Beauty Home Life Lifestyle Must See

MUST SEE: docuserie Pretty, over Europese schoonheidsidealen voor donkere vrouwen

27 september 2015

Toen ik deze docuserie ‘Pretty’ tegenkwam op Youtube stond ik echt te kijken, niet alleen van het feit dat het een erg originele docuserie is, maar ook door de resultaten. Regisseuse Antonia Opiah (bekend van ‘You CAN touch my hair) besloot een docu serie te maken over wat er nu het schoonheidsideaal is voor donkere Europese vrouwen. Ze ging hiervoor naar diverse landen en interviewde daar donkere vrouwen die in dat land zijn geboren, daar wonen en werken. Benieuwd? Check de post:

Mijn kijk op schoonheid: Beauty versus Karakter

Wat ik heel interessant vind, is dat Antonia’s beeld van wat schoonheid nu is ook is veranderd door deze docu serie. Ze vertelt in een interview dat je uiteraard het standaard schoonheidsideaal hebt. Wanneer je een persoon ziet met een egale huid en symmetrische trekken dan voldoet dat al gauw aan het standaard schoonheidsideaal. Maar volgens Antonia kan iemand ook mooi worden door een karaktereigenschap.

Ik denk persoonlijk dat er inderdaad een standaard schoonheid is, ook bij donkere vrouwen. Een symmetrisch gezicht met bijvoorbeeld hoge jukbeenderen is nog altijd het beeld van schoonheid, ongeacht kleur. Ik heb bijvoorbeeld een nichtje dat een erg symmetrisch gezicht heeft en een puntgave huid. Daarnaast heeft ze een soort koninklijke uitstraling, waardoor veel mensen haar al gauw prachtig vinden (wat ze echt ook is). Toch zou ze gauw haar ‘glans verliezen’ als ze daar een rotkarakter bij had. Karakter mag dan niet het eerste zijn dat je ziet, maar is vaak wel de bepalende factor of je iemand ook mooi blijft vinden.

Voor mij kan iemand die minder mooi is, maar wel echt heel leuk is, net zo goed beeldschoon zijn. Humor, sympathie, warmte en oprechtheid maken een persoon letterlijk vele malen mooier. Aan de ene kant ben ik gek op symmetrische neutrale gezichten, maar wat mij ook erg aantrekt zijn juist gezichten met ‘schoonheidsfoutjes’, zoals een grote of juist een kleine wipneus, loensen of een litteken. Wat mij betreft is beauty zeker in the eye of the beholder en partly het karakter!

Mijn kijk op het schoonheidsideaal van donkere vrouwen in Nederland

De regiseusse van ‘Pretty’ vertelde dat ze ontdekte dat schoonheid niet alleen per land maar ook per stad verschilde! Iets dat ik wel herken. Over het algemeen denk ik dat de meeste donkere mensen nog steeds een gemixte vrouw met Europese trekken, glad haar of losse krullen en groene ogen het mooist vinden.  Dit is meer wat ik ervaar, maar ik ben erg benieuwd wat de antwoorden zouden zijn als Antonia in Amsterdam zou komen filmen en vragen wat donkere mensen een mooie donkere vrouw vinden. Is dat een Sabrina Starke of een Natalie la Rose? Als het goed is komt deze episode binnenkort online.

Na Europa is Antonia van plan om wereldwijd door te gaan met deze serie, Afrika, Zuid Amerika en Noord Amerika. Hieronder vind je de docu’s over het schoonheidsideaal in Parijs, Milaan en Londen:

Schoonheidsideaal donkere vrouwen in: PARIJS

Waarom verschilt Parijs zo van andere steden? Wat betekent dit voor het uiterlijk van de donkere dames die daar wonen? Deze clip was echt ontzettend verrassend voor mij, vooral nadat ik naar het Natural Hair Academy event was gegaan. Ik vind juist dat donkere vrouwen in Parijs veel meer en beter in de media worden gepresenteerd dan elders in Europa. Maar misschien zie ik dat verkeerd? Check het clipje hieronder en see for yourself:

LEES OOK: Must See Docu over Schoonheidsidealen in Venezuela

Schoonheidsideaal donkere vrouwen in: MILAAN

De dames in de docu vertellen dat het algemene schoonheidsideaal slank, lang en blond met blauwe ogen is. Iets dat nogal ver staat van hoe zij eruit zien. Ze vertellen dat de donkere vrouw niet vaak in de media komt en als dat wel het geval is komt ze heel stereotype voor. De rest van de verhalen zie je in het clipje:

Schoonheidsideaal donkere vrouwen in: LONDEN

Wat is mooi onder Britse donkere vrouwen? Is natural hair daar ‘mooi’? De Britse donkere vrouw wordt ook in Londen slecht gerepresenteerd in de media. Ook wordt er in de clip gesproken over huidskleur, in hoeverre licht of donker mooi wordt gevonden.

Naast deze clips zijn er ook uitgebreide interview te bekijken met de geïnterviewde dames over wat nou precies hun mening is over schoonheid. Bekijk de rest hier op het kanaal van Hairunruled.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Flaviena 8 oktober 2015 at 1:45 PM

  Hier ben ik heel benieuwd naar.. 🙂 bedankt voor het delen!

  • Reply TGSBB 26 oktober 2015 at 9:11 AM

   graag gedaan!!

 • Reply Anoniem 15 januari 2017 at 7:40 PM

  Wat een gave site serieus!
  Oké ik heb een hele stomme vraag ik meen het maar echt, ik wil weten hoe

  Ik ben 3 jaar met een prachtige man uit zuid Sudan gegaan, ik ben gefascineerd door andere culturen (zelf ben ik helemaal Hollands) helaas had mijn ex alleen maar broers want ik zou zo graag een donkere vriendin hebben! Begrijp me niet verkeerd, ik val op mannen maar donkere vrouwen zie ik als sterke vrouwen die weten hoe ze vrouw moeten zijn. Haren mooi, nagels koken sterke woorden en sterk in hun schoenen. Ik ben geïnspireerd.
  Maar deze vrouwen, hoe kom je in contact? Ik wil gewoon leren en vriendschap. Ze komen zo sterk over, trekken zich niets aan van de wereld, maken geen oogcontact
  Ofwel is het mogelijk? Ik weet dat ze net zo uitbundig kunnen lachen huilen en miss wel uitbundiger dan mij sws dansen is uitbundiger!
  Zon vriendin aan je zeide maakt je sterk

  Is wat ik denk dan

  Echt ik schaam me voor deze vraag en vind het jammer dat ik mijn email moet geven, blijf graag anoniem maar ik zie dit als kans om tips te vragen
  Of is benadering gewoon echt niet mogelijk? Waar hangen die vrouwen/meiden uit? Waar tref ik ze

  • Reply Noa 23 maart 2017 at 10:43 AM

   Hi anoniem,

   Ik vindt je vraag helemaal niet zo gek hoor!
   Zelf ben ik een Afrikaanse dame, 25 jaar en heb vriendinnen van allerlei afkomsten.

   Ik heb vorige jaar een blanke dame ontmoet die eerst ook niet met donkere dames omging.
   Dit ging niet over een huidkwestie, het kwam er gewoon niet van.
   Nu bijna 1 jaar later, zijn wij de beste vriendinnen! Wij zien er totaal anders uit.
   Zij, blank, petit, blond haar en blauwe ogen. Ik, donker, volslank met meer vrouwelijke rondingen,
   kroeshaar (in mijn geval, dol op lacewigs en box braids) en donkere ogen. Heel anders dus!
   Maar onze klik is zo ontzettend goed dat wij elkaars zinnen gewoon dagelijks van elkaar aanvullen.

   Een klik of een chemie kent geen huidskleur! Als je in contact met mij wilt komen, hoor ik het graag van je.
   Vriendschap kent geen tijd, plaats en vooral geen kleur!

   Liefs

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.