Beauty Haar Home Lifestyle Must See

MUST SEE: Docu ‘Beautiful’, over schoonheid onder donkere mensen

23 maart 2014

Toevallig had ik het vandaag erover met collega blogger MacBlogster, wat nou schoonheid is onder donkere mensen. Waarom vindt men lichte vrouwen mooier dan donkere vrouwen? Waarom wordt het gezien als goed haar als je krullen hebt en niet als je kroeshaar hebt? Om die dialoog te starten wil ik vandaag deze docu ‘Beautiful’ delen. In deze docu bespreken drie donkere vrouwen hoe hun schoonheid en haar een rol heeft gespeeld in hun leven en op hun werk. Ook geven zij hun visie op wat schoonheid betekent onder donkere mensen. 

docu beautiful 1

Toen ik deze docu bekeek vond ik het allereerst erg moedig dat deze drie dames zo open spreken over iets dat toch nog een taboe is: de perceptie van schoonheid onder donkere mensen. Niet alleen in de blanke maatschappij heerst een ideaalbeeld, ook onder donkere mensen is er een bepaald type dat mooier wordt gevonden.

Een van de dames in de docu zegt dat je mooier bent als de volgende drie punten hebt: je bent lightskinned, slank en hebt lang sluik (of een losse krul) haar. Zij vindt dat zij van deze drie punten er drie heeft, dus heeft ze al een zekere voorsprong. Ook vertelde ze dat als zij met donkere vriendinnen was, zij meestal degene was waar mannen op afkwamen. En dat enkel omdat ze licht is en lang haar heeft.

docu beautiful 2

Soms kan ik me er zo boos om maken en vraag ik me af, aan wie ligt dit probleem? Willen donkere mannen geen donkere vrouw? Ik hoop het niet, maar soms twijfel ik er wel over. Drie van mijn neefjes verkiezen een lichtere vrouw met ‘goed krullend haar’ boven een donkere vrouw met kroeshaar. Een ander neefje dat een prachtige donkere jongen is vertelde dat hij geen donkere vrouw wilde, want anders zouden zijn kinderen net zo donker zijn als hij. En hij wist hoe moeilijk het was als donkere jongen om in trek te zijn bij meisjes, dus dat wilde hij liever niet voor zijn kinderen. HUH? Ligt het dan toch aan de vrouwen?

Laatst sprak ik een Ghanese dame die haar huid bleekt. Ik kon mijn oren niet geloven en vroeg haar waarom zij dit deed. Zij antwoordde dat als Ghanese mannen haar zouden accepteren met een donkere huid, zij dit niet hoefde te doen. Ik kan mijn vinger er niet op leggen, ik hou echt oprecht van alle huidskleuren, en hoop dat men (man of vrouw) het loslaat om iemand te daten op de basis van diens huidskleur. Zoals ik gister tegen iemand zei: “We have come so far, but we got so far to go.”

De docu is niet bedoeld om de dames die erover spreken te bekritiseren, maar om de dialoog te starten over waarom het beeld van schoonheid onder donkere mensen is, zoals het nu is. Check de docu over schoonheid onder donkere mensen hier en laat jouw visie op schoonheid achter in de comments.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!

Heb je al kennis gemaakt met onze nieuwe foodblog Thisgirlcancook met Surinaamse en wereldse recepten? Klik op de foto voor de site:
tgcc banner
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.