Home Life Lifestyle Must See

MUST SEE: 4 x films over slavernij

15 februari 2015

Afgelopen week schrok ik me een hoedje: het kabinet wilde de subsidie voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij intrekken. Het maakte mij verdrietig en zoals in dit artikel ook al wordt gezegd, het geeft een signaal af alsof het Nederlandse slavernijverleden niet belangrijk is. Voor mij geeft het ook een ander signaal: dat nog steeds te weinig mensen door hebben wat er in de slavernij is gebeurd. En zij zijn niet de enigen. Ik wist ook ooit niet van onze geschiedenis af. Op school leerde ik van alles over de Tweede Wereldoorlog en de Gouden Eeuw, maar niets over de slavernij.

Als men vanuit de Surinaamse gemeenschap sprak over herstelbetalingen vond ik dat men teveel in het verleden leefde, dat men vooruit moest kijken. Niets is minder waar. Je kunt veel moeilijker vooruit komen als je je verleden niet goed kent, niet goed hebt verwerkt en helemaal niet wordt erkent. Omdat ik op school niets leerde over de slavernij en de rol van Nederland daarin, begonnen mijn zus en ik onszelf  te informeren door middel van boeken en films over slavernij. Voor mij heeft dit mijn ogen ontzettend geopend, niet alleen over ons gezamenlijk verleden maar ook over mijn kijk op zwarte piet en hoe ongeloofelijk not done en pijnlijk dat eigenlijk is als je het slavernijverleden goed kent.

Daarom wil ik vandaag deze films met je delen over slavernij, een aantal oudere en nieuwe films. Films die mijn ogen hebben geopend of mij een nieuwe kijk op het slavernij verleden hebben gegeven. Want, inderdaad, slavernij is weet ik hoeveel jaar geleden, maar de gruwelijkheden die hebben plaatsgevonden tegen mijn voorouders mogen en hoeven wij nooit te vergeten. Pas als wij onze geschiedenis juist kennen, kunnen wij naar een gelijke toekomst kijken.

Amistad

Een van de eerste films die ik zag over de slavernij is Amistad. Het gaat over een groep tot slaaf gemaakte Afrikanen die op het schip Amistad in opstand komen en de slavenhandelaars overmeesteren en vermoorden. Op zoek naar hun vrijheid belanden ze met het schip in Amerika, waar er direct een conflict ontstaat over van ‘wie zij eigendom zouden zijn’. Helemaal geen vrijheid dus en ze worden wederom opgesloten alsof ze gevluchte slaven zijn. Dan besluit een eerlijke advocaat het vrijheidsrecht op te eisen voor deze groep. Gaat het hem lukken of verliest hij de zaak in een tijd waar het kopen van slaaf nog zo gewoon is als het kopen van een brood? Amistad is een boeiende film, maar wel met een Amerikaans sausje van een happy ending, terwijl in werkelijkheid maar weinig mensen zich bekommerden om het lot van de tot slaaf gemaakten. Toch een must see!

Beloved

De boekverfilming van het gelijknamige ‘Beloved’ van Toni Morrison. Hoewel ik de film op sommige momenten tenenkrommend slecht vond, vond ik het boek fantastisch (net als de andere Toni Morrison boeken trouwens). Oprah Winfrey speelt de hoofdrol waarin zij haar eigen kind vermoordt om te voorkomen dat haar kind hetzelfde slavenleven moet leven als haar moeder. Jaren later komt haar dochter als kwade geest terug om verhaal te halen. De film vond ik niet zo sterk uitgevoerd als het boek, dus eigenlijk vind ik het boek eerder een must read. In het boek word je echt door het verhaal geraakt (snik snik!!) en in de film vroeg ik me weleens af waar het verhaal op sloeg. Maar mocht je geen lezer zijn, dan is de film een alternatief.

The Retrieval

Nog geen jaar geleden zag ik deze film die mij ontzettend aan het denken zette. The retrieval gaat over de 13-jarige Will, die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog samen met zijn oom Marcus werkte voor een groep witte ‘bounty hunters’. De groep jaagt op weggelopen slaven om ze terug te brengen en de opbrengst te innen. Op weggelopen slaven stond vaak een groot geldbedrag dat werd uitgekeerd aan degene die de slaaf terug bracht naar zijn/haar ‘eigenaar’. Ik vond deze film heel interessant omdat ik tot dan nog weinig vernomen had over deze vorm van (mentale) slavernij. Je kon dus niet alleen tot slaaf worden gemaakt, maar ook je ‘medeslaven’ verraden om daar zelf beter van te worden. Deze film laat dit moreel dilemma heel erg goed zien en ik verliet de zaal dan ook met een naar gevoel. Mocht je mijn review willen lezen, dan kan dat hier. 

12 years a slave

Het waargebeurde verhaal van Solomon Northup is een van de best bekeken films over de slavernij die recent is gemaakt. Solomon en zijn gezin genieten van een elitair leven in het noorden van Amerika (New York), waar hij werkt als violist. Als hij voor een klus moet afreizen naar het zuiden, wordt hij gevangen genomen en verkocht om als slaaf in het zuiden te werken. Daar beleeft hij 12 gruwelijke en zware jaren op een plantage voor hun zijn gezin weer terug ziet. Ook hier heb ik een review over geschreven, die je hier kunt lezen. Deze film is mooi gefilmd en het verhaal is herkenbaar voor velen. Ook vind ik het wel fijn dat je eens een andere kant ziet van het leven van donkere mensen in die tijd. Er waren natuurlijk ook donkere mensen die niet tot slaaf gemaakt werden, maar wel elke dag moesten leven met de angst om ontvoerd te worden en alsnog dat lot te moeten ondergaan.

Ook het kijken waard is de mini serie ‘Roots’, die gaat over de familiegeschiedenis van Afro Amerikaans schrijver Alex Haley. De serie laat diverse tijdperken zien van de Amerikaanse geschiedenis en hoe de familie deze tijden doorgaat. Superinteressant en goed om een algeheel beeld te krijgen van hoe een hele familielijn zich heeft ontwikkeld in de tijden van de slavernij en daarna.

Andere films en boeken over de slavernij die je kunt bekijken: Tula, the Revolt, Hoe duur was de suiker, Django Unchained, The book of Negroes.

Dit waren mijn aanraders, welke films of boeken over de slavernij zou jij aanraden?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Marije 28 februari 2015 at 1:33 PM

  Ik ben geschiedenisdocente en kan niet anders dan het met je eens zijn! Ik vertel mijn leerlingen (al in de brugklas) over wat het Nederlandse slavernij verleden in houd. Vanuit mijn eigen middelbare schooltijd kan ik me ook niet herinneren dat er goed en open werd verteld over de slavernij (ben nu 25). Daarom vind ik het des te meer belangrijk dat ik er nu wél over vertel. Films laat ik nooit zien, mijn leerlingen zijn 12-14, dat is toch te heftig. Schooltv filmpjes vinden ze al schokkend. De trailers van “12 years a slave” en “Hoe duur was de suiker” heb ik wel laten zien.

  Ik heb bijna al deze films gezien, en vind ze elke keer weer indrukwekkend. Mooie post en wat goed dat je hier aandacht aan besteed!

  • Reply TGSBB 4 maart 2015 at 3:39 AM

   Wat goed om te horen! Ben blij dat er ook geschiedenisdocenten zoals jij zijn! Groetjes Tewa

 • Reply bluemoon 28 mei 2016 at 12:50 PM

  Vindt het erg hypocriet van de regering in nederland om dit soort belangrijke dingen af te schaffen,daarom ben ik ook altijd tegen stil zijn met 4 mei,als je alle slachtoffers wil herdenken moet je ook de slaven van de slavernij herdenken vindt ik,sorry het spijt me dat mijn verre voorouders zo slecht zijn geweesst en dat er miljoenen mensen bij zijn omgekomen.Ik heb vroeger de film Roots en al die series gezien ook over de slavernij,ik was een meisje van 7 of 8 jaar oud en werd in die tijd s’avonds uit bed gehaald door mijn ouders omdat mijn vader het erg belangrijk vond dat wij moesten zien wat er tijdens de slavernij gebeurde,ik ben namelijk blank.
  Ook heb ik met mijn zussen de film Amistad gezien in de bioscoop,ik heb geloof ik de hele film zitten huilen voor wat er die mensen werd aangedaan,en zitten vloeken sorry,ja op die slaven handelaren en die slavendrijvers.
  Ook vindt ik al jaren dat het hier op school gegeven moet worden,het is ook onze geschiedenis ook al moeten we ons er erg voor schamen maar je kunt het niet wegmoffelen wat de nederlanders nu doen.
  Het moet ook op blanke scholen gegeven worden en het mag op de eerste plaats nooit worden vergeten.

  Ga zo door met je blog Tewa.

  Gr bluemoon

 • Reply Ann 18 februari 2018 at 8:57 AM

  Ik hoor heel vaak dat men zegt dat ze bij geschiedenis niets over de slavernij hebben geleerd. Toen ik op de middelbare school zat (16 jaar geleden) hebben we er uitgebreid les over gehad en zelfs films over gekeken. Het werd helemaal niet weggemoffeld.
  Verder een mooi blog. Ik heb de meeste van die film gezien.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.