Home Life Lifestyle Mommy

HIEP HIEP HOERA: Ella 1 jaar! Wat ik heb geleerd van het eerste babyjaar!

1 januari 2016

Iedereen een fantastisch 2016!! Hopelijk hebben jullie gister een heerlijke avond gehad met lekker eten, goed gezelschap en veel warmte. In deze post kijk ik terug op 2015 en wat ik heb geleerd van het afgelopen en eerste babyjaar. Lees je mee?

2015 was een bewogen jaar, ons kindje dat zo hard groeide, twee verhuizingen, het verlies van mijn oma, vriendschappen en carrières die weer werden opgepakt, nieuwe vriendschappen die werden gemaakt, plannen die werden gemaakt en ga zo maar door. Het enige dat ik dit jaar niet heb gedaan is reizen. Met een baby durfde ik het nog niet aan om te vliegen en daarom bleven we lekker in ons nieuwe huis.

In het begin vond ik een baby vooral beperkend, gelukkig denk ik er nu heel anders over. Deze dingen heb ik geleerd afgelopen jaar:

1: Dit is een fase. Ik herhaal: een fase. Ik herhaal nogmaals: een fase

fase relaxte mama

Niemand kan je voorbereiden op het moederschap, wat men ook zegt. Je houdt zielsveel van je kind maar soms….kun je je kind wel achter het behang plakken. Dan heeft ie ineens een sprongetje en is alles weer helemaal anders. De nacht die eerst zo goed ging? één sprongetje en de nachten zijn weer helemaal fout.

Een vriendin stuurde me een kaart met deze tekst van de Club van Relaxte Moeders en daar kon ik erg om lachen! Die blijf ik herhalen als het even een moeilijke tijd is. This too shall pass!

2: Let it go

Ik denk dat ik zoveel stress had mede doordat ik graag een perfecte moeder wilde zijn. In het begin kocht ik bijvoorbeeld alles biologisch, van matrasjes tot speelgoed. Uiteindelijk merkte ik dat Ella’s favoriete speelgoed een plastic maatbeker is…

Afgelopen jaar heb ik echt geleerd om dingen los te laten, hoe moeilijk het ook is. Je hebt uiteindelijk alleen maar jezelf ermee.

3: Geniet, want het is zo voorbij!

Het grootste cliché over het moederschap is niet voor niets een cliché: het is gewoon waar. Het jaar is echt omgevlogen. En voor je het weet loopt je kind en wil ze niet meer knuffelen want ze wil de wereld ontdekken.

Genieten van het moment is iets dat ik in 2016 graag weer wil doen.

4: Je kind is een spiegel

Ik merkte echt dat als ik gestressed was, Ella hier ook stress van kreeg. Met een kind is het echt: what you give is what you get. Als ik vrolijk en lekker relaxed ben, dan is zij dat meestal ook.

5: Laat je carrière even voor wat het is

Ajjjj…ik zal hier wel een aantal feministen tegen me krijgen. Maar dit is echt mijn eigen ervaring met die eerste drie maanden. Ik liep enorm op mijn tandvlees omdat ik niet toe wilde geven dat er iets veranderd was in mijn leven. Een carrière ging maar moeilijk samen met een newborn baby. Als ik het opnieuw zou mogen doen, zou ik zelfs een jaar verlof op willen nemen. Mijn advies: laat de carrière stress geen negatieve invloed hebben op je net nieuwe leven met een baby. Je kunt het eerste jaar namelijk nooit meer over doen.

En natuurlijk, als jij wel alle (carrière) ballen in de lucht weet te houden, more power to you!

6: Plan een date met je hubby

Ook een lastig punt: naast moeder en ondernemer ben ik natuurlijk ook nog partner. De eerste date zonder baby had ik nog voor de geboorte ingepland, maar toen het eenmaal zover was vond ik het heel moeilijk om met z’n tweetjes wat te doen. Toch is het ontzettend belangrijk om niet alleen ouders maar ook partners te zijn.

Dus, plan die date met je lief, eens per maand of per twee maanden, maar vergeet elkaar niet.

7: Blijf leuke dingen doen en me time nemen

En vergeet jezelf natuurlijk ook niet. Eens in de zoveel tijd neem ik een geweldige massage (check mijn favoriete ge-update adresjes hier) en ik ga bijna elke week met een vriendin of vriend lunchen. Het enige dat ik niet doe, waarvan ik denk dat het wel ontspannend had kunnen zijn, is sporten. Dat komt misschien wel dit jaar weer.

8: Vraag hulp, huil en praat erover

Je bent niet de enige en zeker niet alleen! Ik dacht soms echt: waarom duren de nachten zo kort?? Ben ik de enige moeder met een ernstig slaapgebrek? Komt het door de borstvoeding?

Mijn antwoord en redding: lid worden van allerlei Facebookgroepen (The mamaclub, speciaal voor donkere moeders- borstvoeding natuurlijk vanaf 6 maanden- Rapley eten). Hierin kun je vragen stellen en zie je ook dat er meerdere babies zijn die geen Doornroosje zijn. Er is altijd iemand die je begrijpt, hetzelfde heeft meegemaakt of tips heeft.

Huil als je wil huilen, praat er volop over, over de leuke en minder leuke dingen, maar vraag ook hulp als het je even teveel wordt. Zo vroeg ik mijn moeder om een tijdje voor ons te koken, omdat ik simpelweg geen tijd vrij kon maken om gezond te koken. Mijn moeder deed het met alle liefde en voor mij was het echt een hele bevrijding.

9: Het boek ‘Oei ik groei’

oei ik groei

Mijn lijfboek ‘Oei ik groei’, een boek waarin de ontwikkeling van je baby staat beschreven en wanneer je baby een ontwikkelings-sprongetje maakt.

Het boek is zó handig als je het even niet meer weet of als je je afvraagt wat nu wel of niet normaal is. Aan de andere kant moet je je ook niet teveel zorgen maken als je kind iets achterloopt in de ontwikkeling.

10: Houd een wekelijks dagboek of mijlpalen boek bij

Het kost even wat moeite maar dan heb je ook wat: een wekelijks dagboek van wat je kind heeft gedaan en welke ontwikkeling ze hebben meegemaakt. Ik maakte elke maand ook een foto op dezelfde dag, zodat ik na een jaar kon zien hoe ze was gegroeid. Het is zo leuk om nu achteraf terug te lezen en te bekijken! Echt de moeite waard.

11: Heb je een slechte slaper, koop een extra bed of een co sleeper

co sleepen

bron foto: Chicco co sleeper

Ella is niet bepaald een Doornroosje, wat inhoudt dat ze soms wel twee keer per nacht wakker wordt. Het afgelopen jaar heb ik misschien vijf keer een nacht doorgeslapen. Op een gegeven moment was ik helemaal gebroken van dat opstaan. We besloten een bed te kopen en dat naast haar bedje zetten.

Voor mij werkt dit ideaal! Als ze wakker wordt en ze wil gevoed worden, leg ik haar aan en slapen we lekker weer verder of ga ik terug naar mijn eigen bed. Zo mis ik niet bijzonder veel slaap en kan ik overdag gewoon weer functioneren (weliswaar met een fikse concealer onder mijn ogen, maar goed).

12: Laat je niet alles aansmeren

Oef…ik was de ideale klant voor verkoopsters bij winkels als Prenatal of Baby dump. In het begin liet ik me alles aansmeren, tot mijn man er een stop op zette. Achteraf gezien heb je echt de helft van de spullen die je zogenaamd ‘nodig hebt’ volgens die winkels, totaal niet nodig.

Ik vond een goede degelijke buggy een investering, een bedje en een matras, een goede commode/kast en een degelijk en wasbaar speelkleed ook. Dingen als een tummytub of babyinlay heb ik nooit gebruikt,terwijl dit wel veel geld kan kosten.

Dit waren mijn 12 tips die ik afgelopen jaar als moeder heb geleerd. Welke heb jij geleerd en wil je delen?

Schrijf je in voor de TGSBB nieuwsbrief! Hierin word je op de hoogte gehouden van alle nieuwe blogposts, winacties, data kookworkshops, recepten en nog veel meer leuks! Wil je je inschrijven, dan kun je dat hieronder doen (let op: pas na bevestiging van je emailadres sta je ingeschreven)LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

3 Comments

 • Reply J 11 januari 2016 at 12:25 PM

  hoi, ik zag dit, is misschien leuk voor baby ella ?
  http://www.parool.nl/parool/nl/4036/AMSTERDAM-NOORD/article/detail/4221858/2016/01/10/Bruine-pop-krijgt-permanente-winkel- 😉 groetjes, leuk blog heb je,dag dag, fijne dag nog 🙂 🙂
  J.

  • Reply TGSBB 11 januari 2016 at 8:56 PM

   Dankjewel! Ik ken Ellen van Coloured goodies goed en dit is zeker fantastisch voor haar!!

 • Reply J 13 januari 2016 at 9:42 AM

  bedankt voor je antwoord 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.