Home Life Lifestyle

MUST SEE: Fototentoonstelling Waka Bun over Surinaamse uitvaarten door Femke Dix

28 mei 2016

Femke Dix is een van oorsprong Surinaamse uitvaartfotograaf die de fotografische documentaire ‘Waka Bun’ heeft gemaakt over de gebruiken en gewoonten van de Creools Surinaamse gemeenschap tijdens uitvaarten. In deze post lees je over haar werk, hoe uniek een Surinaamse begrafenis en de fotografie daarvan is.

Een van de eerste familiebegrafenissen die mijn vriend meemaakte was er een om te onthouden. Surinaamse begrafenissen zijn toch iets anders dan de Nederlandse begrafenissen. Bij ons in de familie is een begrafenis altijd heel dubbel; aan de ene kant is het fijn om iedereen weer te zien, aan de andere kant is er intens verdriet omdat er iemand is heen gegaan.

Wat ik het mooie vind van een Surinaamse begrafenis is dat er niet alleen wordt getreurd, maar dat er ook het leven van de overledene wordt gevierd. Er wordt gezongen, gegeten (vaak een Surinaams broodje of een maaltijd en Surinaamse koek) en gedronken. Ook is het bijzonder dat er vaak een bazuingroep muziek maakt op de begraafplaats als de overledene naar zijn/haar graf wordt gebracht. Voorafgaand is er een singi neti, een soort afscheidsavond waarbij de dierbaren samenkomen, zingen en bidden. Een Surinaamse begrafenis is zowel een afscheid als een feest.

Waka Bun

Deze unieke manier van afscheid nemen en verdriet verwerken heeft fotografe Femke Dix vastgelegd tijdens diverse Surinaamse uitvaarten. Hiervan maakte zij een fototentoonstelling ‘Waka Bun’ (letterlijk vertaald: loop goed, maar eigenlijk kun je het lezen als: een goede reis gewenst of vaarwel). Femke is zelf Surinaams en vertelt over haar ervaring met Surinaamse begrafenissen:

“Surinaamse uitvaarten vind ik niet beangstigend, maar juist prachtig en intens. Ik wilde die intensiteit graag laten zien in mijn foto’s. Zo komen de Surinaamse lijkenbewassers vaak streng over en laten ze niks los over het werk dat ze doen. Niet uit geheimzinnigheid, maar puur uit respect voor de overledene.

Tijdens de uitvaart is het afscheid heel persoonlijk voor de naaste familie en dit alles wordt door de Surinaamse lijkbewassers begeleid. Daarnaast vind ik het altijd mooi om te zien hoe iedereen voor elkaar zorgt door voor elkaar te koken of kracht en steun bij elkaar te zoeken door het zingen van liederen tijdens de zogeheten singi neti. “

Ik kan me als klein meisje nog wel herinneren dat als er iemand overleed, het verdriet vaak werd uitgeschreeuwd. Er kwamen veel verschillende emoties kijken bij een Surinaamse uitvaart. Ik vroeg Femke of ze dit herkent tijdens haar werk:

“Elk mens is anders en zo is ook elke Surinamer anders. De een schreeuwt het uit en de ander is erg ingetogen en laat geen traan vallen. Wat ik wel merk tijdens de uitvaart is dat men goed op elkaar let tijdens het verwerken van het verdriet. Ook zorgt men ervoor dat je niet alleen bent als er net iemand van je is overleden.”

waka bun femke dix

Tijdens de begrafenis van mijn oma vroeg ik me tijdens al het verdriet ineens af hoe de uitvaartfotograaf met het verdriet van de familie omgaat. De fotograaf die wij hadden ingehuurd leek nauwelijks iets te merken van ons verdriet en ging driftig door met het maken van foto’s. Femke vertelt dat zij zelf zo veel mogelijk op de achtergrond is en onopvallend foto’s maakt:

“Als fotograaf tijdens een uitvaart weet ik wel dat het een beladen en emotioneel moment is, maar zelf voel ik het verdriet niet omdat het niet persoonlijk is. Toch…als de dragers beginnen te zingen en de bazuingroep begint te spelen, krijg ik áltijd kippenvel. De woorden en muziek zijn altijd zo krachtig en dat komt echt wel even binnen, ook al is het geen bekende van mij.”

Ben je benieuwd naar haar fototentoonstelling ‘Waka Bun’? Alleen op vrijdag 8 juli is deze tentoonstelling gratis te zien, van 17:00-19:00 in de Fotovakschool. Adres: Nieuwe Spiegelstraat 10, 1017 DE Amsterdam.

Femke Dix is ook in te huren als professionele uitvaartfotograaf, speciaal voor Surinaamse uitvaarten. Daarnaast maakt zij singi boekoes voor de singi neti. Kijk op haar website voor meer informatie en haar tarieven.

Alle foto’s zijn eigendom van Femke Dix.


Heb je al kennis gemaakt met onze nieuwe foodblog Thisgirlcancook met Surinaamse en wereldse recepten? Klik op de foto voor de site:
tgcc banner
LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.