Home Life Lifestyle Must See

MUST SEE: Film ’12 Years A Slave’

23 februari 2014

Eindelijk! Na alle media aandacht in het buitenland voor deze film, kwam hij eindelijk uit in de Nederlandse bioscopen! 12 Years A Slave heeft maar liefst 9 Oscarnominaties, 1 Golden Globe en een BAFTA award gekregen. Bij eerdere vertoningen van de film waren sommige scenes zo gruwelijk dat men opstond om de zaal te verlaten. Gister heb ik hem bekeken en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was, maar ook wat kritiek had. Lees hier mijn review:

12 years a slave vertelt het waargebeurde verhaal van Solomon Northup (gespeeld door de fantastische Chiwetel Ejiofor) in 1841. Hij en zijn gezin genieten van hun tamelijk elitaire leven in het Noorden van Amerika (New York), waar hij werkt als violist. In dat gedeelte van Amerika is slavernij al afgeschaft, in tegenstelling tot het Zuiden waar slavernij de normaalste zaak van de wereld lijkt.

12 yrs

Als Solomon voor een werkklus naar Washington gaat, wordt hij door twee mannen ontvoerd en verkocht om als slaaf in het Zuiden te werken. Daar, in Louisiana, wacht hem het lot van vele donkere mensen; onmenselijk hard werken als slaaf op de plantages. Maar Solomon is een uitzonderlijke slaaf, vinden de handelaars. Niet alleen is hij belezen, hij is sterk en gezond en speelt viool. Terwijl de handelaars hun prijzen overeenkomen kan Solomon nog maar nauwelijks geloven wat er is gebeurd. Een paar dagen geleden sliep hij nog in zijn fijne bed met zijn gezin en nu is hij geketend als een slaaf. De vrijheid die hij kende is hem ruw en onrechtvaardig ontnomen.

Het pluspunt en minpunt van de film vond ik dan ook dit punt: Veel mensen zullen zich herkennen in de onrechtvaardigheid waarbij Solomons vrijheid werd ontnomen. Dit zorgt ervoor dat de film heel toegankelijk is voor een groot publiek. Maar aan de andere kant, had ik hier ook een apart gevoel bij. Soms lijkt het alsof zijn verhaal extra erg wordt gevonden, omdat Solomon eerst een vrij man was. Maar what about de rest van de slaven? Die hadden in mijn ogen evenveel recht op vrijheid. In de film komt het soms over alsof Solomon extra veel recht op zijn vrijheid had omdat hij die vrijheid ooit al had gekregen.

12 yrs solomonAnyway, het blijft een bizar verhaal waarbij de film laat zien hoe Solomon 12 lange en verschrikkelijke jaren doorbrengt op verschillende plantages. Het leven op de plantages is voor sommige slaven nog gruwelijker dan voor Solomon. Slavin Patsey (gespeeld door de prachtige Lupita Nyong’o) is de beste en snelste katoenplukker. Ook is zij de meest geliefde slavin bij de onvoorspelbare en zeer wrede plantage eigenaar Epps (gespeeld door Michael Fassbender). Als je vaker films over de slavernij hebt gekeken weet je dat de lieveling zijn van de plantagehouder vaak alleen maar meer ellende betekent, zoals stelselmatige verkrachtingen en extra mishandelingen van de jaloerse vrouw des huizes. Zo ook in dit geval. Patsey speelt de rol erg geloofwaardig en elke keer dat ik haar zag, dacht ik: laat iemand haar alsjeblieft uit haar lijden verlossen. Ondertussen vecht Solomon om zijn vrijheid weer te verkrijgen, maar de blanke plantagehouders hebben daar natuurlijk geen oren naar.

lupita

Al met al vond ik het een goede film, een verhaal dat ik nog nooit eerder heb gehoord. Die heftige scenes waar men over schreef, waarbij mensen uit de zaal wegliepen, vond ik zelf niet heftiger dan in andere films, maar misschien heb ik al teveel slavernijleed gezien?

Britse regisseur Steve McQueen (die deels in Amsterdam woont!) werd op het waargebeurde verhaal gewezen door zijn Nederlandse vrouw Bianca Stigter die kunsthistoricus is.  In een interview las ik dat hij al een tijd lang een film over de slavernij wilde maken. Toen hij het verhaal van Solomon Northup las, besloot hij dat dit het verhaal was dat hij wilde verfilmen.

Of ’12 years a slave’ de beste film over slavernij ooit gemaakt is? Nee, dan geef ik de voorkeur aan een heftigere film die mij persoonlijk veel bewuster maakte van de slavernijgeschiedenis zoals ‘Amistad’. Desondanks denk ik dat veel mensen dit een hele goede film vinden omdat men zich redelijk makkelijk kan identificeren met Solomon. Hij is immers een vrij man geweest. Het is voor veel mensen moeilijker om zich te identificeren met een slaaf zonder eerder vrij bestaan. Vooral ook als je zelf niet eerder door je afkomst bewust bent gemaakt van deze verschrikkelijke misstanden. Dus vind ik dat iedereen deze film zou moeten zien. Al is het alleen al om met de neus op de feiten te worden gedrukt: Dit is deel van onze gezamenlijke geschiedenis en mag nooit vergeten worden.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.