Home Life Lifestyle

Ken je deze…? Gek op roti/hey dushi/sambal bij

9 juni 2013

“Wat spreek je fantastisch Nederlands?! Waar heb je dat geleerd?” “Nou, ik ben hier geboren.” 

Het gesprek gaat verder: “Waar kom je vandaan?” “Uit Amsterdam.” “Nee, ik bedoel jullie volk?” “Oh (stilte), mijn volk komt uit Suriname, mijn ouders ook trouwens.” “Och, je meent het! Ik dacht het al, Antilliaans of Surinaams. Zoveel verschilt het eigenlijk niet toch? En weet je…ik ben GEK op rooti! Ja zalig, ik maak het ook weleens zelf met sperzieboontjes.” “Oh.” “En ja, jullie Surinamers kunnen ook fantastisch koken en dansen he?!” “(stilte)”

In het onderstaande grappige filmpje Where are u from??? wordt deze situatie heel goed geschetst, maar dan over een Koreaans meisje dat de bal flink terug kaatst.

Waar kom je vandaan?Ik weet dat de meeste mensen het echt heel goed en leuk bedoelen als ze vragen waar je vandaan komt en als antwoord iets leuks over ‘jouw land’ willen zeggen, maar soms word ik er een beetje ongemakkelijk door. Ik ben in Nederland geboren en hoewel ik veel Surinaamse gewoontes heb, voel ik me niet meer Surinaams dan Nederlands.

Naar aanleiding van dit filmpje kreeg ik deze vraag: Wat is dan wel het juiste om te zeggen/vragen? Men wil alleen wat aardigs over jouw land van herkomst zeggen.
Misschien is het juiste om te zeggen er ook wel niet, het zou fijn zijn als het niet zoveel uitmaakt waar ik vandaan komt. Moet je weten waar ik vandaan kom, om iets aardigs tegen me te zeggen?

Ik heb deze fout ook weleens gemaakt, bij anderen, dat je wat leuks wil zeggen over iemands land. En op zich is het ook niet erg, maar als Surinamer krijg je voortdurend iets te horen over dansen/roti. Ik ben eigenlijk best benieuwd wat andere culturen vaak te horen krijgen? Als je bijvoorbeeld zou zeggen ik kom uit Ghana, wat antwoordt men dan? Dit brengt me op de volgende vraag:

WELK CLICHÉ HOOR JIJ VAAK OVER JOUW AFKOMST?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

7 Comments

 • Reply SunnyD 25 juni 2013 at 3:54 PM

  Over Ghana hoor ik altijd een opmerking in de richting van “ahh eet je Fu Fu “..?

 • Reply SunnyD 25 juni 2013 at 3:58 PM

  Aangezien ik uit Curacao kom, hoor ik TE vaak mensen zeggen dat ze daar ook zijn geweest/hebben gewoond/ of daar stage hebben gelopen…

  Leuk om te horen toen ik pas in NL kwam wonen.. maar nu ben ik like – “Who cares.. leuk voor je”.

  Erg gemeen en ongeinteresserd maar ik heb er niks aan dat jij daar een keer bent geweest of stage heb gelopen met alle 1000 andere stagiaires.
  Curacao in de ogen van een toerist of stagiare is heel anders dan “mijn” Curacao, van een local dus

  • Reply Tewatha_Fashion 25 juni 2013 at 8:38 PM

   Ohja, die van de stage/vakantie op Curacao heb ik inderdaad weleens gehoord!
   En welke cliché woorden hoor jij vaak?

   • Reply Delany O 5 november 2013 at 10:35 PM

    Surinamers en de tijd dat gaat niet samen he! Cliché zeg ik dan, ik ken er genoeg die altijd op tijd zijn! (noem dan een paar namen van mensen die wij beiden kennen) Krijg dan vervolgens een neppe bevestigde knik. Waarop ik verder ga: Ik woon zelf met één altijd op tijd. Antwoord : Ja wat dat betreft is ie wel erg vernederlands! Waarop ik antw: Nee hoor, je bedoelt te zeggen een Surinamer die gewoon altijd op tijd is. Reactie: Lachen als een boer die kiespijn heeft!

    • Reply TGSBB 11 november 2013 at 5:16 PM

     Ja mijn moeder is ook een Surinamer die een hekel heeft aan te laat komen, dus dit cliché gaat ook niet op voor haar. Ik daarentegen….kan een voorbeeld aan jou nemen 🙂

 • Reply Kim 11 november 2013 at 4:45 PM

  mijn klassieker: jij bent Aziatisch, jij bent zeker erg zorgzaam! Kan je loempia’s voor me maken?

  • Reply TGSBB 11 november 2013 at 5:13 PM

   Ohjaa de zorgzame Aziaat ken ik ook idd! Hahah en wat antwoord je?

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.