Beauty Haar Home Life

Interview met Felicia Leatherwood, dé celebrity natural hair styliste!

12 april 2015

Voor het Luv and Learn Your Beauty event haalde Natural black Hair de meest bekende natural hair styliste naar Nederland: Felicia Leatherwood. Haar naam zal je misschien bekend voorkomen als dé kapper van mening bekend naturalista zoals Jill Scott. Ook is ze in één klap nog bekender geworden met dit geweldige kapsel van actrice Teyonah Parris. Ik kreeg de kans om haar te interviewen en man…wat was ik onder de indruk van deze powervrouw. Super oprecht, integer en bovendien echt een leuk persoon om mee te praten. Ben je benieuwd naar haar verhaal, check mijn interview:

interview Felicia Leatherwood

Van poppen knippen tot de buurtkapster worden

Felicia Leatherwood groeit op in Los Angeles, California, waar ze op negenjarige leeftijd al het haar van haarzelf en haar buurmeisjes deed. “Ik deed eerst mijn eigen haar, simpelweg omdat niemand anders mijn haar kon doen. Mijn moeder was bang om me pijn te doen. Gek genoeg hield ik er niet van om met poppen te spelen, maar wél om hun haar te doen. Op een dag was ik weer eens bezig met het haar van een van mijn poppen en knipte ik het. Iedereen die weleens een pop heeft gehad, weet dat dat meestal het eind van het poppenkapsel betekent aangezien je steeds meer knipt om het kapsel recht te krijgen. En zo ook met mijn pop, haar kapsel was zodanig verknipt dat ik er niet meer op kon experimenteren. Toen besloot ik maar verder te oefenen op mijn eigen haar. Ik vlocht mijn haar en werd al gauw in de buurt bekend als dat meisje dat ‘braids’ en ‘cornrows’ kon zetten.”

Felicia's big chops

Een kapster was geboren. Felicia staat bekend om haar natural hair kapsels en is zelf haar hele leven naturalista. In het gezin Leatherwood is zij niet de enige met een passie voor natural haar. Ook haar broer zit in het vak. Bij zijn ‘barbershop’ deed ze haar tweede big chop.

felicia leatherwood big chop

“Mijn tweede en laatste big chop was meer een emotional chop. Ik zat niet lekker in mijn vel, was de weg een beetje kwijt en maakte een groot probleem van hoe mijn haar wel of niet zat. Natuurlijk was mijn haar totaal niet het probleem, maar zat het veel dieper. Om te focussen op waar het probleem dan wel lag liet ik mijn broer er alles afscheren. En weet je wat het ook is? Ik heb weleens klanten in mijn salon die elke twee weken langskomen: “Ik wil iets hips met mijn haar”- “Ik wil een nieuwe kleur”- “Ik wil een compleet andere look”, oftewel elke twee weken iets nieuws. Soms gaan we helemaal op in ons uiterlijk, terwijl daar het diepliggende probleem niet zit. Klanten die om de zoveel tijd de ‘veranderkriebels’ hebben, vraag ik op de man af wat ze nou echt dwars zit. En dan blijkt het vaak een emotioneel probleem waar ze mee kampen. Als je vanbinnen lekker in je vel zit, heb je die constante uiterlijke verandering niet nodig.”

Innerlijk zelfvertrouwen

Diep. Hier moet ik even over nadenken, maar dit is zo waar! De vrouw die tegenover mij zit is niet bepaald de minste op spiritueel gebied. Ze denkt veel over het leven na, blijft trouw aan zichzelf en haar intuïtie en hecht veel waarde aan haar innerlijke zelfvertrouwen. Felicia geeft veel workshops over natural haar, maar is van plan om in de toekomst veel meer te doen met innerlijke tevredenheid en zelfvertrouwen:

felicia podium llyb

“Ik wil in de toekomst een workshop opzetten waarbij de focus meer ligt op het innerlijk zelfvertrouwen van naturalistas en op het verzorgen van je eigen haar. Ik wil dat men trots is op hun haar, hun afkomst en kleur, gewoon je goed voelen over jezelf. Ik geloof in girlpower en sisterhood. Ik vind het geweldig om te zien als donkere vrouwen samenkomen om iets te bewerkstelligen. De natural hair community heeft de kracht om elkaar als donkere vrouwen vooruit te helpen. Je ziet het ook op events terug, men is niet kattig naar elkaar, er is weinig jaloezie en haat, men geeft elkaar complimentjes en ondersteunt elkaar.”

Tips voor naturalista's en transitioners

Tegenwoordig zijn er veel meer natural hair events, zo dit event waar ik  haar ontmoette. Wat mij daar opviel was dat er veel transitioners (overstap van gerelaxed naar natural hair) waren. Ik vroeg naar haar beste advies voor transitioners:

felicia en ik

“Allereerst, heb geduld met jezelf. We hebben zoveel verwachtingen over hoe ons haar eruit zou moeten zien, en soms zijn we zelf onze grootste vijand om te beoordelen hoe we eruit zouden moeten zien. Zorg er dus voor dat je een bondgenoot hebt, iemand die je support op je journey. En, niet geheel onbelangrijk, zoek een kapster die je kunt vertrouwen en waar je advies kunt inwinnen. En vergeet niet om vooral veel informatie online te zoeken. Na al die jaren in de natural hair scene kan ik me nog steeds verbazen over vrouwen die hun haar niet correct weten te verzorgen. Je bent slechts één klik verwijderd van de online wereld die superveel informatie kan bieden over de juiste verzorging van je haar. Doe je onderzoek, maar waak ervoor om een productjunkie te worden.”

Hoe vind je het perfect product voor je kroeshaar?

‘Product junkieness’ is een veelvoorkomend probleem onder new-naturalista’s. Hoe vind je nou dat echte perfecte haarproduct voor je haartype? Bestaat er überhaupt zoiets als ‘het perfecte product’?

“Het perfecte haarproduct…ik weet niet of ik erin geloof. Het hangt van zoveel factoren af: jouw fysieke toestand, het water dat er uit je kraan komt, noem het op. Wat voor de een geweldig werkt, hoeft voor jou niet geweldig te werken. Mijn tip hierover is: vind drie producten die je haar echt geweldig vindt en onthoud die, schrijf die op.

We worden vaak productjunkies, niet omdat we het juiste product niet kunnen vinden, maar omdat we iemand zien met het (in jouw ogen) perfecte haar en dan diegene vragen naar de producten die zij gebruikt. En dat terwijl diegene vaak niet eens jouw haartextuur heeft. Ondertussen koop je de producten maar vergeet je dat jouw haar misschien wel heel veel baat had bij shea butter. Dus schrijf op waar jouw haar van houdt!

Ook kun je producten van verschillende merken gebruiken, dat is niet erg. En last but not least: als je een nieuw product gebruikt, en je twijfelt of het werkt voor jouw haar, ga dan door met gebruiken en doe dat dan drie tot zes maanden voor je het afschrijft. Als je haar direct een slechte reactie op een product geeft, dan moet je er natuurlijk meteen mee ophouden. Maar als je je haar wilt laten groeien, blijf trouw aan de producten die voor je haar werken en verander niet steeds van product.”

Felicia en haar werk op Jill Scott en Will Smith

jill scott feliciaDeze handige adviezen geeft ze ook aan de vele celebs waar ze mee werkt. Een van de eerste celebs waar ze mee werkte was Regina King. Maar Felicia was pas echt onder de indruk van Jill Scott en Will Smith.

“Ik was ontzettend vereerd toen Jill Scott me opbelde of ik haar haar kon doen. Nadat ik haar haar deed, begonnen steeds meer mensen mijn naam te kennen en ook veel celebs vroegen of ik hun haar kon doen. In tegenstelling tot wat men weleens denkt, heb ik nog nooit Oprahs haar gedaan, wel heb ik het haar van Will Smith gedaan, een fantastische, oprechte man. Geweldig om met hem te werken!”

Reizen, workshops geven en dankbaarheid

Naast haar beroemde clientèle, maakt ze ook nog tijd om het haar van ‘de gewone mensch’ te doen en veel te reizen om haar workshop te geven. Felicia is een harde werker, een carrière vrouw en een voorbeeld voor velen. Toch had ze dit alles niet zo gepland:

interview dames

Bron foto: Instagram Myblackhair

“Bij alle keuzes die ik maak of heb gemaakt vraag ik me af: wat zou mijn moeder hiervan vinden? Zij is mijn grootste voorbeeld en ik maak haar (en mijzelf) graag trots. Ik had nooit verwacht dat ik zou zijn waar ik nu ben. Als ik geen Instagram zou hebben zou ik compleet vergeten waar ik allemaal ben geweest en wie ik heb ontmoet. Het is net een droom!

Ik reis zo veel voor mijn werk. Hiervoor zat ik in Parijs, een van mijn favoriete steden, en hierna ga ik weer door naar Lagos, Nigeria. Elke dag mediteer ik en spreek ik mijn dankbaarheid uit. Ik voel me oprecht gelukkig dat ik dit werk doe en hopelijk nog veel jaren mag doen. Dankjulliewel voor alle liefde en tot gauw Holland!”

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.