Home Life Lifestyle Mommy Must See

MUST SEE DOCU: Waarom krijgen allochtone kinderen een lager schooladvies?

9 augustus 2015

Toen ik laatst deze aflevering ‘Uitgesloten’ van Anousha Nzume zag, vond ik dat het tijd was om dit topic te openen: Waarom zitten er zoveel allochtonen op het lager onderwijs? Welke factoren spelen mee in de beslissing om een kind een laag schooladvies te geven? In deze post lees je mijn eigen ervaring en natuurlijk de docu van Anousha Nzume.

anousha

Als kind adviseerde een juf om mij een klas over te laten doen omdat ik erg slecht was in rekenen. In de andere vakken was ik prima, maar bij rekenen viel het kwartje gewoon niet. Omdat mijn ouders een klas overdoen wel erg overdreven vonden, besloten ze mij van school te halen en op een andere school te zetten. In de tussentijd kreeg ik bijles rekenen van een lieve tante met behulp van een ouderwets telraam.

Gelukkig haalde ik door de bijles mijn rekenachterstand in en kon ik op de nieuwe school gewoon in groep 7 beginnen. Aan het eind van groep 8 was ik nog steeds geen ster in rekenen, waardoor ik mavo-havo advies kreeg. Ik was er tevreden mee en mijn ouders ook, al viel het ons toen wel op dat nagenoeg alle allochtonen kinderen uit mijn klas niet hoger dan een mavo-advies kregen, op één gemengd kindje en ik na.

Lees ook: Zó zorg je als ouder voor een positief zelfbeeld bij jouw kind!

Als ik weleens terug denk aan die tijd, vraag ik me het nog weleens af…Was het zo dat al mijn gekleurde klasgenoten werkelijk een niveau lager hadden dan de niet gekleurde klasgenoten? Of was het zo dat wij bij voorbaat al 1-0 achter stonden door onze afkomst en het gebrek aan ouderbetrokkenheid (in de meeste gevallen van mijn klasgenoten)?

Ik denk de laatste twee, vooral na het zien van deze documentaire. Hierin spreekt Anousha met twee tieners die onterecht een laag advies hebben gekregen. Mohammed had een havo-advies gebaseerd op zijn cito-score, maar werd naar het vmbo gestuurd. Uiteindelijk heeft hij het vwo cum laude afgerond en studeert hij nu Geneeskunde.

sitsofe schooladvies allochtone kinderenEn ook Sitsofé (zie foto) werd ook op het vmbo geplaatst maar na één jaar op de middelbare school al naar de havo-kansklas gestuurd. Inmiddels zit ze in 5 havo en gaat het prima.

Anousha gaat terug naar de basisscholen van Mohammed en Sitsofé om met hun voormalige groep-8-docent te praten. Waarom werden ze zo laag ingeschat? Zouden ze het nu anders hebben gedaan? En wat vinden ze ervan dat hun voormalig leerlingen nu op zo’n hoog niveau zitten?

De antwoorden uit de docu zijn schrijnend en ook best pijnlijk om te zien. Zoals ook uit de docu naar voren komt is er bij sommige docenten een (onnodige) voorzichtigheid om allochtone kinderen op een lager niveau te plaatsen.

Deze voorzichtigheid is gebaseerd op hun eigen vooroordelen, bijvoorbeeld: de ouders beheersen de taal niet voldoende / er is te weinig ouderbetrokkenheid / het kind doet niet actief mee aan discussies. Helaas zorgt deze voorzichtigheid voor een essentieel verschil in onze maatschappij waarbij allochtone kinderen lager worden ingeschat, terecht komen op lagere niveaus en uiteindelijk lager in de maatschappij eindigen.

Een vicieuze cirkel als je het mij vraagt, waardoor allochtonen veelal een achtergestelde groep zullen blijven. Tenzij er meer ouders opstaan die heel bewust opkomen voor hun kind en hun eigen kind genoeg zelfvertrouwen geven om harder te werken om net als Mohammed en Sitsofé op een hoger niveau terecht komen.

Ik kan hier eeuwig over doorpraten, maar ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen van jullie zelf. Welk advies heb jij op de basisschool gehad en zijn er ook ouders wiens kinderen te laag werden ingeschat? Wat heb je als ouder gedaan en welk (nieuw) schooladvies is er uiteindelijk gekomen?

Bekijk hier de docu ‘Uitgesloten’ via deze link.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!

Bron foto’s en stills: npo.nl

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

6 Comments

 • Reply Malik Lumuba 27 augustus 2015 at 12:17 AM

  We kunnen wel blijven klagen tot we een ons wegen , maar dat gaat het probleem niet oplossen. We moeten het lef hebben te erkennen dat het overgrote deel van de Hollanders ons als minderwaardige wezens zien die never nooit niet gelijkwaardig aan hun zullen zijn. Het verhulde,openlijke en paternalistische racisme van deze wezens verwoesten ons en onze kinderen nu al decennialang. Wanneer gaan we nu eens het heft in eigen hand nemen? Kijk naar de Turken en Marokkanen,ze hebben hun eigen scholen opgericht,kijk naar de zogenoemde joden( die totaal niet gediscrimineerd worden in dit land) ook zij hebben hun eigen scholen opgericht. Iedereen in dit land neemt het heft in eigen hand ter bestwil van hun kinderen. Alleen wij Zwarte mensen blijven janken dat we gediscrimineerd worden. Sta op en neem het heft in eigen handen,begin met thuisonderwijs of start eigen scholen en redt zo onze kinderen!

  • Reply TGSBB 27 augustus 2015 at 5:53 AM

   Volgens mij zijn er nu een drietal ouders opgestaan die zo’n initiatief willen nemen. Ik las erover op de nieuwe school waar ze stemmen zoeken.

 • Reply Samantha 27 augustus 2015 at 11:52 PM

  Op de basisschool kreeg ik HAVO advies, mijn zusje kreeg ook HAVO advies. Andere allochtonen kregen ook HAVO of zelfs VWO advies op die basisschool. De basisschool waar ik op zat was gewoon eerlijk, niets kleur. Je werd beoordeeld op je prestaties. En tot vandaag praat ik over hun onderwijs, hun basis was GOED.
  In Rotterdam was wel een school speciaal voor Surinamers mijn nichtje en neefje zaten op die school, ik weet alleen niet of die school nog bestaat.

  Hoe dan ook het antwoord is JA, allochtonen krijgen vaker een lager advies door afkomst en ouder betrokkenheid.
  Laat de kinderen meer verschillende genre boeken lezen, de ouders moeten hun gezicht laten zien op school en meer allochtonen leraren.

  • Reply TGSBB 31 augustus 2015 at 11:46 AM

   Helemaal mee eens! Ouderbetrokkenheid is zo belangrijk.

 • Reply Maribel 7 november 2016 at 10:54 AM

  Shamantha

  Dit vind ik een heel mooi voorbeeld dat Surinamers / allechtonen dus wel hoogopgeleid kunnen zijn.

  Het licht dus wel aan het onderwijs. Hier in Amsterdam voornamelijk op de blanke scholen valt mij op dat de allochtonen laag scoren en vaak leerwegondersteuning of achterstanden hebben.

  Mijn dochter van Surinaamse afkomst is een heel pienter kind. Na groep 2 had mijn dochter A+ en werd zelf gesproken over een plus klas na groep 3 scoorde mijn dochter ineens laag spelling en rekenen E .

  Niemand kan mij vertellen waar dit vandaan komt.

  Ik ben woest!!!
  En super zenuwachtig voor de volgende rapport bespreking.

  Ik wil haar ook van de school afhalen maar ik heb 3 kinderen daar op school zitten.

 • Reply Lex 17 mei 2018 at 1:05 PM

  @ Maribel

  Kinderen met een dermate wisselend schoolresultaat worden vaak compleet verkeerd ingeschat juist door die sterke variaties. Gewoon aan het kind vragen wat er is, en vooral doorvragen wat het van de huidige docent(en) en van de vorige docent(en) vind. Geen genoegen nemen met een halfbakken antwoord want waarschijnlijk kan je dochter het messcherp uitleggen als je wat gericht (maar wel zonder druk) oprecht interesse toont. Heb er uit eigen hand ervaring mee. Pas heel erg op, want dit loopt zo makkelijk uit de hand. Ze kan besluiten om zich mentaal te verstoppen. Maar ik vermoed dat je te maken hebt met een hoogbegaafd kind dat heel gevoelig is voor “autoriteit” en bewust of onbewust gewoon zelf kiest dat ze van haar huidige docent(en) geen ene flikker wil/kan leren omdat de mensen niet oprecht zijn of recht door zee zijn.

  Bij mij waren de ouders thuis (kinderverzorgster van beroep) zo overtuigd van mijn intelligentie omdat ze gewoon horde kinderen had begeleid en het verschil overduidelijk waarnam. Maar ja. docenten die Centrumpartij/CP86 stemmen en op ouderavonden verkondigen dat negers dom en inferieur zijn worden nu eenmaal door kleine kinderen opgepikt. En dan…. doe je geen ene reet meer jn zijn klas. Vervolg school idem. Die hadden me al afgeschreven voor mijn eerste cijfer (iets met halfbloed en inferieuriteit, maar door negroide genen moest ik wel goed in sport zijn, dus daar had ik altijd het hoogste cijfer voor). Daarna na veel zeiken naar de mavo omdat ik niet op die school wilde blijven. Eindelijk een club docenten die me met rust lieten en mijn eigen gang lieten gaan, als ik maar op proefwerken liet zien dat ik het begrepen had (rara, alles hoog behalve gym…want ik hou niet van sport…). Tsja, hoge cijfers, extra vakken: wil je niet naar de havo of vwo? Bang om weer bij hetzelfde soort klootviolen in de klas te komen heb ik flink geprotesteerd en ben ik lekker op de mavo gebleven (onderpresteren met toestemming van mijn ouders). Ook ouders van klasgenootjes daar stonden achter me. Dus toen een leraar van die racistische basischool zijn kinderen op MIJN mavo had, en me in de ouderraad begon af te zeiken zijn een aantal ouders en de docenten hier fel tegen uit gevallen. Tsja, ik kreeg dat van die ouders gewoon allemaal te horen, dus ik weet nu ook waarom het op mijn vervolgschool eerder fout is gegaan (sterke band met mijn racistische basischool). Docenten van de mavo zijn verhaal gaan halen op mijn vorige school (mavo/havo/vwo) en toen bleek dat mijn cijfers op het einde structureel naar beneden zijn afgerond zodat ik zou blijven zitten vanwegen indrukken. Niet vanwege capaciteiten. En mijn docenten vertelden mijn ouders dit gewoon eerlijk, die me dit natuurlijk niet onthielden. Enfin lang verhaal kort; hoge cijfers en extra vak op de mavo, daarna mts, cum laude zonder moeite (hartelijk bedankt voor weer een club docenten die me gewoon los lieten en mijn eigen gang lieten gaan, en niet op mijn huidskleur afgingen en me geen reprimandes geven als ik soms vrijelijk met het rooster omging) in 3 jaar (ja een docent die naar een andere docent belt, “zit hij bij jou?”, “ja hij zit hier iets in elkaar te prutsen in mijn lokaal”, “ok prima, zal hem niet vragen om een ‘te laat’ briefje te halen” zijn echt mijn redding geweest). hts, tu.

  Je snapt wel dat ik niet naar de reunie ben geweest van de basisschool. Kwam een van die docenten een tijdje terug in het dorp tegen. Hij geloofde me niet, en zei dat ik altijd al veel fantasie had. Goed, ik zal het me wel verbeelden dat er patenten zijn met mijn naam erop, en dat de hts en tu simpel waren. Hij wist nog dat ik alleen inzet toonde in dingen die ik leuk vond. Had heel erg de neiging om hem toen op zijn bek te rammen. Hoe kun je in hemelsnaam de signalen van hoogbegaafdheid niet oppikken en op kleur afgaan als je opgeleid bent als docent? Maar goed ik wilde zo snel mogelijk weer verder dus heb hem maar in zijn waan gelaten. Want ja, wat moet je met mensen die zichzelf zien als de opvolger van de frater die voor hem de school leidde terwijl hij zich aan kinderen vergreep.

  Die snelle variatie in schoolresultaten worden bij hoogsensitieve en hoogbegaafde kinderen vaak veroorzaakt door simpelweg de “autoriteit” die ze voor zich hebben niet erkennen als autoriteit omdat ze er intellectueel gezien boven staan. Je moet oppassen dat je dochter niet stelselmatig gaat onderpresteren. Want dit soort kinderen hebben wel een alles of niets instelling. En dat onderprestern kan decenia lang duren. Als er een uitlaatklep is in anderen delen van hun leven, bijvoorbeeld de computer/hobbies thuis etc., dan kun je situatie krijgen dat deze kinderen gewoon hun “tijd uitzitten” op school en daarnaast zichzelf ontwikkelen. Dit “tijd uitzitten” wordt dan een gewoonte. Doe het zelf ook nog vaak. Ben op het werk geen hoogvlieger, maar ze zijn wel blij met me. Maak geen promoties mee, maar wordt wel altijd als goede werknemer ervaren. Vriendelijk toegankelijk, maar een beetje stil. Ja, hoe zou dat toch komen… Ach ja, als zij doen alsof ik goed geplaatst ben en op het juiste niveau in de organisatie zit en het stikt van de collega’s die hogerop willen, dan ga ik me daar niet in mengen. Is wel goed zo. Het heeft natuurlijk ook voordelen om je werk makkelijk af te kunnen krijgen naar tevredenheid van je collega’s in een fractie van de werkweek. Door decenia lang oefenen weet ik het nu zo te laten overkomen alsof ik de volle tijd nodig heb om mijn werk te doen (en dus denkt de baas dat ik op het juiste niveau zit).

  Als volwassene kies ik momenteel zelf deze strategie, maar ik vermoed dat je dochter het min of meer noodgedwongen doet omdat ze geen “autoriteit” voor zich heeft op school die ze als autoriteit ziet. Ik kan me nog herinneren hoe slecht die basisschool tijd voelde. Je gaat je echt afvragen of je gek bent. Ik zou je dochter van school halen en elders plaatsen als ze in een serieus gesprek (spreek haar aan als volwassene en niet als lijdend kind voorwerp, want dat valt heel slecht bij hoogbegaafden) aangeeft dat ze dit zelf ziet zitten. Je moet je goed bedenken dat hoogbegaafden andere mensen vaak pijlsnel kunnen inschatten. Vaak hoogsensitief zijn, en je beter lezen dan een goede psycholoog of psychiater. Dat gaat ze vaak makkelijk af als het maar geen 24 uur per dag hoeft (tijd om alleen te zijn is nodig). Dus een school/werkdag is heel goed te doen (begin en einde bekend). Je werpt heel eenvoudig een beeld op dat JIJ wil dat anderen van je hebben, zodat ze je met rust laten. Wees daarop bedacht, want manipuleren van beelden, situaties en meningen zijn voor hoogbegaafden soms eenvoudiger dan zichzelf blootgeven. Soomigen flappen er alles uit, maar je dochter klinkt als iemand die zich mentaal simpelweg aanpast aan haar omgeving omdat ze zoveel mentale reserve heeft om dit simpelweg te bewerkstelligen.

  Als je vermoed dat er racistische motieven meespelen op de school van je dochter, praat ook eens over dit onderwerp met je andere kinderen op diezelfde school, dan is het misschien wel noodzakelijk om al je kinderen van die school te halen (niet tegen vechten, is een eindeloze strijd, heb je niets aan). Als je school groot genoeg is, is het misschien mogelijk om je dochter bij een andere docent onder te brengen op die school. Een echte docent is vooral geinteresseerd in het welzijn van de kinderen en hun mogelijkheid om dingen te leren. Dus als de huidige docent van je dochter echt interesse heeft zal hij/zij hieraan meewerken en zich niet in zijn/haar ego gekrengt voelen.

  Zorg in ieder geval dat ze thuis haar hersens kan gebruiken zoals zij dat wil. Als ze totaal geen uitlaatklep heeft wordt het urgent.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.