Home Lifestyle Must See Travel

MUST SEE: Mag ik met je mee naar…SURINAME

15 augustus 2013

Via een vriendin kreeg ik deze tv tip: TV Lab 2013:  mag ik met je mee op reis naar? Katja Schuurman en Nicolette vragen reizigers of ze mee mogen op hun reis. In deze aflevering is Katja op Schiphol en wil ze met mensen meereizen naar een van mijn favoriete bestemmingen: Paramaribo, Suriname.

katja in su 2

Katja gaat eerst twee dagen mee met Dwight. Zijn neef Cedric Krolis is er al en samen zullen zij in het familiehuis verblijven en vier weken lang hun roots opzoeken en keti koti vieren. Om meer te weten over hun roots bezoeken ze plantage Peperpot. Ook vieren ze samen met Katja Keti Koti onder het genot van een heerlijke Borgoe (Surinaamse rum). Katja zegt helaas wel Kee-tie Koo-tie, maar goed, dat zal ik deze prachtvrouw (die overigens maar geen dag ouder lijkt te worden) vergeven.

 

bron foto's: TV Lab

bron foto’s: TV Lab

Daarna volgt ze Eva en Lotte uit Nijmegen die gaan werken in een Hindoestaans kindertehuis in Suriname. Ze zijn nog nooit buiten Europa geweest dus de cultuurshock is groot. Ze zijn ook erg geshockeerd van de omstandigheden van het tehuis waar ze gaan werken en er weinig toezicht is.

Als laatste volgt ze Sander, die gaat stage gaat lopen als tandarts in Paramaribo en Nickerie. Met tandarts Raul Terborg gaat hij, samen met een aantal andere tandartsen in opleiding, naar het binnenland op missie. Daar doen ze een halfjaarlijkse controle en leren de kinderen hoe ze het beste hun tanden kunnen poetsen.

Wat mij wel opvalt is dat sommige mensen verrast lijken dat Suriname afgezien van de taal, niet op Nederland lijkt. Ik denk dan weleens, misschien is het handig om research te doen voordat je erheen gaat. Suriname is geen Nederland, er wordt alleen Nederlands gesproken, maar het blijft een land in Zuid-Amerika, met zijn eigen cultuur, infrastructuur, tempo, eten etc. Net als hoe je Spanje ook niet met Bolivia zou kunnen vergelijken om maar een voorbeeld te geven.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het in de eerste plaats fantastisch dat men naar Suriname gaat om daar goed werk te verrichtten. Maar ik denk dat het een beetje onrealistisch is om te denken Suriname een soort tropische versie van Nederland is.

Hoe dan ook, het filmpje is erg leuk om te kijken en om instant heimwee te krijgen. Je kunt de uitzending nog tot 31 augustus hier bekijken:
Get Adobe Flash

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.