Home Homepage Posts Life Lifestyle Mommy

10 Leuke en betaalbare uitjes met je baby en peuter

12 maart 2017

Ik dacht altijd dat er genoeg leuke uitjes waren met een baby of peuter. Helaas bleek ik weinig inventief en kwam ik minder vaak de deur uit dan ik had gehoopt. Met een kleuter is er voldoende te doen maar met een baby of peuter is het lastiger. In deze post deel ik daarom een aantal tips voor ouders om buitenshuis leuke dingen te doen met een baby of een peuter.

Babymassage

Geschikt voor: baby’s

Via mijn zwangerschapscursus leerde ik een aantal dames kennen met baby’s van dezelfde leeftijd waardoor we veel contact konden houden en ook uiteindelijk een cursus babymassage volgden bij Merle Van Reep. We kregen vier lessen van Merle waarbij je leert je baby te masseren en welke techniek je kunt gebruiken als je baby bijvoorbeeld last heeft van krampjes. De lessen kosten €99 (voor 4 x 5 kwartier) en je krijgt ook een boekje en een flesje amandelolie erbij. Ik vond Merle heel prettig als persoon en ze is ook gekwalificeerd babymassage docent, dus ze weet waar ze het over heeft.

Speel-o-theek

Geschikt voor: baby’s (vanaf ong. 3 maanden) en peuter

Pas recentelijk ontdekte ik de speel-o-theek. Het bleek een geniale uitvinding, vooral als je kind niet veel in aanraking komt met anderen. Tweemaal per week kun je meedoen met een gratis inloopochtend, waarbij je ouders uit de buurt ontmoet en de kinderen met elkaar spelen.

Naast het spelen wordt er ook gedanst, geknutseld, gezongen en fruit gegeten. Heel handig om zo nieuwe ouders en buurtkindjes te leren kennen.  Je kunt er trouwens ook speelgoed lenen (lidmaatschap om speelgoed te lenen kost €12,50, inloopochtenden zijn gratis), wat heel handig is als je niet thuis met bergen speelgoed wil zitten. Een moeder die ik er ontmoette vertelde me dat ze voor kinderfeestjes altijd speelgoed bij de speel-o-theek leent zoals een trampoline of een zandbak. #tip! Je vindt alle speel-o-theken in Noord Holland hier.

Muziekles

Geschikt voor: baby’s en peuters

Als je een kind hebt dat gek is op dansen of muziek, kan muziekles een hele leuke activiteit zijn. Je kunt wekelijks een muziekles bezoeken waarbij je kind kennis maakt met allerlei soorten instrumenten. Het is superleuk om te zien hoe je kindje reageert op alle klanken. Het is in veel gevallen wel een beetje aan de prijs (€100 voor 10 lessen), maar met muziekeducatie kun je niet vroeg genoeg beginnen toch?

Fruit plukken bij Fruittuinen van West

Geschikt voor: baby’s (zodra ze kunnen lopen is dit een leuk uitje) en peuter

Oh….ik kijk nu al uit naar de zomer waar je in deze heerlijke fruittuin van Amsterdam West het allerlekkerste zomerfruit, zoals aardbeitjes, frambozen en bramen, kunt plukken. Ouders en kinderen krijgen een mandje mee en dan mag je zelf over het terrein lopen en maar raak plukken. Bij de kassa reken je af wat je in je mandje hebt en leg je wat extra geld neer voor de frambozen die tijdens het plukken hun weg naar het mondje van je kind vonden :)) Mijn dochter vond dit plukken echt geweldig! Van mei tot oktober is er allerlei fruit te plukken, zoals appels, peren, frambozen, bessen of pruimen. En als je toch in de buurt bent, er is een hele mooie natuurspeeltuin tegenover de fruittuinen van West. Een aanrader met mooi weer.

Baby/peuterzwemmen

Geschikt voor: baby’s en peuters

Baby’s zijn gek op water! Geen wonder dat zoveel kindjes babyzwemmen te gek vinden. Ik heb dit een tijdlang wekelijks gedaan bij het Noorderparkbad waar het betaalbaar en erg leuk was. Mijn dochter viel na het zwemmen als een blok in slaap. De enige kanttekening die ik hierbij moet zetten is dat je kindje makkelijk onderkoeld kan raken, dus dat je na het zwemmen je kindje gelijk aan de borst moet leggen of een flesje warme melk moet geven om de temperatuur weer op orde te krijgen.

Indoor speelhal Ballorig

Geschikt voor: baby’s (vanaf 6 maanden) en peuters

Als ouders het vroeger hadden over Ballorig, stelde ik me een enorm grote ballenbak voor waar kinderen helemaal hyper en gestoord van terug kwamen. Nu ik zelf moeder ben en diverse indoor speelparadijzen heb bezocht, kan ik zeggen dat de enige die gestoord terug komen, de ouders zijn. Men serveert er niet voor niets flessen wijn. Kinderen (van baby’s tot peuters/kleuters) vinden het geweldig! Chimpie Champ, Candy Castle of Ballorig, allemaal goed voor een middag groots vermaak. Check wel even of je alleen voor je kind betaalt of ook voor jou als ouder. Ook handig is om de Facebook van de indoor speelhal te checken zodat je weet hoe de sfeer en het eten daadwerkelijk is. En check tot slot of de plek veilig is bevonden.

Kinderboerderij

Geschikt voor: baby’s  en peuters

Bijna elk kind vind het fantastisch om dieren te zien. Ik ben persoonlijk niet een enorme dierenvriend, maar ik probeer mijn dochter wel kennis te laten maken met dieren. Op de kinderboerderij kan dit redelijk vrijblijvend en het kost je in tegenstelling tot Artis vaak niets. Je hebt in Amsterdam een aantal leuke kinderboerderijen en bij sommigen heb je ook een grote speeltuin. In het Amstelpark is een bekende en grote kinderboerderij, waar je jezelf en je kind ook nog eens kan trakteren op een vers geitenmelkijsje.

De Openbare Bibliotheek

Geschikt voor: baby’s en peuters

Het is sowieso een goed idee om vroeg te beginnen met voorlezen en daarom zou ik iedere ouder aanraden (twee)wekelijks naar de bibliotheek te gaan met hun baby of peuter. Er is zo ontzettend veel leuks te doen, zoals voorleesochtenden (soms met een muzikant) of een enorm muizenhuis bekijken maar natuurlijk kan je kindje zo ook in contact komen met andere kindjes. Het mooiste van dit alles is dat een lidmaatschap niets kost. Een echte aanrader dus!

Nijntjemuseum 

Geschikt voor: peuters

Voor de kindjes vanaf 2 jaar is het Nijntje museum een ware droom! Hier kun je als ware Nijntje fan lekker rondspelen. Vanwege het grote succes kun je er alleen in tijdblokken in zodat het niet te druk wordt. Woensdagen en vrijdagen zijn sowieso wat drukker, maar alsnog leuk om erheen te gaan. Online een kaartje kopen is makkelijker en goedkoper. Je betaalt als ouder €3 en voor je kind betaal je €8,50.

Sprookjeswonderland

Geschikt voor: peuters

Een soort Efteling maar dan voor peuters en kleuters. Het sprookjesbos is geschikt voor kindjes vanaf drie jaar die gek zijn op sprookjes, prinsjes en prinsesjes. Het sprookjesbos is wel heel erg indrukwekkend dus ik kan me voorstellen dat dit vooral voor een jonge peuter een hele belevenis is.

Nog meer leuke inspiratie:
Bekijk ook het Kinderboekenmuseum, peuteryoga, (stads)trand, het Kindertheater of Little kids gym!

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Hella 20 september 2018 at 7:42 PM

  Hoiii,
  Waar kan je eigenlijk muziekles volgen voor babies in amsterdam?

  • Reply Shanna 13 november 2018 at 10:44 PM

   Mathilde Castro geeft hele fijne lessen!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.