Home Life Lifestyle

Mijn 11 handige tips voor ondernemerschap

6 maart 2016

Al bijna vier jaar ben ik zelfstandig ondernemer! Ik ben nog steeds blij met mijn keuze, al zou ik willen dat ik bepaalde tips eerder had gekregen. Daarom deel ik vandaag mijn 11 handige tips voor ondernemerschap met je. Hopelijk heb je er veel aan als je je eigen onderneming wil starten!

1: Vraag jezelf af: waarom je ondernemer wil worden?

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is, waarom wil je ondernemen? Heb je moeite om voor een baas te werken? Wil je meer vrijheid? Heb je gewoon een briljant idee dat je uit wil voeren?

Ik zou het je vooral afraden als je ondernemer wil worden, omdat je een beetje een ego-issue hebt en zo graag CEO op je Linked-in profiel zet, omdat dat zo tof staat naar de buitenwereld.

Er komt namelijk zoveel meer bij kijken dan alleen de naam ‘CEO’ of Boss Lady dragen, geld verdienen of lekker vrij zijn. Heb dus een duidelijk idee waarom je dit wil en heb ook geen te rooskleurig idee van het ondernemerschap.

2: Volg een cursus bij de KVK en/of belastingdienst

Voor ik begon als ondernemer volgde ik de (gratis) cursussen van de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. Die startersbijeenkomsten laten je beknopt kennis maken met alle facetten van het ondernemerschap. Op hun websites vind je echt veel informatie.

Ik kreeg tijdens de cursus ontzettend goede tips en tricks en kon daarna alle vragen stellen die ik maar had. Je gelooft het misschien niet, maar de meeste mensen bij de belastingdienst willen je echt graag helpen.

3: Maak gebruik van je eigen netwerk, familie oud klasgenoten etc

Als je je dan eenmaal hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (YES: spannend moment en zeker hét moment om een vreugdedansje te doen!) is het tijd om acquisitie te doen. Bij al mijn ondernemingen begon ik eerst in mijn persoonlijke netwerk te acquireren.

Er waren voldoende mensen die iemand kende waar ik weer wat aan had. Vertel iedereen over je nieuwe onderneming, zoals je ouders, tantes, ooms of buurvrouw. Zo bouw je aan een netwerk, omdat zij het woord ook weer voor je kunnen verspreiden. Het scheelt je zoveel tijd en werk als iemand die jou kent je ergens kan binnenloodsen, dus onderschat je eigen netwerk echt niet.

4: Zorg voor een buffer en investeer tijd en geld in je onderneming

Iets dat ik zelf echt wel had onderschat…Je hebt echt een buffer nodig als je een eigen onderneming start. Ik weet nu uit eigen ervaring zeggen dat het het handigst is als je minimaal één jaar lang je vaste lasten kan betalen, dus het is super als je dat op je spaarrekening hebt voordat je begint.

Bij mij duurde het zeker een jaar voordat ik geld ging verdienen. Ik weet nog dat ik na een half jaar ondernemen me zorgen maakte waarom ik geen geld verdiende. Een ervaren ondernemer die ik om advies vroeg gaf me wijze raad en zei dat ik de eerste twee jaar vooral zaadjes aan het planten was en pas daarna zou oogsten. Hij had helemaal gelijk!

Zo stak ik toen heel veel tijd in het bijhouden van mijn Twitter account. Ik zocht elke dag naar nieuwtjes op mijn vakgebied en postte die. Het kostte me heel veel tijd om dit te filteren, maar uiteindelijk kwam ik hierdoor in het vizier van een van de grootste spelers in mijn vakgebied. Uiteindelijk werd ik door die partij gevraagd samen te werken en dat zorgde voor fantastische opdrachten en een kennismaking met deskundige collega’s. Investeren kost geld, maar ook tijd.

5: Begin meteen goed en ordelijk met administratie bijhouden

Diezelfde ondernemer gaf mij als tip om gelijk een goede accountant of boekhouder te zoeken. Ondanks dat ik een accountant heb die orde kan scheppen in de administratieve chaos, moet je echt zelf wel weten waar je het over hebt als je aangifte moet doen. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt, zolang je hier meteen vanaf het begin alles netjes bij hebt gehouden.

Maak dus een excel sheet met inkomsten en uitgavenoverzicht. Scan bonnen in zodra je ze hebt gehad en zorg dat je alle papieren netjes in een mapje hebt. Het geeft ook een fijn en gerust gevoel om zelf de zaken op orde en inzichtelijk te hebben.

6: Drink koffie/thee met andere ondernemers

Zoals ik al zei: ik vroeg veel hulp van anderen, maar ook van ondernemers tegen wie ik opkijk. De meesten hebben geen tijd om je te helpen, dus je moet vaak mailen/bellen en ze ervan overtuigen om je te helpen. Maar je leert veel van hun fouten en wie weet kunnen ze je op weg helpen. Weet wel wie je vraagt; iemand die een directe concurrent van je is, is vaak net iets minder bereid om je te helpen. En doe ook iets terug, al is het maar wat kleins.

7: Bouw een website, visitekaartjes etc

Als je dan de stap hebt gemaakt om een onderneming te starten, dan hoort daar natuurlijk ook een goede website en dito huisstijl bij. Je kunt een grafisch ontwerper vragen om dit voor je te doen. Ik had een hele fijne maar die is ermee gestopt, dus helaas kan ik niemand zo gauw aanbevelen.

Ik bestel mijn visitekaartjes altijd via moo.com; goedkoop, simpel maar mooi en betrouwbaar.

8: Werk samen

Werk samen met mensen in je vakgebied. Soms ben je inderdaad concurrenten, maar je bent ook collega’s. Met z’n tweeën bereik je veel meer dan alleen. Zorg dat je leert kennen wie de belangrijkste spelers zijn op jouw vakgebied en maak kennis met ze.

9: Houd het zakelijk

Probeer het zakelijk te houden op het gebied van vrienden/familie. Dit klinkt lastig en dat is het ook, maar als jij al je klussen voor vrienden en familie gratis doet, ga jij er uiteindelijk zelf aan onderdoor. Je vrienden en familie willen jouw zaak vast supporten en hopelijk willen ze jou ook zien groeien en weten ze dat dit geld kost. Heb je het toch heel moeilijk om geld te vragen aan vrienden/familie? Bied dan een korting of vraag om een wederdienst.

10: Focus je voor 100% op nieuwe onderneming

Probeer je te focussen op je business en niet allerlei andere dingen te doen, omdat je nog geen geld verdient. In het begin vond ik het lastig om 200% te gaan voor mijn eigen onderneming, mede omdat er ook gewoon geld moest binnenkomen. Daardoor ging ik allerlei sidejobs aannemen die er weer voor zorgden dat ik ook te weinig tijd had om mijn onderneming te laten groeien. Zonde, want dit vertraagde mijn groei.

11: Werk niet voor een stuiver

Simpelweg omdat je nooit meer een gulden (of euro) waard wordt als je eenmaal voor een stuiver heb gewerkt. Nagenoeg alle klussen die ik ooit heb aangenomen in de hoop dat ik daarna een beter betaalde vervolgopdracht zou krijgen, hebben me dat nooit opgeleverd.

Mijn ervaring is dat mensen die jouw diensten nu willen voor een appel en een ei, áltijd die dienst zullen willen voor een appel en een ei. Het loonde voor mij dus zelden om onder mijn prijs te werken.

Dit waren mijn 11 tips! Hopelijk heb je er veel aan gehad en hebben ze je over de streep getrokken om je droom waar te maken. Als je het echt wil, gaat het je zeker lukken! Heel veel succes en mocht je vragen hebben, stel ze gerust!

groetjes Tewa

TGSBB NEWSletter

Schrijf je in voor de TGSBB nieuwsbrief! Hierin word je op de hoogte gehouden van alle nieuwe blogposts, winacties, data kookworkshops, recepten en nog veel meer leuks! Wil je je inschrijven, dan kun je dat hieronder doen (let op: pas na bevestiging van je emailadres sta je ingeschreven)LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Audrey 18 juni 2017 at 6:47 PM

  Bedankt voor het delen van je waardevolle tips. 🙂

  • Reply TGSBB 18 juni 2017 at 8:34 PM

   graag gedaan!!

 • Reply Pearl 3 augustus 2019 at 6:43 PM

  Super goede tips, dank je wel!

  • Reply TGSBB 18 augustus 2019 at 9:56 AM

   Graag gedaan!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.