Home Life Lifestyle Mommy

Hoe ik 2 weken na de bevalling 19 kilo afviel (en een jaar later 10 kilo aankwam)

17 januari 2016

Een van de meest gestelde vragen na mijn bevalling is de vraag hoe ik zoveel ben afgevallen? Twee weken na de bevalling was ik ineens 19 kilo lichter en herkende men mij bijna niet terug. Hoe dat kwam, leg ik in dit artikel uit:

Vol afgrijzen las ik de celebrity verhalen: Doutzen binnen twee weken na haar bevalling weer strak op de catwalk! Waar sloeg dat op, dacht ik? Je hebt een kind gebaard, hoe kun je dan in hemelsnaam zoveel afvallen en daar uberhaupt nu alweer mee bezig zijn? Ik betichtte de meeste celebs van ‘C-section en Tummytuck-en’, vertaald als een keizersnee waarna men gelijk een buikwandcorrectie doet. Zo ben je inderdaad binnen twee weken helemaal strak.

Kilootjes eraf

Dit was voordat ik wist dat ik zelf zoveel zou afvallen na de bevalling. Even een schets: ik ben nooit een slanke den geweest en ben dat nu (met minder kilo’s) ook niet. Als tiener heb ik vele dieten geprobeerd, Sonja Bakker (ik werd een walgelijk persoon van die eierkoeken), Weight Watchers (-12 kilo, met tegenzin naar de bijeenkomsten, +4 kilo) en het streepjesdieet van de Libelle (-5 kilo, +3, -4, +7 en streep zo maar door). De bottom line is dat ik mijn breedgeheupte bouw met mijn 30ste levensjaar eindelijk had geaccepteerd.

En toen raakte ik in verwachting van baby Ella. Een gelukzalige zucht ging door mijn lijf toen ik me bedacht dat ik me de komende maanden niet hoefde te verontschuldigen voor mijn cravings. Ik had immers een topexcuus om voor twee te eten en was ready om eindelijk eens naar MC Donalds te gaan en daar zonder schaamte een Big Mac Menu, kipnuggets, een cheeseburger, een donut en een Sundae ijsje te bestellen. Het enige dat ik zou hoeven doen is te wrijven over mijn zwangere buik en men zou begrijpend knikken.

Dus ik maakte aanstalten om naar de MC Donalds te gaan, maar onderweg bedacht ik me ineens iets waar ik voorheen nooit over na had gedacht. Zou ik baby Ella als zij eenmaal geboren was MC Donalds geven? Neen, zeker niet!! Waarom deed ik dat nu dan indirect wel? Ineens smaakte al dat vette fastfood eten me niet meer.

eten tijdens zwangerschap

Een van de redenen dat ik na mijn zwangerschap afviel was omdat ik tijdens mijn zwangerschap gezonder ben gaan eten. Ik at meer dan voldoende, maar lette wel op wat ik at, wat ik voor de zwangerschap niet echt deed. Last van cravings had ik niet echt, wel was ik gek op sapjes en ijsblokjes, het liefst in die combinatie. Ik heb zakken ijsblokjes gegeten en ik vond het zalig. Mijn favoriete ‘snack’: een enorm glas met ijsblokjes en appelsap troebel! Het scheelde dus dat ik niet aankwam en daarnaast gezond at.

Daarnaast ben ik veel afgevallen, omdat je natuurlijk geen alcohol mag drinken. Ik kom altijd erg aan van alcohol, dit is bij mij een no. 1 dikmaker.

LEES OOK: Being a mommy: verwachtingen versus realiteit

tewa de jojo

Kilootjes eraan

Na mijn heftige keizersnee ging mijn lichaam in een soort overlevingsmodus (zie middelste foto hierboven). In de weken na de bevalling vlogen de kilo’s eraf. Ik weet nog dat ik dacht dat ik een lintworm had. Ik had echt extreme honger, verslond alles wat ik tegenkwam en kon nog doorgaan. In het midden van de nacht betrapte ik mezelf erop dat ik een zak chips had open getrokken en die naar binnen stond te werken alsof ik maanden niet had gegeten.

Alles wat ik at kwam er niet qua gewicht aan, tot 6 maanden erna. Het beruchte ontzwangeren begon nu echt, mijn gewicht stabiliseerde en ik voelde dat mijn onderkin er ook weer aangroeide. Zo gauw de kilo’s eraf waren gevlogen, kwamen ze er nu ook weer aan.

friet friet friet

Inmiddels ben ik weer tien kilo zwaarder en daar heb ik niets op tegen. Ik ben nog wel wat slanker dan voor de bevalling, maar het is niet zo dat ik me nu mooier of lelijker voel. Tuurlijk is het lekkerder dat mijn kleding minder strak zit, maar in mijn ogen ben ik even gezond. Aan mij is nu de taak om dit gewicht op peil te houden en wel weer gezonder te gaan eten, omdat ik nu een goed voorbeeld wil geven aan mijn dochter.

Aan alle moeders die keihard strijden tegen de kilo’s hoop ik een hart onder de riem te steken: probeer het een beetje te laten gaan om zo snel mogelijk af te vallen en geniet vooral van je kind. Je hebt een topprestatie geleverd en je hoeft helemaal niet direct weer strak in het pak te zitten. Neem de tijd om jezelf weer te zijn. Je wordt toch nooit meer de oude: je bent nu altijd +1.

Mocht je vragen hebben over mijn ‘ongeplande’ afvaljourney, laat me dat gerust weten.

TGSBB NEWSletter

Schrijf je in voor de TGSBB nieuwsbrief! Hierin word je op de hoogte gehouden van alle nieuwe blogposts, winacties, data kookworkshops, recepten en nog veel meer leuks! Wil je je inschrijven, dan kun je dat hieronder doen (let op: pas na bevestiging van je emailadres sta je ingeschreven)LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

5 Comments

 • Reply J 20 januari 2016 at 3:16 PM

  wat een eerlijk verhaal ! 🙂
  Je bent goed bezig, lekker doorgaan hoor 😉

  J.

  • Reply TGSBB 20 januari 2016 at 3:17 PM

   Dankjewel :))

 • Reply Rockbeez 17 juni 2016 at 11:16 PM

  wat leuk. Ik herken mijzelf hierin zo.
  hopelijk gaan die kilotjes ervanaf als ik klaar bent met borstvoeding te geven.
  🙂

 • Reply marianne 2 februari 2017 at 11:25 PM

  stresshormonen en 10 kg zwaarder hoe kan dat

  • Reply TGSBB 3 februari 2017 at 4:37 PM

   Het is mogelijk, ik ben het levende voorbeeld!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.