Home Lifestyle Must See

MUST SEE: docu Who is Black in America?

2 november 2014

Wie wordt er in Amerika gezien als donker? Maakt het daar meer uit welke kleur je hebt? Een aantal van dit zulk soort vragen over raciale identiteit komen aan bod in de documentaire van CNN reporter Soledad O’Brien. Zelf een ‘lightskinned African American’, vraagt ze zichzelf af wie er nu echt wordt gezien als donker in Amerika. En wie bepaalt of je wel donker genoeg bent? Zij gaat in gesprek met Afro Amerikanen van diverse kleuren en spreekt met ze over hun ervaringen met hun kleur. 

black in america 3Jaren geleden ontmoetten een vriendin en ik twee Afro Amerikaanse toeristen. Het waren twee jongens uit Atlanta die hier met hun moeder op vakantie waren. We hadden een gezellige klik, toch werd al gauw duidelijk dat er voor mij geen liefdesgevoelens bij kwamen kijken. Helemaal toen een van de twee aangaf alleen te vallen op ‘yellow bone’. Nog nooit had ik van de term ‘yellow bone’ gehoord, wat zou dat betekenen: geel bot? Nee, vertelde de yellow-bone-liefhebber. “I love girls like her”, wijzend naar die vriendin van mij, “lightskinned, good hair, you know.” Ik was geshockeerd. Nog nooit had iemand zo openlijk laten blijken dat ik te donker voor hem zou zijn.  Gelukkig was ik niet geïnteresseerd in hem, maar toch was ik benieuwd naar zijn sterke voorkeur, helemaal gezien het feit dat hij zelf een diepdonkere huidskleur had. Het zat zo, vertelde hij, hij mocht dan wel donker zijn, maar hij wilde maar wat graag mixed children, met een mooie lichte huid en the good type of hair.

Ik was echt met stomheid geslagen toen hij verder vertelde dat volgens hem een licht meisje altijd de voorkeur zou hebben bij Afro Amerikaanse mannen. Bij de twee jongens op hun highschool was dat immers ook zo als je yellow-bone bent, hoefde je niet eens heel knap te zijn, je had sowieso een streepje voor op de rest van de donkere meisjes. Sterker nog: als je beeldschoon en pikzwart zou zijn, zouden helaas weinig van hun donkere schoolgenoten daar oog voor hebben. Het gesprek verliep steeds pijnlijker. Ik vond het bekrompen en beschamend als wat hij zei waar was. Was het echt zo erg in Amerika? Waren de mannen daar echt zo gefixeerd op yellow bones??

Inmiddels ben ik jaren en wat ervaring verder en kan ik zeggen dat gelukkig niet alle Afro Amerikaanse mannen daar zo over denken. Toch moest ik tijdens het zien van deze documentaire ‘Who is black in America’ weer even aan die twee jongens uit Atlanta denken.

black in america collage

De documentaire confronteert je als kijker met de perceptie van een aantal donkere mensen in Amerika over huidskleur. De docu volgt en interviewt een aantal jonge mensen die vertellen over hun raciale identiteit. Ook gaat het over het thema colourism, waarbij de lichte huid mooier wordt gevonden dan de donkere huid en hoe dit zich al op jonge leeftijd uit bij kinderen.

De docu is een must see, omdat er ook een andere kant van colourism belicht wordt, namelijk die van de mixed kids. Bekijk de docu hier:

Documentaire via: Sprottje
Beelden: Youtube/ CNN

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply raine 3 november 2014 at 9:59 AM

  Goed stuk, mooie docu. Heel herkenbaar

  • Reply TGSBB 3 november 2014 at 5:31 PM

   Dankjewel!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.