Body Home Homepage Posts Life Lifestyle

Hoe deze enorme sporthater tóch is gaan sporten

12 februari 2017

Ken of ben jij die persoon die ECHT een hekel aan sport heeft? Die bij het horen van het woord ‘sport’ al begint te klagen? Die bij het zien van fitgirl foto’s denkt: och, maar ik heb een leuk karakter! That was me (tot voor kort), maar toch ben ik weer gaan sporten. Wil je weten hoe men deze aartsluiaard aan het sporten heeft gekregen? Lees snel verder:

De afgelopen jaren waren qua sport heel mager. Helaas werd ik ondertussen zelf dikker en minder fit. Als ik al een klein stukje voor de tram moest rennen was ik helemaal buiten adem. Als een tramconducteur me dan bezorgd aankeek, had ik altijd een smoes klaarstaan: “Ja, enoooorme sprint getrokken net.” Of: “Net bevallen dus helemaal uitgeput.” (Zelfs 1,5 jaar na de bevalling durfde ik dit nog te zeggen)

Uitgeput, niet fit en vet

Als ik hijgend op mijn stoel aankwam en mijn hart tekeer voelde gaan, maakte ik me van binnen wel ernstig zorgen. Dit omdat ik deze gebeurtenis nooit zal vergeten:

Toen ik nog bij de NS werkte kwam er een keer een melding binnen van een meisje dat een sprint had getrokken op Amsterdam CS om haar trein te halen. Ze had de trein net op het nippertje gehaald, maar werd vrijwel direct na binnenkomst onwel. Omstanders begonnen meteen met reanimeren, maar dat mocht niet baten. Op 22-jarige leeftijd stierf ze in de tunnel net voor Schiphol door een hartstilstand.

Het verhaal is me altijd bijgebleven omdat ik mijn hart zo tekeer voelde gaan dat ik het gevoel had dat ik zo het loodje zou kunnen leggen. Gelukkig is dit nooit gebeurd. *klopt af op hout* Maar ik merkte wel dat het tijd was om wat aan mijn fitheid te doen. Maar nu komt het grote probleem:

IK HAAT SPORTEN.

Ik zie mensen weleens joggen door het park wanneer het vriest en sneeuwt en regent en je toch véél liever thuis zou willen zitten? Ik vroeg me dan serieus af wat die mensen bezielt? De runners high heb je weinig aan als je die zelf nooit hebt ervaren, dus dat zulk soort termen deden/doen me ook niets.

Maar op een goede dag begon vriendlief met bootcamp. Hij was helemaal kapot als hij ervan terug kwam maar beetje bij beetje zag ik hem veranderen. Zijn houding, zijn alertheid en uiteraard zijn lichaam. Ik was stilletjes onder de indruk.

Wilde ik dan toch een #fitgirl a la Faya worden?? Zo’n type dat in glimmende superstrakke sportlegging met ronde bil in de supermarkt loopt te pronken, op zoek naar fitvoer?

JA.

Maar ik HAAT SPORTEN. Mijn vriend vond dat ik het toch eens moest proberen, omdat ik me er beter door zou voelen. Gepikeerd antwoordde ik: “Ik moet sporten? Vind je me soms te dik?” Cliché, maar ik voelde me gewoon aangevallen.

Na wat heen en weer gemopper vroeg hij me of ik het nou echt ok vond om elke keer zo uitgeput te zijn van een korte sprint en of het kwaad kon om ergens een proefabonnement te nemen. Gewoon om te proberen of ik het wat vond.

Let’s get physical

Ik zocht eerst allerlei excuses om niet te sporten. Maar toen moest ik toegeven dat het inderdaad niet relaxed was om zo uitgeput te zijn. De grote hamvraag werd nu: wat voor sport zou ik doen? Ik houd niet houd van joggen (zwakke knieën), bootcampen (te koud en te drillmasterig), fitness (gewoon afschuwelijk) of andere sporten.

Dus dan houdt het toch gauw op? En bovendien bleek het best duur en ver (weer een excuus)! Vriendlief wist me eraan te herinneren dat ik wel van dansen houd, dus na wat gezucht besloot ik een sportschool te zoeken waar ik onder andere dansles kon nemen, naast de gebruikelijk step en zumbalesjes. Per maand kostte het iets meer dan €30 voor een onbeperkt lessen abonnement, wat financieel dus ook goed te doen was en het bleek op slechts 10 minuutjes fietsen.

Wat er naast het geijkte zumba en steps op het lesmenu stond, waren kickboksen en kick4fun. Omdat ik alles toch een kans wilde geven begon ik met een lesje kick4fun, een kickbokstraining op swingende muziek, aldus de omschrijving op de website.

Vetjes die alle kanten op swingen

Toen ik aankwam voelde ik me heel ongemakkelijk met mijn gepluisde Zeeman joggingsbroek en oud verf T-shirt (ja, ik had gewoon niets qua sportoutfit) tussen allemaal mega slanke fitgirls met strakke Nike sportleggings. Bij de warming up voelde ik mijn vetjes alle kanten op vliegen… Allerlei gedachten vlogen door mijn hoofd: Waarom doe ik dit?? Zal ik doen alsof ik naar het toilet moet en nooit meer terug komen? Zal ik naar de snackbar fietsen voor een patat oorlog?

Ik weet niet hoe of waarom, maar ik bleef. En, aan het einde van de les liep ik in mijn gepluisde broek naar de kleedkamer. Ik was gesloopt maar zo trots als een pauw. Ik had voor het eerst sinds vijf jaar weer gesport en ik vond het echt leuk!

Kickboksen bleek een schot in de roos.

Ik ben en was verkocht! Het is niet zo dat ik nu elke dag in de gym ben te vinden. Sterker nog, ik haat nog steeds de fitnessapparaten die ik er zie. Maar de kickbokslessen vind ik echt zo ontzettend leuk!! Het is inspannend en ontspannend tegelijkertijd. Ik voel me helemaal ontladen als ik zo’n heb gehad, omdat je echt al je stress eruit bokst en tegelijkertijd heel actief bezig bent. Ook kan ik er goed mijn hoofd leegmaken omdat je heel erg moet focussen op wat je doet. Ik merk dat ik na de les heel erg scherp ben en veel efficiënter kan werken.

Sinds ik deze lessen volg is er een last van mijn schouders gevallen waarvan ik zelf niet eens wist dat ik die had. Ik voel me oprecht frisser, ik slaap zó veel beter en vaster.

Als je dus net zo een grote sporthater bent als ik was, probeer voor de grap eens een kickboks- of kick4fun les. Je zal er (denk ik) geen spijt van krijgen. Laat je me het weten als je ook aan het sporten bent geslagen?

P.S Inmiddels heb ik door dat de meeste dames in die strakke sportkleding lopen zodat de vetjes in het gareel worden gehouden. Ik heb ook een sportlegging, schoeisel en sportbeha aangeschaft van een goedkoop doch zeer opzichtig uitziend merk. Als de prijs voor een sportoutfit je in de weg staat kijk dan dus eens naar goedkopere merken of de sale. As het sporten je bevalt kun je altijd later nog investeren in betere kleding.

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

5 Comments

 • Reply Rowan 12 februari 2017 at 11:53 AM

  Wauwwww zo herkenbaar!! Hahahaha! Ik houd ook niet van sporten, wel van dansen etc. Dus misschien ook wel iets voor mij 🙂

  Leuk geschreven!

  • Reply TGSBB 12 februari 2017 at 11:57 AM

   Thanks girl! Ja dit is echt de oplossing voor mij. Kom gezellig met mij eens een lesje volgen anders?!

 • Reply Marlene 12 februari 2017 at 12:16 PM

  Oke dit is echt een sign want vandaag zou ik na 2 weken weer gaan sporten maar ik lig nog in mn bed wuahahah. Wat goed van je! Want als ik het doe voel ik me zo goed maar beginnen is zo’n een drempel. Bij mij is het altijd in fases. Ik denk dat ik een seizoenssporter ben als dat een woord is haha. Dan heb ik een tijdje dat ik veel sport hardlopen, crossfit en dansen. En dan is het 1x in de 2 weken en dan denk ik van ja nu ga ik het echt weer oppakken en dan blijft het daarbij…pfff. Ik hoop dat ik gauw weer mn drive vind. Miss toch zo gaan hardlopen?…

 • Reply Marlene 12 februari 2017 at 12:26 PM

  Oke dit is echt een sign want vandaag zou ik na 2 weken weer gaan sporten maar ik ben nog in mn pyjama wuahahah. Wat goed van je! Want als ik het doe voel ik me zo goed maar beginnen is zo’n een drempel. Bij mij is het altijd in fases. Ik denk dat ik een seizoenssporter ben als dat een woord is haha. Dan heb ik een tijdje dat ik veel sport hardlopen, crossfit en dansen. En dan is het 1x in de 2 weken en dan denk ik van ja nu ga ik het echt weer oppakken en dan blijft het bij die 1x…zucht. Ik hoop dat ik gauw weer mn drive vind. Miss toch zo gaan hardlopen?…

  • Reply TGSBB 14 februari 2017 at 11:07 AM

   hahah wie weet is dit idd een sign! Hardlopen vind ik echt bikkel!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.