Home Life Lifestyle Mommy Must See

MUST SEE: prachtig filmpje over donkere vaders

23 oktober 2014

Geloof mij…dit is het mooiste filmpje dat je vandaag zal zien. Het gaat over een prachtig fotoproject Father Figure: Exploring Alternate Notions of Black Fatherhood van fotograaf Zun Lee. Met dit project wil hij de stereotyperingen over donkere vaders wegnemen of in ieder geval aan de kaak stellen. Want in tegenstelling tot wat men soms over donkere vaders zegt, zijn er genoeg donkere vaders die wel hun verantwoordelijkheid nemen en er voor hun kind zijn! 

zun lee 3Nou ben ik echt geen vrouw die bij het minste of geringste de Kleenex erbij moet pakken, maar dit filmpje raakte mij ontzettend. Er zijn inderdaad donkere mannen die hun verantwoordelijkheid niet nemen, maar gelukkig is er ook een grote groep donkere mannen die dit wel doet. Zij zijn er voor hun kind, halen ze op van school, brengen ze naar sport, koken voor ze, lezen verhaaltjes voor en kammen het haar van hun dochters. Ze zijn rolmodellen.

Fotograaf Zun Lee, wiens werk in diverse bekende magazines is gepubliceerd, startte deze fotoserie in 2011 met twee doelen. Zijn eerste doel was om iets te doen aan zijn persoonlijke situatie. Hij kwam er destijds achter dat zijn biologische vader zijn moeder had verlaten en dat de man van wie hij dacht dat het zijn vader was, zijn stiefvader bleek te zijn. In plaats van eeuwig kwaad te blijven op zijn biologische vader (waarvan hij niet wist waarom die hem had verlaten), besloot hij het proces van vergiffenis te starten door dit fotografieproject waarbij hij vaders fotografeerde die er wél zijn voor hun kinderen. Zijn tweede doel was om de stereotypering van donkere vaders aan de kaak te stellen en een visueel verhaal te laten zien over de band tussen donkere vaders en hun kind. Lees hier meer over zijn doel met het project.

zun lee 2Dit project heeft geresulteerd in het boek: Father Figure: Exploring Alternate Notions of Black Fatherhood. Voor zijn boek volgde hij een aantal donkere vaders om een intiem en visueel verhaal te creëren. Als je de foto’s bekijkt krijg je een kijkje in het leven van een Afro-Amerikaans gezin en zie je hoe sterk de band tussen vader en kind is.

Waarom ik het boek zo mooi en belangrijk vind is, omdat je zulke positieve beelden zelden in de media ziet. Meestal is de vader absent, hangt hij ‘the hoodrat’ of ‘gangbanger’ uit, terwijl er in werkelijkheid genoeg vaders zijn die in de speeltuin met hun kind op de schommel zitten. Zulke beelden als Zun Lee heeft gemaakt zorgen (hopelijk) voor meer balans in de visie van een grote groep mensen die een stereotype beeld van donkere vaders hebben. Hieronder zie je een het prachtige filmpje over het boek:

En natuurlijk, er zijn helaas mannen (van allerlei kleuren) die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Wellicht zien die door dit filmpje of het boek het licht en komen die tot het besef dat als je mans genoeg bent om een kind te maken, je ook mans genoeg moet zijn om daar de verantwoordelijkheid voor te nemen. Soms zijn de omstandigheden er niet naar en lukt dit niet naar wens, maar een kind heeft zowel vader als moederliefde nodig. En die vaderliefde is volgens mij een van de mooiste dingen die je aan een kind kunt geven.

Mocht je het prachtige boek van Zun Lee willen kopen, dan kan dat voor 45 dollar, via deze website.

Bron en credits foto’s en filmpje: Zun Lee

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.