Home Lifestyle

MUST SEE: Docu over mixed vrouw die haar hele leven denkt dat ze blank is!

10 augustus 2014

Soms lees je verhalen waarvan je echt denkt: NO WAY! De documentaire ‘Little White Lie’ vertelt zo’n verhaal: een half Joods/half Afro-Amerikaanse dame dacht haar halve leven dat ze blank en Joods was. Hoewel ze toch donkerder dan de gemiddelde blanke is, maakte haar Joodse moeder haar wijs dat ze 100% blank was. Waarom ze dit deed, vertelt de nu 37- jarige Lacey Schwartz (what’s in a name?) in haar docu ‘Little White Lie’.

docu little white lie

Pas op haar achttiende komt Lacey erachter dat ze eigenlijk half donker is. Zoals je op de foto kan zien, zal het je misschien verbazen dat zij zelf niet door heeft gehad dat ze gemixt bloed heeft. Haar Joodse familie vertelde haar dat ze echt blank was, en aan haar ietwat getinte kleurtje kwam van haar Siciliaanse opa. Lacey groeit op in een vrijwel blanke omgeving maar wordt toch zo nu en dan geconfronteerd met mensen die zich afvragen of ze toch echt niet half donker is? Op een gegeven moment heeft ze zelf ook door dat ze er anders uit ziet dan de rest van haar Joodse blanke familie.

Maar de echte vragen over wie ze nu precies is, komen nadat ze een aanmeldingsformulier met foto opstuurt naar de Universiteit van Georgetown. Daar worden haar formulier en foto doorgestuurd naar de Black Student Association. Deze vereniging voor donkere studenten zoekt vervolgens contact met haar en geeft haar de kans om haar mogelijk Afro-Amerikaanse kant te onderzoeken.

Nadat ze een jaar bij deze studentenvereniging heeft gezeten, vindt Lacey het toch tijd om haar moeder te confronteren met haar inmiddels grote vermoedens. De shock is groot als blijkt dat ze inderdaad een andere vader heeft. Haar moeder bekent dat ze ooit een buitenechtelijke affaire met een Afro-Amerikaanse man had en daaruit is Lacey geboren. De man van wie Lacey denkt dat het haar biologische vader is, blijkt dus haar stiefvader.

Hoewel ze natuurlijk geshockeerd is, zegt Lacey in de documentaire dat deze heftige ontdekking haar niet als persoon heeft veranderd. Wel is haar kijk op de wereld veranderd. Haar moeder legt uit dat ze zich geen zorgen maakte over het commentaar dat zij zou krijgen op de keuze die ze had gemaakt. Zij heeft gewoon ‘gedaan wat ze moest doen, mensen mogen haar veroordelen om de keuze die ze heeft gemaakt, maar niemand stond in haar schoenen, dus niemand weet hoe haar leven was.’

Jeetje… Ik kan inderdaad niet oordelen over hoe het is om zo’n keuze te maken, want gelukkig heb ik nooit in haar schoenen gestaan. Toch vind ik dat ze haar dochter wel degelijk een kant heeft ontnomen die ik wel heb gekend. Ik als donker meisje, ben opgegroeid in een donkere familie maar heb ook een blanke (aangetrouwde) familiekant. Ik zie het als the best of both worlds en had de een noch de ander willen missen.

Hoe zou jij omgaan met zo’n leugen? Als je je hele leven denkt blank of donker te zijn en dan blijkt ineens dat je dat niet bent en daar bovenop heb je ook nog een andere vader? Ik zou me, ondanks de goede bedoelingen en uitleg van haar moeder, toch best bedrogen voelen.

Hieronder kun je de trailer van haar docu bekijken:

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!

Bron verhaal en foto’s: Madam Noire en ITSV

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.