Home Homepage Posts Life Lifestyle Must See

Must See: Docu: Whitney Can I Be Me

14 mei 2017

Zong jij vroeger ook “I wanna dance with somebody” voor de spiegel met een strik in je haar en de haarborstel als microfoon? Was “I will always love you’ ook jouw lijflied in je brokenhearted tienerdagen? Om vervolgens keihard met je vriendinnen “It’s not right but it’s okay” te zingen? Ben je gewoon een ekte Whitney Houston fan? Dan moet je de docu Can I Be Me echt zien!

Het is best lang geleden dat ik een film heb gezien die me zo heeft aangegrepen en is bijgebleven. Niet alleen door de tragiek van het levensverhaal van Whitney maar ook door de levenslessen die ik eruit leerde.

Gek genoeg was ik tot het zien van deze docu gewoonweg vergeten wat een enorme fan ik van Whit was. Nog stommer is dat ik me alleen haar laatste jaren kon heugen waarin ze behoorlijke coked up was.

Door deze docu zag ik weer waarom ik als meisje zó enorm naar haar opkeek en wat een fantastische zangeres ze was.

De docu laat zien hoe Whitney de persoon is geworden die ze was tot aan haar dood in 2012. Van hoe ze als kind eigenlijk door haar moeder Cissy Houston gepusht werd om te worden wie Cissy wou. Hoe ze vervolgens door allerlei geslepen managers werd gekneed tot een verkoopbare stem. Hoe ze haar liefde voor een vrouw niet mocht uiten en hoe ze tot slot ten onder ging aan de verkeerde liefde.

Al die jaren heeft ze nauwelijks kunnen zijn wie ze echt was. Haar meestgebruikte zin was dan ook: “Can I Be Me?” Vandaar de titel van de docu.

De regisseur Nick Bloomfield kreeg geen toestemming van de familie van Whitney om deze docu te produceren en na het zien van de docu snap ik dat geheel… hierbij alvast een hele kleine sneak peek:

Wat heb ik geleerd van de docu?

Als kind droomde ik van twee dingen: dat ik later Whitney Houston of Mariah Carey zou worden. Beiden zijn niet uitgekomen, want ik zong zo vals als een kraai. Ondanks mijn gebrek aan zangtalent hoopte ik toch nog beroemd te worden. Maar in de docu leerde ik iets waar ik de laatste jaren steeds meer achter kom:

Fame is a mad thing.

Mensen dromen ervan beroemd en/of rijk te zijn, maar hebben geen idee dat die droom ook een nachtmerrie kan zijn, zoals in het geval van Whitney is gebleken. Vooral de mensen om haar heen veranderden door de roem en het geld, waardoor Whitney heel erg paranoia werd maar helaas ook achterdochtig moest zijn.

Wat miste ik?

Ik denk dat de mensen die een die-hard Whitney fan zijn, onderstaande antwoorden op mijn vragen wel weten, maar sommige dingen waren voor mij nog best onduidelijk.

Ik kende Bobby Brown als wife beater, sowieso een bad boy. Ik vond dat hij er in de film er nog redelijk goed vanaf komt. Daarnaast miste ik het commentaar of een interview met Robyn, de bestie/undercover lover van Whitney. Geen enorme missers zoals je kunt lezen maar meer dingen die ik zelf nog graag had willen weten.

Conclusie:

Ik zal eerlijk zijn: met een brok in mijn keel heb ik de docu bekeken. Ik zou de docu eigenlijk gewoon nog eens willen zien omdat ik soms gewoon te versteld stond van alle gebeurtenissen en niet alles tot me doordrong.

De docu ‘Whitney: Can I Be Me?” is te zien in de bioscoop vanaf 18 mei voor slechts één week. Een onwijze aanrader, maar neem zeker een pak zakdoeken mee.

Credits foto: David Corio

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.