Home Life Lifestyle Must See

MUST SEE: docu over de landroof in het binnenland van Suriname

16 november 2014

Als je weleens in het binnenland van Suriname bent geweest, moet het je een keer zijn opgevallen: de enorme hectare lege plekken midden in het binnenland. Plekken die eerst groen waren en waar mensen leefden zijn nu veranderd in gewoonweg niets anders dan verwoesting. Deze documentaire gaat over hoe bepaalde bedrijven het binnenland misbruiken voor hun eigen financiële gewin. Wanneer gaat de Surinaamse overheid iets doen tegen deze vorm van mensenrechtenschending die men economische ontwikkeling noemt?

verwoesting binnenland su

Suriname is een rijk land, enorm rijk aan grondstoffen zoals goud, aluminium en bauxiet. En waar een rijkdom aan grondstoffen te vinden valt, zullen er altijd mensen zijn die die grondstoffen tegen elke prijs willen verkrijgen. Maar dat het zo erg was en zoveel mensen trof, daar had ik geen idee van.

Ik schrok me rot, toen ik enkele jaren geleden iemand ging opzoeken in het binnenlandse dorpje Jaw Jaw. De rit ernaartoe was hels, er was geen verharde weg en ik had toen nog geen afleidingsmiddelen, zoals een iphone. Het waren lange uren hoofden stoten tegen het dak van het krappe busje en heel veel uit het raam kijken. Toen ik op een gegeven moment uit het raam keek, zag ik een oneindig stuk land dat helemaal leek platgebrand. Geen boom stond er meer. En dit midden in het binnenland…wat was hier toch aan de hand? De chauffeur vertelde dat men daar goud of een andere grondstof had ontdekt en daarom was de grond zo gehavend. Volgens hem zou daar niets meer terug groeien, het stuk land was onherstelbaar verwoest. Zo kwam ik achter iets waar ik best van schrok, het leek wel een soort geheim van het binnenland. Grote bedrijven die enorme stukken grond verwoesten en hele dorpen verjoegen of uitkochten.

In deze documentaire spreken de interviewers met de mensen die in het binnenland wonen over de verwoesting die plaatsvindt in het gebied waar zij wonen. Het blijkt een jarenlang conflict te zijn, dat moeilijk op te lossen valt, omdat de binnenland bewoners geen papieren of ander bewijs hebben van het feit dat de grond waarop ze wonen ook daadwerkelijk hun eigendom is.

drinkwater binnenland

Ondertussen wordt hun leefomgeving enorm vervuild en worden sommige stammen gewoonweg verjaagd naar een andere plek. Deze documentaire laat zien wat de korte en lange termijn gevolgen zijn van de bedrijven die de gebieden naar eigen zeggen ‘economisch willen ontwikkelen’. De economische ontwikkeling, zo blijkt uit deze documentaire, is vooral voordelig voor de bedrijven en de overheid. De bewoners van het binnenland krijgen vaak geen cent en worden alsmaar zieker. In de foto hierboven zie je bijvoorbeeld het water uit de rivier, die normaal een bron van leven is voor de bewoner, maar nu zodanig is vervuild dat het te gevaarlijk is geworden om daarvan te leven. Vissen, drinken, wassen en zwemmen gaat niet meer vanwege de vervuiling.

Eigenlijk is de docu tenenkrommend om te zien, omdat je weet wat voor een fantastisch land Suriname kan zijn en dit door hebzucht en corruptie zo onderbelicht blijft. Toch raad ik iedereen aan om deze docu te bekijken, wellicht opent het de ogen en zorgt het ervoor dat men toch in opstand komt tegen deze misstanden. Want wat ik mij serieus afvroeg na het zien van deze docu is: welke toekomst hebben de inheemse en boslandcreoolse bewoners als deze vorm van landroof doorgaat?

Misschien weet jij het antwoord? Je kunt de documentaire hier bekijken:

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.