity
   het warme veilige gevoel is idd het allerbelangrijkst. Hopelijk kan ik me gauw over bepaalde dingen zoals afgekloven speeltjes, heen zetten. xx Tewa

 • Reply Liesbeth 6 november 2015 at 11:26 AM

  Ik hoor veel goede dingen over Compananny. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een gastouder. We hebben het zoooooo ontzettend getroffen met haar! Ze is Surinaams, kookt elke dag warm (voornamelijk Surinaams) eten voor de kinderen, ze apped regelmatig een update en foto’s van onze zoontjes terwijl wij werken :). Ik zie haar nu inmiddels als een tante van onze kinderen. Ze is heel actief en betrokken bij de kinderen en dat persoonlijke vonden wij erg fijn aan een gastouder (maar je moet het maar net treffen hoor, ik hoor ook genoeg negatieve verhalen over gastouders….) Als je in Amsterdam Zuid-Oost woont zou ik je echt mijn gastouder aanraden!!

  • Reply TGSBB 8 november 2015 at 7:43 AM

   Dankjewel voor je tips Liesbeth, ik ben daar nog niet geweest! groetjes Tewa

 • Reply Carla Muller-Tafleur 6 november 2015 at 10:16 PM

  Nou, Tewa, om heel eerlijk te zijn: toen zus One’sy en jij de leeftijd hadden om naar de creche te gaan, hadden jullie vader en ik niet echt veel keus, wat creches betreft hoor. We hebben niet kunnen rondkijken, welke de beste keus zou zijn.

  Uiteindelijk werd het er een, in de buurt van ons werk (wij werkten gelukkig in hetzelfde gebouw). Je zal altijd wel wat “minpuntjes” hebben, maar desalniettemin mochten we niet klagen hoor. Soms wel een schuldgevoel, zo, van: ben ik wel een goede moeder/ouder?

  Al met al hebben we toch geen spijt ervan gehad; bovendien zijn jullie echt niks tekort gekomen tijdens die periode.

  In de meeste gevallen hebben we als ouders veel met elkaar overlegd en gewoon gedaan wat ons gevoel ons aangaf. Hopelijk heb je hier wat aan en ik twijfel er geenszins aan dat er een goede plek voor onze kleindochter komt. Ga ervoor, heel veel succes! Carla

 • Reply Zulema 10 november 2015 at 7:05 PM

  Ik ben pro GO ( gastouder) echt en als je zo iemand als die Liesbeth heeft vind ben je heel blij. Ik heb het even geprobeerd een KDV maar dat grote en massale vonden wij beide niets. De GO daarintegen geweldig. Het is natuurlijk de zelfde weg is het gevoel goed en als dat zo is. Ben je heel blij. En meestal zijn ze ook flexibeler dan KDV.

  • Reply TGSBB 11 november 2015 at 6:50 AM

   Hai Zulema, een gastouder is vaak ook goedkoper maar ik heb liever een verticale groep. Heb inmiddels twee kdv’s gevonden waar ik heel happy mee ben!!! Xx

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.