Home Lifestyle Must See

MUST SEE: Documentaire over Surinaamse strijders in de Tweede Wereldoorlog

5 mei 2015

Gister was het de jaarlijkse Dodenherdenking en vandaag is het Bevrijdingsdag. Altijd herdacht ik de Nederlandse soldaten die hebben gestreden en was ik eigenlijk niet goed op de hoogte van de rol van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door dit filmpje kwam ik erachter dat Suriname net zo goed verschrikkelijk heeft geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Regisseur Ramdjan Abdoelrahman maakte in 2009 de documentaire ‘De vergeten strijders van Oranje’,  over de Tweede Wereldoorlog in Suriname en interviewde hiervoor veteranen en mensen die de oorlog in Suriname meemaakten.

De vergeten strijders van Oranje

Ik kan mij heugen dat mijn oma vertelde dat ze ooit in het verzet zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik heb er nooit verder naar gevraagd, maar dat zal ik na het zien van dit korte filmpje zeker doen.

Zoals ik nu heb begrepen was er een directe dreiging voor Suriname doordat zij een kolonie waren van Nederland en de Duitsers mede hierom Suriname wilden aanvallen. Ook waren de Surinaamse bauxietmijnen van belang om te vernietigen voor de Duitsers. Toentertijd was Suriname de grootste leverancier van bauxiet, ter wereld! Maar liefst 60% van de bauxietproductie kwam uit Suriname. Voor de Duitsers was het van strategisch belang om de productie te verstoren, zodat vooral Amerika zonder bauxiet kwam te zitten.

surinaamse strijder

Bron foto: documentaire ‘De vergeten strijders van Oranje’
Surinaamse veteranen

De regisseur van deze bijzondere documentaire is Ramdjan Abdoelrahman. Hij interviewde Surinaamse veteranen en mensen die ten tijde van de oorlog in Suriname woonden. De titel van de documentaire is ‘De vergeten strijders van Oranje’, omdat veel mensen (net als ik) niet wisten dat er ruim 5000 Surinamers hebben gestreden onder de Nederlandse vlag om in Suriname te beschermen tegen de aanvallen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hieronder zie je een deel van de docu:

Wil je de hele documentaire bekijken? Je kunt de dvd bestellen voor €18,75 via: devergetenstrijders@gmail.com.

Wil je een andere docu bekijken over dit onderwerp? Check “Opdat wij niet vergeten-oud strijders van Suriname”

Opdat wij niet vergeten – Oud-strijders van Suriname – Volledige film from Fawaka Creations on Vimeo.

Dit artikel over Antilliaanse en Surinaamse verzetsstrijders is ook zeker de moeite waard om te lezen.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.