Home Travel Travel lifestyle

Mijn ervaring met reizen in het buitenland als donkere vrouw

9 november 2014

Laatst las ik een interessant artikel op de Atlanta blackstar waar men een lijstje had gemaakt met de slechtste landen om naar toe te reizen als gekleurde reiziger. Gelukkig stond Nederland er niet op, maar een heleboel andere Europese landen stonden er wel op waar ik ook ben geweest. Vandaag deel ik graag mijn reiservaring als donkere vrouw over de landen waar ik ben geweest. Omdat ik niet alle landen kan behandelen, schrijf ik over de landen waar ik de meest bijzondere ervaringen heb gehad. Van Tokio tot Barcelona, hoe was mijn reiservaring?

Spanje

barca pics 094Ik heb acht maanden in Barcelona gewoond en heb vele Spaanse steden bezocht. Vooral Andalusië is een van mijn favoriete delen. Ik heb Spanjaarden niet als racistisch ervaren. Wel heb ik te maken gehad met vooroordelen. Als ik als donkere vrouw over de Ramblas in Barcelona liep werd er weleens gedacht dat ik als prostituee werkte, aangezien dat de ronselplaats is voor een aantal donkere dames.

DSC_0546Dat vond ik weleens vervelend en bovendien beledigend. In de winkels vond ik dat ik werd behandeld als eenieder ander, ik ben in die acht maanden bijvoorbeeld nog nooit achtervolgd. Het helpt wel als je de taal beheerst, dan is men meteen een stuk vriendelijker.  Toen ik mijn afro droeg zorgde dat wel voor meer (positieve) aandacht, men vond mijn haar geweldig en zat er vaak (ongevraagd) aan.  Kortom, ik heb prima ervaringen in Spanje en zou hier als donker persoon zeker heen gaan, voor vakantie en zelfs om te wonen.

Argentinië

Ook in Argentinië (Buenos Aires) heb ik gewoond. Men had gauw door dat ik een toerist was, want er zijn geen donker gekleurde Argentijnen (meer). De meeste donkere toeristen komen uit Brazilië of Colombia en hebben genoeg geld om te kunnen reizen. De meeste Argentijnen dachten dat ik Braziliaanse was, waardoor ik eerder werd gezien als iemand waaraan ze geld konden verdienen. En in zo’n geval zijn de meeste mensen ineens heel aardig.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wel merkte ik in Buenos Aires een enorme discriminatie van rijk naar arm. Men keek best wel neer op de mensen in de achterstandswijken en in sommige gevallen werden de arme mensen zelfs in winkels geweigerd of genegeerd. Ook vond ik het kolder dat de achterstandwijken achter enorme muren werden geplaatst, zodat de toeristen dit deel van Buenos Aires niet zagen. Ik had het gevoel alsof men de armoede negeerde. Je zal je afvragen wat ik er dan deed? De architectuur van de verschillende wijken is gewoonweg prachtig! Je waant je soms echt in Parijs, maar dan tropischer.

buenos aires foodMaar de ultieme reden om Argentinië een keer te bezoeken is wanneer je een liefhebber bent van geweldig eten (voornamelijk vlees) en goede rode wijnen. Nog nooit heb ik zo vaak zo zalig en zo goedkoop gegeten als daar! Gebarbecuede biefstuk, zo mals dat je het met je lepel kunt snijden, versgebakken friet met knoflook en peterselie, het meest fantastische huisgemaakte dessert (FLAN), altijd verse gegrilde groenten en een heerlijk krachtig rood glas wijn ernaast. En dit alles voor nog geen tien euro! Echt foodheaven!!

Brazilië

Een van mijn droombestemmingen was Brazilië. Jarenlang droomde ik ervan om het strand van Ipanema te zitten met vele caiprinha’s in mijn hand, samba dansend tot de zon onderging…. En gelukkig heb ik dat ook op sommige plekken kunnen ervaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk dacht dat Brazilië een grote happy smeltkroes zou zijn. But was I wrong. Helaas heb ik hier wel een aantal vervelende ervaringen gehad, wat betreft discriminatie. Ik was een aantal maanden in Brazilië op reis met een vriendin die heel licht gekleurd is. Ik was door de Braziliaanse zon prachtig donker gekleurd en wilde gewoon inblenden met ‘het gewone volk’. Op een dag gingen we naar een winkelcentrum in Leblon (chique wijk in Rio de Janeiro). Ik was vrij onopvallend gekleed, een korte broek met een t-shirt en slippers en mijn afrohaar. In een winkel vroeg ik in het Engels of ik daar foto’s kon laten maken. Omdat ik Engels sprak namen ze aan dat ik geen Portugees sprak. Helaas verstond ik de lelijke woorden wel waarbij ze tegen elkaar zeiden dat ik een favelinha met slecht haar was en wat ik daar eigenlijk in hun winkel kwam doen.

Natuurlijk is dit slechts één voorbeeld, maar helaas merkte ik tijdens de reis dat mensen heel anders deden tegen die vriendin dan tegen mij. Ik moet er trouwens bij zeggen dat ik vooral van het zuiden tot en met Rio de Janeiro heb gereisd en dat dat deel van Brazilië veel blanker is dan bijvoorbeeld het Noorden. Wellicht heb je daar dus een hele andere ervaring. Mocht ik ook terug gaan naar Brazilië, dan zou ik zelf liever Bahia bezoeken en dat raad ik donkere mensen eerder aan dan bijvoorbeeld Florianopolis (waar ik heb gereisd).brazilie natuurNatuurlijk heb ik ook hele leuke ervaringen gehad en over het algemeen zijn Brazilianen goedlachs en warm. Van de criminaliteit merkte ik als donkere vrouw relatief weinig. Het eten vond ik er lekker, maar duurder dan verwacht. Het allerbeste aan Brazilië vond ik de natuur en de goede sfeer op sommige plekken en de spontaniteit van gebeurtenissen. Zo zat ik het ene moment aan de zuco (soort smoothie) op een terras voor me uit te staren en begon het volgende moment mijn buurman aan het tafeltje ernaast gitaar te spelen en random te dansen.

Turkije

Een van de meest aparte ervaringen had ik als kind in Turkije. Omdat mijn vader het liefst zo goedkoop mogelijk op vakantie ging, boekten we in de jaren ’90 een vakantie naar de toen nog onbekende bestemming: Alanya.

pentax 210Turkije was nog niet echt bekend als vakantieland en donkere toeristen waren in Turkije best wel een bezienswaardigheid. Voor de vakantie had ik mijn haar laten invlechten en afgezien van onze kleur werd ons haar helemaal als bijzonder gezien. Op sommige momenten voelde ik me een beetje een aapje. Mensen gingen met ons op de foto en raakten daarbij ons haar aan. Nu, jaren verder had ik dit waarschijnlijk niet meer toegelaten, zulk exotisme. Maar toen vond ik het als kind heel erg leuk om door iedereen geliefd te zijn en overal met open armen (en heerlijke appeltjes thee) ontvangen te worden. Na deze positieve ervaring ben ik nog vele malen terug gegaan naar Turkije en vind ik het ondanks het massatoerisme nog steeds een heerlijk land. Als je in het hoogseizoen maar wegblijft van de toeristische badplaatsjes, kun je er alles vinden wat je (zuinige) hartje begeert.

Japan

kyotoEen aantal jaar geleden kreeg ik een bijzondere kans; een vriend van mij die bij KLM werkt vroeg of ik zin had om op de bonnefooi vijf dagen naar Kyoto (Japan) te gaan. Het ticket kostte nauwelijks iets en we zouden verblijven in een goedkoop hostel. Impulsief als ik was, besloot ik mee te gaan. En zo vloog ik naar het land van de rijzende zon. Toen we aankwamen op het vliegveld van Osaka, ervoer ik voor het eerst in mijn leven een cultuurshock! Alles wat je kon lezen stond in het Japans en men sprak echt geen woord Engels. Maar wat was Kyoto magisch…zo ontzettend mooi. Alles wat ik verwachtte zag ik daar: geisha’s, prachtige kersenbloesems, kleurrijke mensen en ga zo maar door. Als donker persoon voelde ik me best een bezienswaardigheid, vooral met mijn afro.

Toen ik aan het winkelen was werd ik bijna een half uur achtervolgd door een groepje jonge studenten. Op een gegeven moment wilde ik ze vragen waarom ze mij achtervolgden, toen ze zich stuk voor stuk op een rijtje keurig voorstelden en in hun beste Engels vroegen of ze met mij en mijn afrohaar op de foto mochten. Ik was de beroerdste niet:

TEen jaar of twee geleden ben ik ook nog in Tokio geweest, wat ik ook heel erg leuk vond, maar in vergelijking met Kyoto is dat erg toeristisch. In een warenhuis in Tokio zag ik voor het eerst de Japanners die de black lifestyle nastreven, je kunt hier een interessante docu over zien in deze post.

Kyoto en housewarming 008

Verder heb ik Japanners als hele lieve mensen ervaren, die helaas het woord Nee niet gebruiken, waardoor ik best weleens in de war raakte. Als iemand de weg niet wist, zeiden ze het niet, maar probeerden ze je toch op elke manier te helpen. Wat ik ook erg prettig vond, was dat ik mij in Japan ontzettend veilig voelde. Een aanrader dus en bovendien helemaal niet zo duur als men denkt!

Amerika

Mijn new York avonturen heb ik je natuurlijk uitgebreid kunnen volgen in deze posts. Voor ik naar New York ging, ben ik met twee goede vriendinnen een keer naar Los Angeles gegaan. Ik vond het echt Te Gek! Het kan ook aan het gezelschap liggen, maar ik heb nog nooit zoveel gelachen op een vakantie als op deze. Ik ging met een Nederlandse en een Chinese vriendin en die combinatie zorgde voor nogal wat aandacht. De combinatie van drie etniciteiten kwam daar gewoon niet zoveel voor.los angeles

Ja, het is waar wat men zegt over Amerikanen: ze zijn oppervlakkig, maar gek genoeg vond ik die oppervlakkigheid niet erg. Ik vond het heerlijk om een winkel binnen te lopen en te horen: “Hello miss, how are you today?” Dat het antwoord ze geen reet kan schelen, maakte me niets uit. Ik heb in LA pas ervaren wat servicegerichtheid is en hoe de klant echt koning kan zijn.

Wij zaten in West Hollywood, waar ik mij verbaasde over het geringe aantal donkere mensen. Maar toen we een keer per ongeluk verkeerd reden kwamen we terecht in een soort ghetto, waar je ineens heel veel donkere mensen zag. Ook raakte ik een keer in gesprek met een donkere jongen en hij zei dat donkere mensen in LA (en in Amerika) echt onderaan de sociale ladder stonden en het leven voor hem en velen andere donkere mensen in LA veel zwaarder was dan voor de blanken. Hij vond ons ook een aparte combi en zag meteen dat we ‘European’ waren, want Amerikanen mixten volgens hem niet zo gauw qua vrienden. Dat vond ik toch wel wat teleurstellend, hoewel mijn overall experience dus erg goed is geweest in LA.

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaring in het buitenland. Welk land voelde je je echt op je gemak en naar welk land zou je nooit meer heen willen? Laat het achter in de comments!!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Tania 10 november 2014 at 12:38 PM

  Wat een interessant stuk. Ik ben wel heel erg nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter waarom Argentinië geen donkere bevolkingsgroep (meer) heeft. Terwijl de America’s (Noord-, Midden en Zuid) een soortgelijke slavernijgeschiedenis heeft. Ik vind het hartverscheurend om te lezen dat je als donker individu op sommige plekken niet welkom bent, maar ja it’s their loss. Bedankt voor het delen van jou leuke en minder leuke ervaringen.

  • Reply TGSBB 24 november 2014 at 10:12 AM

   Hai Tania,

   Ik heb me toen ik in Argentinië was laten vertellen dat ze letterlijk de donkere mensen in Argentinie hebben uitgeroeid, maar ik heb hier geen onderzoek/artikelen over gevonden.
   Het is en blijft raar dat men je beoordeelt in sommige landen op je kleur, ik wijt het altijd maar aan ignorance, maar vond het in sommige situaties ook erg pijnlijk!
   Groetjes Tewa

 • Reply Marie 18 april 2017 at 11:22 AM

  Was is in Argentinië in Buenos Aires? Want die inwoners staan er in heel Latijns-Amerika bekend om dat ze arrogant zouden zijn. Verder schijnt Rusland echt een horror bestemming te zijn voor getinte mensen, waar het ook echt vaak voorkomt dat je gewoon in elkaar wordt geslagen om je huidkleur…

  • Reply TGSBB 18 april 2017 at 2:38 PM

   Dag Marie, yes Buenos Aires in Argentinie was het. Dat heb ik idd weleens vaker gehoord!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.